ABD’li Yahudilerden, Netanyahu'ya Yahudi Gücü Partisi’nin hükümetinde yer almasına karşı uyarı

Demokrat Parti'nin Tennessee senatörü Steve Cohen, özellikle Knesset'te (İsrail parlamentosu) ırkçı bir partinin varlığından ve bunun İsrail'deki siyaset çevresi üzerindeki etkisinden endişe duyduğunu söyledi

Dini Siyonizm Listesi lideri Bezalel Smotrich, İsrail Seçimleri arifesinde Kanal 12’ye konuştu (EPA)

 

ABD Kongresi’ndeki Yahudi temsilciler, ABD'deki Yahudi lobisi ve çeşitli Yahudi kuruluşları, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya bir uyarı mektubu göndererek, çalışmalarında ve siyasi söyleminde ırkçılığın merkezi bir yaklaşım olarak benimsendiği, aşırı sağcılardan oluşan bir hükümet kurma niyetine ilişkin endişelerini dile getirdiler.

ABD-İsrail Halkla İlişkiler Komitesi’nden (American Israel Public Affairs Committee - AIPAC) bir kaynak, uyarının doğrudan ABD’deki İsrail lobisi kuruluşu AIPAC tarafından yapılmadığını, ancak AIPAC'deki bir grup önde gelen isim de dahil olmak üzere siyasi arenada yer alan önemli isimlerden geldiğini söyledi. Netanyahu'nun, Kach'ın (Meir Kahane'nin partisi, İsrail'de terörist grup olarak yasaklı) uzantısı olan ve seçimlerde İsrail tarihinde tehlikeli bir işaret olarak görülen bir başarı yakalayan Yahudi Gücü (Otzma Yehudit) Partisi’nin yer aldığı Bezalel Smotrich liderliğindeki Dini Siyonizm Listesi’ni kurmaya çalıştığı koalisyon hükümetine dahil etmeye çalıştığını düşünüyorlar. Açıkça Arapların ve Filistinlilerin İsrail’den çıkarılması çağrısı yapan, Filistinli Müslümanların ve Hıristiyanların dini mekanlarına yönelik tehditlerde bulunan parti, Filistinlilere karşı terörist saldırılar düzenliyor. Kaynak, Yahudi Gücü Partisi’nin İsrail hükümetine dahil olmasının, ABD’de İsrail'i destekleyen Amerikalı Yahudiler için büyük bir sorun yarattığının altını çizdi.

Demokrat Parti'nin Tennessee senatörü Steve Cohen, özellikle Knesset'te (İsrail parlamentosu) ırkçı bir partinin varlığından ve bunun İsrail'deki siyaset çevresi üzerindeki etkisinden endişe duyduğunu söyledi. Cohen, “Aşırılığın ve ırkçılığın sesine değil, akıl ve ılımlılığın sesine ihtiyaç duyduğumuz bir çağdayız. Diğer tarafı yok eden sivil Meir Kahane’ye değil, barışı sağlayan General İzak Rabin gibilere ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı. Senatör Jane Shklovsky ise “Terörist ve ırkçı unsurların hükümet koalisyonuna katılmasına izin verilemez” dedi.

Öte yandan Yahudi Reform Birliği Başkanı Haham Rick Jacobs, Yahudi Gücü Partisi’nin İsrail'de yargıyı ve demokrasinin temellerini tehdit ettiğini söyledi.

Haham Jacobs sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çoğulculuk düşüncesine inanıyorum ve bunu hayati bir mesele olarak görüyorum. Fakat şuan demokrasinin yıkılması çağrısı yapan bir partiden bahsediyoruz. Böyle bir partinin hükümette yer alması, ABD’li Yahudilerin kalbine saplanmış bir bıçak gibi. Partinin koalisyon hükümetine dahil olması ABD’li Yahudiler için utanç verici bir durum. İsrail'de olan bitene seyirci değiliz. Ülkeyi ırkçı bir diktatörlüğe dönüştürülmesine karşı uyarıda bulunmak bizim görevimizdir.”

İnsan hakları destekçisi yahudi din adamlarının sesi Teroa Örgütü tarafından yayınlanan yazılı açıklamada ise ‘demokrasinin temellerini tehdit eden ve insani değerleri baltalayan demokratik olmayan bir oluşum olarak Yahudi Gücü Partisi’nin hükümette yer alacak kadar güçlendirilmesinden duyulan hayal kırıklığı’ dile getirildi. Örgüt, partinin hükümete katılmasını isteyen politikacılar olmasının ‘gerçekten tehlikeli bir mesele’ olduğunu vurguladı. Aşırılık yanlılarının hükümette yer almasını destekleyen taraflara karşı mali cezai tedbirler uygulanması olasılığına değinilen açıklamada, “Geçmişte Meir Kahane’yi takip eden kuruluşlara para yönlendirilmesini engelledik. Hatta vergi dairesine gidip bazı şirket ve kuruluşların bu kuruluşlara yaptığı bağışlardan haberdar ettik. Onlara yapılan desteğin önünü kestik” ifadeleri yer aldı

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU