Sözcü yazarı: Bıçak kemiğe dayandı! Konya da ayıktı uyandı!

"Kriz derinleşince, sonunda 'bıçak kemiğe dayandı, yeter artık…' diye seslerini duyurmak için sokağa indiler"

Fotoğraf: Twitter

Sözcü gazetesi yazarı Necati Doğru, Konya halkının ekonomik krizin derinleşmesiyle birlikte sokağa inip demokratik haklarını kullandığını söyledi.

Sözcü yazarı Doğru, bugünkü köşe yazısında Konya için şunları söyledi:

Konya canıyla, kanıyla, ruhuyla 20 yıldır bu iktidarı destekledi; her sandık önüne geldiğinde Tayyip Erdoğan ve partisini seçtiler. 12 milletvekili çıkarıp Meclis'e yolluyorlar. 10'u AKP'li. Hiç değişmedi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri dolayısıyla son günlerde iktidara tepki gösteren eylemler düzenleyen Konyalıları hatırlatan Doğru, şöyle devam etti:

Konyalı esnaf, bugünlerde ilk kez iktidarı eleştirmeye, kınamaya, kızıp öfke duymaya başladı. Mevlana Meydanı'nda “sandalye ve masa yakarak” seslerini duyurdular. Demokrasi bu! İfade özgürlüğü. Hakları var. Dün de sokaktaydılar. Bıçak kemiğe dayandı! Diye bağırdılar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Konya’da geçmişte yaşananları anımsatan Doğru, şöyle yazdı:

Özetleyerek hatırlatayım: Kısaltılmış adı “Eti–Alüminyum” olan Konya Seydişehir Alüminyum Fabrikaları devletindi. Bölgenin boksit maden yatakları üzerinde Cumhuriyet'in birikimiyle kurulmuştu. Boksit rezervi onundu. Değeri 1.5 milyar dolardı. Oymapınar Barajı da onundu. Barajın değeri 1 milyar dolardı. 400 civarında lojmanı vardı. Ve 4 büyük fabrika binası. Değeri 1 milyar dolardı. Limanı da vardı. Antalya Limanı da onundu. Liman da arsalara sahipti. Değeri 500 milyon dolardı. Yukarıdan aşağıya topladığınız zaman 4 milyar dolar değerde olan Seydişehir Alüminyum fabrikaları; barajı, limanı, lojmanları, arsaları, boksit maden rezerviyle AKP iktidarı döneminde sadece 305 milyon dolara kapalı zarf usulüyle özelleştirilerek Cengiz İnşaat'a (CE–KA) peşkeş çekildi. Konyalılar sustular. Sormadılar. Sorgulamadılar. Destek verdiler.

Bu satış “kirli görünüyor ve hile kokuyor” diye düşündükleri için 8 yıl önce Kamu İşletmeciliği Geliştirme Merkezi Vakfı, Metalürji Mühendisleri Odası, işçilerin örgütü Tes–İş Sendikası ve Konya Milletvekili Atilla Kart (CHP) Danıştay'da dava açtılar. Dava uzun sürdü. Sonunda karar çıktı. Karar: “Eti–Alüminyum'un bu şartlarda özele satılması kamu yararına değildir” diyordu. Seydişehir Alüminyum'un satıldığı Cengiz İnşaat'tan geri alınıp devlete geçmesi gerekirdi. Kanun böyle emrediyordu. Devlet (Özelleştirme İdaresi) adaletin isteğini yapmak zorundaydı ama Oymapınar Barajı dahil Seydişehir Alüminyum'u devletten alanlar; hepsinin soyadı “Cengiz” olan Mehmet, Ahmet, Ekrem, Şeref, Asım ve Kazım Cengiz adlı kişilerin kurduğu bir şirkete devredilmişti. Danışıklı, bir devir. Özelleştirme İdaresi, “Bu devir danışıklıdır” diye dava açtı. Bekledi, dava sürerken, hiçbir gerekçe göstermeden davasından vazgeçti. Herhalde gizli güç devreye girdi. Bu devlet malı (halkın malı) Danıştay'ın “satış kamu yararına olmamıştır” kararına rağmen bu firmadan alınmadı. Konyalılar yine sustular. Yine sormadılar. Yine sorgulamadılar. Hep iktidarı desteklediler.

Bir güç, sinmiş “kirli satışı” aklayacak zamanı kolluyordu. Devlet malı Seydişehir Alüminyum, kanun emrine rağmen geri alınamıyor; 7 yılın sonunda bir gece Meclis'te Torba kanununa bir madde sokuşturuldu ve “Eti-Alüminyum'un devlete iadesi fiili ve hukuki imkansızlık ilkesine” vidalandı, kirlilik AKP deterjanı ile yıkanıp paklandı. 305 milyon dolara satılan Seydişehir Alüminyum'un yanında bedavadan verildiği Oymapınar Barajı'nda üretilen elektriğin devlete satılan miktar yüzdesi 20'den 50'ye çıkarıldı. Ve bu limit artırma ile Cengiz İnşaat'a 330 milyon dolar avantaj sağlandı. Konyalılar hep sustular. Sorgulamadılar. Destek verdiler.

Doğru, yazısının ilgili kısmını şöyle sonlandırdı:

Nihayet kriz derinleşince; sonunda “bıçak kemiğe dayandı, yeter artık…” diye seslerini duyurmak için sokağa indiler. Demokratik haklarını kullanıp kendilerini ifade etmeye başladılar.

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU