Rusya, ABD ile uzay işbirliği anlaşmasını 2030’a kadar uzattı

Rusya, ABD ile ilk olarak 1992 yılında imzalanan uzayda işbirliği anlaşmasının 2030 yılına kadar uzatıldığını açıkladı

Rusya’nın ABD ile ilk kez 1992’de imzaladığı uzayda iş birliği anlaşması bugüne kadar 4 defa uzatıldı / Fotoğraf: AFP

Rusya ile ABD arasında ilk olarak 1992 yılında imzalanan ve bugüne kadar 4 kez uzatılan uzayda işbirliği anlaşması 2030 yılına kadar tekrar uzatıldı. Geçtiğimiz Ocak ayında tarafların yaptığı istişareler sonrasında sonuca bağlanan anlaşmanın uzatılması ile ilgili Rusya Bakanlar Kurulu karar aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya Başbakanı Mikhail Mişustin tarafından sabah onaylanan kararnameye göre anlaşma 2030 yılına kadar geçerliliğini koruyacak.

Rusya'da hükümetin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, Başbakan Mişustin’in imzaladığı kararname ile ilgili, “Rusya ile ABD arasında uzayda barışçıl amaçlarla araştırma yapılmasını öngören işbirliği anlaşması 31 Aralık 2030 tarihine kadar geçerli olacak.

Anlaşma süresinin uzatılma kararı Başbakan Mihail Mişustin tarafından onaylandı. Karar, Amerikan tarafı ile ilk olarak üzerinde çalışıldı ve yenileme prosedürü, diplomatik notaların karşılıklı tesliminin ardından tamamlanacak” denildi.

Rusya’nın ABD ile ilk kez 1992’de imzaladığı uzayda iş birliği anlaşması bugüne kadar 4 defa uzatıldı.

Uzay çalışmaları yaptırım dışı

ABD Ticaret Bakanlığı da geçtiğimiz ay Rusya’ya birtakım ürünlerin ihracatını yasaklayıp bu ülkeye yönelik yaptırımları sıkılaştırmıştı, ancak havacılık ile uzay çalışmalarıyla ilintili ürünler söz konusu yaptırımların dışında bırakılmıştı.

ABD, Kırım’dan Ukrayna’da ayrılıp Rusya’ya bağlandığı 2014’ten beri Moskova’ya çeşitli sebeplerle yaptırım uyguluyor. ABD Ticaret Bakanlığı’nın yaptırımları genişleten son kararıysa, Rus aktivist Aleksey Navalnıy’ın Rusya’daki bir iç hat uçuşu sırasında fenalaşması olayını izledi.

Aktivistin söz konusu olayı takiben tedavi için gittiği Almanya’daki laboratuvar, Navalnıy’ın Noviçok isimli bir sinir gazı ile zehirlendiğini savunmuştu. Batılı güçleri söz konusu olaydan Moskova’yı sorumlu tutuyor. Söz konusu iddia Rusya’da Kremlin dahil olmak üzere çeşitli düzeylerde birçok defa yalanlandı.

 

Sputnik, savunmatr

DAHA FAZLA HABER OKU