TBB Başkanı Aydın: Bankacılık sektöründe riskler artıyor ancak bunları yöneteceğiz

Bankacılık sektörünün son durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Aydın, "Bankaların yurtdışından kaynak sağlama ile ilgili bir sıkıntısı olmadığını belirterek" dedi

Fotoğraf: AA

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, bankacılık sektöründe risklerin arttığını ancak bunları yönetebileceklerini ifade etti.

Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde bankacılık oturumunda yaptığı konuşmada Aydın, salgın sürecinde yurt dışından borçlanabildiklerini ve bununla ilgili bir sıkıntı yaşamadıklarını kaydederek, "Çünkü yabancı kaynak ihtiyacımız biraz daha azdı. Net borç ödemesi yaptık. Bankalarımızın yurt dışından kaynak sağlama konusundaki yetkinliği devam ediyor. Her zaman bunu yönettik, bundan sonra da kaynak temini hususunu iyi yöneteceğiz" ifadelerini kullandI.

Bankaların aktif-pasif para cinsi bakımından uyumsuzluklarının bulunduğunu belirten Aydın, bu yüzden TL cinsinden tasarrufa ihtiyaç olduğunu belirterek şunları söyledi:

Yabancı parayı alıyoruz, değiştirip aktifte TL olarak kullandırmak zorunda kalıyoruz. Repo ve swap yoluyla hem de TCMB'den sağladığımız kaynakla aktifleri yönetiyoruz. Gecelik bankacılık sistemi 600 milyar lira. Toplam bilançonun yüzde 10'unu gecelik borçlanıp 1, 2, 3 veya 4 yıllık krediler veriyoruz. Bu da ülkeye olan güvenimizi gösteriyor.

"Sermaye piyasaları konusunda daha çok gayret göstermemiz gerekiyor"

Aydın her şeyin bankacılık sisteminden beklenmemesi gerektiğini ve sermaye piyasalarından kaynak bulunması konusunda daha çok gayret gösterilmesi gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi:

Sermaye piyasalarının payı ne ülkede? Ne yapmış? Her şey bizim üzerimizde. 'Az verdin çok verdin, ücret, komisyon aldın'... 10 yıldır, 'sermeye piyasalarını geliştirmeliyiz' diyoruz. Mutlaka geliştirilmeli. Ama bakınız biz milli gelire göre daha hızlı büyüdük. O zaman sermaye piyasalarının da ülke büyümesine yakın bir büyüme sağlaması gerekiyor. Benim bildiğim bir alan değil, oradaki arkadaşlar mutlaka gayret gösteriyorlardır, ellerine sağlık. Katkı verenlere müteşekkiriz. Ancak sermaye piyasaları konusunda daha çok gayret göstermemiz gerekiyor.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU