ABD sınır devriyesinin gözaltına aldığı bir göçmen çocuk daha öldü

Guatemala hükümeti ve insan hakları kuruluşları, arka arkaya gerçekleşen göçmen ölümleri ardından soruşturma çağrısı yapıyor

Sınır devriyesinin gözaltına aldığı çocuklara karşı tavrı eleştiriliyor / Fotoğraf: The Independent

David I Klein - The Independent

16 yaşındaki Guatemalalı çocuk, Teksas’taki ABD göçmen gözaltı tesisinde hayatını kaybetti. Bu, aralıktan bu yana gerçekleşen 5. göçmen çocuk ölümü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Carlos Hernandez Vasquez ilk olarak 13 Mayıs’ta 70 kişilik bir grupla birlikte ABD sınırını geçmeye çalışırken ABD Sınır Devriyesi yetkililerince yakalanmıştı. Pazar günü Teksas eyaletinin Weslaco ilçesinde bulunan Sınır Kontrol istasyonuna gönderilmeden önce Vasquez hastalığa yakalandığı işlem merkezinde tutuluyordu.

Vasquez, pazartesi sabahı hücresinde hareketsiz bulunmuş ve hemşirelerin muayenesi sonucu, kuş ve domuz gribine benzer bir virüs nedeniyle Vasquez’in grip olduğu tespit edilmişti. CBS News’un haberine göre, Vasquez hastaneye götürülmeden önce, birkaç saat içinde hayatını kaybetti.

ABD Gümrük ve Sınır Koruması kuruluşunun yetkili şefi John Sanders bir cümleyle, “ABD Gümrük ve Sınır Koruması’nda bulunan bütün erkek ve kadınlar genç bir insanın bu trajik ölümünden üzüntü duyuyor ve ailesine başsağlığı diliyoruz” dedi.

Guatemala hükümeti ve insan hakları kuruluşları ise soruşturma yapılması çağrısında bulunuyor.

 

 

Konsolosluk yaptığı açıklamada, “Guatemala hükümeti, Guatemalalı bir çocuğun ölümünden üzüntü duyuyor, ailesine başsağlığı diliyor ve ABD’li yetkililerini acilen ölüm nedeninin araştırılması ve sorumluların ortaya çıkarılması için göreve çağırıyor” dedi.

Uluslararası Af Örgütü ABD kampanya yöneticisi Ashley Houghton, “Bu çocuğun ölümünün araştırılması için bağımsız bir soruşturma yürütülmeli. Kişileri, özellikle çocukları kalabalık ve sağlığa zararlı koşullarda güvenlik gerekçesiyle alıkoymak tehlikeli ve zalimce. Yönetim, çocukların alıkonulmasına son vererek insan haklarına saygı göstermeli” dedi.

Bu trajik vaka, göçmenlerin ABD rotasında sınır kontrol gözetiminde ve yaşadıkları fiziksel zorluklara ışık tutuyor.

Bir haftadan kısa süre önce, 2 yaşındaki bir diğer Guatemalalı göçmen çocuk hastanede geçirdiği haftalar sonunda hayatını kaybetmişti. Bundan neredeyse bir ay önce de bir diğer 16 yaşındaki Guatemalalı göçmen çocuk, yalnız göçmen çocukların tutulduğu Sınır Devriyesi tesisinde ölmüştü.

Aralık ayında 7 ve 8 yaşlarında iki çocuk sınır güvenlik gözetiminde ölmüştü ve perşembe günü de Meksika Ulusal Göç Enstitüsü 10 yaşındaki bir Guatemalalı kız çocuğunun Meksika’da öldüğünü bildirdi.

Sınır Devriyesi yetkilileri, FBI’ın, yerel polisin ve ABD İç Güvenlik Bakanlığı Denetleme Dairesi Başkanlığı’nın Vasquez’in ölümünü soruşturduğunu söyledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU