Yusuf Kaplan: Sömürgeciler bile yapamazdı bunu bize!

“Eğitimde, medyada ve kültürde büyük bir kuşatma ile karşı karşıyayız. Üçünde de işgal altında ülke. Yani beynimizi koruyamıyoruz, zihin inşa edemiyoruz”

Fotoğraf: AA

Yeni Şafak yazarı Yusuf Kaplan, Türkiye’nin ekonomi, kültür, sanat veya dışişlerinde bağımsız olmadığı görüşünü dile getirdi. Kaplan, “Türkiye fiilen sömürgeleştirilmedi ama zihnen, kültürel olarak sömürgeleştirildi” dedi.

Kaplan, “Sömürgeciler bile yapamazdı bunu bize!” başlıklı köşe yazısında “İki asır önce, önce yönümüzü, ardından yörüngemizi yitirmeye başlamamızla birlikte yaşanan ontolojik ve epistemolojik yok oluş sürecinin sonunda bu ülke bizim elimizden ‘alındı’ devşirmeler tarafından: Her yeri, her kurumu işgal altında ülkenin!” görüşünü savundu.

“Kimse bana Türkiye’nin bağımsız olduğundan filan söz etmesin” diyen Kaplan, şöyle devam etti:

Ekonomide bağımsız değil. Kültürde bağımsız değil. Eğitimde bağımsız değil. Hariciyede bağımsız değil. Bir avuç baronik masonik seküler cemaat, bir avuç devşirme çete, ülkenin kaderine hükmediyor! Türkiye fiilen sömürgeleştirilmedi ama zihnen, kültürel olarak sömürgeleştirildi.

İslâm medeniyetinin kurucu, koruyucu kaynaklarından biri olan dilimiz, Müslümanca idrak ve düşünme biçimlerimizin kaynağı Müslüman Türkçemiz yok edildi. Adaletin, hakkaniyetin ve kardeşliğin zirvesi medeniyetimiz aşağılandı; çocuklarımızın tarih bilinci linç edildi. Kültürümüz aşağılandı; bu toplumun ruhunu oluşturan kültürel değerlerimiz, anlam haritalarımız ve dinamiklerimiz hunharca, acımasızca dinamitlendi.

Sanatımız, sanat geleneğimiz ve duyarlıklarımız yok edildi. Öyle ki, cami bile yapamıyoruz artık: Berbat arabesk camiler yapıyor Sinan gibi bir dehayı yetiştirmiş bir medeniyetin zavallı çocukları! Müziğimiz aşağılandı, yok olmanın eşiğine sürüklendi. Daha vahimi, insanların bu durumu idrakten aciz olacak kadar zihnimizin yok edilmesi, ülkenin entelijansıyasının zihinsizliğe, zihinsizleştirilmiş bir zihne mahkûm edilerek, celladına âşık tasmalı çekirgelere dönüştürülmesi!

Türkiye’nin çok kritik bir eşikte olduğu iddiasını dile getiren Kaplan, “Eğitimde, medyada ve kültürde büyük bir kuşatma ile karşı karşıyayız. Üçünde de işgal altında ülke. Yani beynimizi koruyamıyoruz, zihin inşa edemiyoruz” ifadesini kullandı.

“Tek seçeceğimiz var” var diyen Kaplan, yazısını şöyle sonlandırdı:

Ülkenin kremasını yok olmaktan kurtarmak. Nasıl olacak bu, peki? Piramidin en tepesini yetiştirerek... Adam yetiştirecek adamları yetiştirerek... İnanmış ve adanmış bir öncü kuşak yetiştirerek... Dirençli, donanımlı, hem dünyayı hem de kendi dünyasını iyi tanıyan, özgüveni yüksek, ruh sahibi, önümüzü açacak, yıkılmayacak güçlü şahsiyetler yetiştirerek... Vesselâm.

 

Yeni Şafak, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU