Yiğit Bulut'tan "döviz kuru" açıklaması: Çatlak büyüyor, ters dolarizasyonla karşı karşıyayız

Dövize yönelik talebin azaldığını savunan Bulut, "Ters dolarizasyon süreciyle birlikte vatandaş elinde kaskatı tuttuğu 220 milyar doların bir kısmından kurtulabilir" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut, ülke ekonomisindeki son gelişmelere ilişkin açıklamalarda  bulundu.

Merkez Bankası Başkanının değiştirilmesinin ardından yurt dışı kaynaklı olarak "kara pazartesi", "olağanüstü toplantı yapılacak, radikal kararlar alınacak" şeklinde iddiaların ortaya atıldığını belirten Bulut, "Özellikle pazartesi gününden itibaren Cumhurbaşkanımızın verdiği mesajlar başta olmak üzere Merkez Bankası Başkanının banka yöneticileri ile yaptığı toplantılarda verdiği mesajlar sonucunda piyasaların bu iddialara inanmadığını ve piyasanın sakinleştiğini gördük" dedi.

Bulut, pazartesi günü yurt içinde 7,5 milyar doların üzerinde döviz satışı yapıldığının altını çizdi. 

Bu tutarın 5,1 milyar dolarının vatandaşın yastık altındaki dövizinden, 2,5 milyar dolarının da şirketlerin döviz satışından oluştuğunu belirten Bulut, pazartesi günü bu spekülatif atağın atlatıldığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1999-2001 yılından beri ilk defa böyle bir ters dolarizasyon gördüğünü dile getiren Bulut şunları kaydetti:

Hala dövizde satış sürüyor. Dolar kurunda 7,80'in, 7,90'nın ve 8'in üzerine çıktıkça satış dalgası geliyor. Pazartesi günü dolarizasyonun kabuğu çatladı. Çatlak büyüyor ve ters dolarizasyonla karşı karşıyayız. Önümüzdeki dönemde ters dolarizasyonun devam edeceğini ve hızlanacağını düşünüyorum. Ters dolarizasyon süreciyle birlikte vatandaş elinde kaskatı tuttuğu 220 milyar doların bir kısmından kurtulabilir. Bu parayla piyasaya gelir ve piyasada ciddi bir hareketlenme olur.

Yiğit Bulut, TL varlıkların bir alım fırsatı sunduğunu belirterek, herkesin sakin olması, spekülasyonlara ve manipülasyonlara kapılmaması gerektiğini ifade etti.

Dolarizasyon ve ters dolarizasyon nedir?

Merkez Bankası'nın tanımına göre; dolarizasyon, bir ülkenin ulusal parasını tamamen terk ederek yabancı bir para birimini resmi para birimi olarak kullanmasıdır.

Ters dolarizasyon ise bu işleminin tam tersidir. Bir ülke vatandaşlarının parasal işlemlerinde, yatırımlarında döviz yerine kendi ülke parasını kullanmaya başlamasıdır.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU