Yalova'da Alevilere ait 5 evin işaretlenmesinin üzerinden iki ay geçti… 10 yılda meydana gelen 37 benzer olayın soruşturmasında bir gelişme yaşanmadı

Fikret Demir, olayın hassasiyetle incelendiğini düşünmediklerini öne sürerken Kenanoğlu, Yalova’dan önceki benzer 36 olayın da aydınlatılamadığını öne sürdü. Geçmez ve Kenanoğlu, işaretlemeleri yapanların yine Alevi olduğu iddialarına cevap verdi

Yalova'da 25 Ocak 2021 günü yaşanan olayın üzerinden iki ay geçmesine rağmen henüz gelişme yok / Fotoğraf: Independent Türkçe

Yalova'ya bağlı Bağlarbaşı Mahallesi Lokman Sokak'ta bulunan 5 Alevi ailenin evlerinin duvarlarına geçen 25 Ocak 2021 Pazartesi günü (X) çarpı işareti, "K" harfi ve "Alevi" yazılmıştı.

Olayın ardından Independent Türkçe'nin ulaştığı evleri işaretlenen kişilerden Hasan Arduç, "Mahallede 5 Alevi aileyiz. Sadece bizim evlerimiz işaretlenmiş. 40 senedir bu mahallede oturuyorum. İlk defa başımıza geliyor. Kimin yaptığı konusunda bilgimiz yok" diye konuşmuştu.

2012'den beri Türkiye'nin farklı illerinde benzer olaylar yaşanmış, bunlar kamuoyunda tepkilere neden olmuştu.

12 Eylül 1980'den önce Maraş ve Çorum'da yaşanan çok sayıda insanın öldürüldüğü olaylar öncesinde ev ile işyerlerine yönelik işaretlemeler yapılması Alevilerin hafızasında kötü bir anı olarak kaldı.

Bundan dolayı kimliği belirsiz kişilerce yapılan bu işaretlemeler bir tehdit olarak algılanıyor ve genellikle faillerin bulunamayıp, belirsiz kalması da endişeleri artırıyor.  

izmirdeyazılama.jpg
İzmir'de 2019 yılında yaşanan olay da kamuoyunda tepki yaratmıştı / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Yalova dahil 37 ayrı ev işaretleme olayı oldu

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Yalova'daki olayın ardından TBMM'ye bir soru önergesi vermişti.

Kenanoğlu, Yalova'da yaşanan vakayla birlikte 2012'den beri Alevi evlerine yönelik farklı illerde basına yansıyan 37 ayrı işaretleme olayının yaşandığını söyleyerek, bu vakalardan 30'unun olduğu illeri şöyle sıraladı:

2012: Adıyaman, İzmir, Gaziantep, Erzincan, Aydın, Balıkesir, Mersin, İstanbul

2013: İstanbul, Ankara, Adıyaman, Malatya

2014: İstanbul

2015: Adıyaman, İzmir, İzmit, Elazığ, İstanbul, Ankara

2016: Adıyaman, Ankara

2017: Adana, Malatya, İstanbul, Manisa

2019: Ankara, İzmir

2020: Malatya, İstanbul

2021 - Yalova

yalova1.jpg
Yalova'daki işaretlemelerden bir diğeri / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Kenanoğlu, soru önergesinde Yalova'dan önceki 36 olaya dair ne yapıldığını, faillerle ilgili hangi sonuçlara ulaşıldığını sormuştu.

Kenanoğlu'nun soru önergesinde 37. olay olarak nitelendirilen Yalova'daki işaretlemenin üzerinden bugün tam iki ay geçti.

demir.jpg
Fikret Demir / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Soruşturmada bir gelişme yok. Konunun hassas incelendiğini düşünmüyoruz"

Yaşanan olayın ardından soruşturma açıldığı belirtilmişti.

Soruşturmanın ne noktada olduğuna dair bilgi almak için konuyu savcılığa taşıyan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Yalova Şube Başkanı Fikret Demir'i aradık.

Demir, soruşturmada bir gelişme olmadığını iddia ederek, "İki sefer emniyetle görüştük. Havuzda bilgi toplanıyor geleceğiz bilgi vereceğiz dendi. Henüz bir şey yok" dedi.

"Konunun hassas bir şekilde incelendiğini düşünmüyoruz" iddiasında bulunan Demir, "Dernek olarak savcılığa şikayette bulunduk ama bir dönüş olmadı. Tahkikat şu aşamada diye bir bilgi de verilmedi" ifadelerini kullandı.

"Olayın aydınlanmasını istiyoruz"

"Bu olayın aydınlanmasını istiyoruz ama devletin, kolluk kuvvetlerinin ciddi bir hassasiyetle takip ettiğini düşünmüyoruz. Bir an önce aydınlanmasını istiyoruz" diyen Demir, sözlerini şöyle tamamladı:

Halen oradaki hane sakinleri tedirgin. İçlerinden biri evini taşımak istiyor başka semte. Kısa sürede çözülmesini umuyorduk ama süreç uzadı. İki ay geçti halen aydınlatıcı bir bilgiye sahip değiliz bu da bizi endişeye sevk ediyor.

ercangeçmez.jpg
Ercan Geçmez / Fotoğraf. Twitter

 

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez de bugüne kadar Alevilere yönelik hak ihlallerinin faillerinin bulunmadığını öne sürerek, garip bir şekilde olayların gerçekleştiği yerlerde kamera bulunmadığını iddia etti.

"Olayların aydınlatılmaması nedeniyle yenilerinin failleri cesaret buluyor

Geçmez, daha önce benzer olayların "Çocuklar, sarhoşlar yapmıştır" diyerek geçiştirildiğini ancak toplumsal tepki üzerine son dönemlerde sorumluların adalet önüne çıkarılacağının söylendiğini belirterek, "Ancak ne sorumlular ne de iddia edilen çocuklar bulunuyor. Üç ay sonra yenileri oluyor. Artık bu olayların sayısını unuttuk. Olayların aydınlatılmaması nedeniyle yenilerinin failleri bundan cesaret alıyor" iddiasında bulundu.

"75 yaşındaki adam mı yurtdışına gitmek için evini işaretledi?"

Yaşanan her olayın ardından sosyal medyada bazı kişiler, bu işaretlemeleri bizzat yurtdışına iltica etmek isteyen ve bunun için gerekçe üretmek isteyen mağdur Alevilerce yapıldığını veya provokasyon çıkarmak isteyen sol gruplarca çıkarıldığı iddialarını ortaya atıyor.

Geçmez’e sosyal medyada kimi kişilerce dillendirilen bu iddiaları sorduk.

Bugüne kadar hiçbir vakada bu yönde bir bulguya ulaşılmadığını söyleyen Geçmez, "Yalova’da evleri işaretlenenler 70-80 yaşında yaşlı insanlar. Onlar mı yurtdışına gitmek için evini işaretledi? Adıyaman’da da evleri işaretlenenlerin en genci 65 yaşındaydı. Garip bir şekilde korku vermek için yaşlı, fiziki olarak güçsüz insanların evleri seçiliyor" diye konuştu.

"Tedirginlikten evlerini terk edip başka semtlere taşınanlar oldu"

Geçmez, daha önce evleri işaretlenen insanların birçoğunun yaşadıkları tedirginlikten dolayı evlerini terk ederek farklı semtlere taşınmak zorunda kaldıklarını da öne sürdü.

alikenanoğlu.jpg
Ali Kenanoğlu / Fotoğraf: AA

 

"Çocuk işi denilip geçiştirildi"

Konuyla ilgili görüşünü aldığımız HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu, siyasetten önce bir Alevi sivil toplum kuruluşunun başkanlığını yürütüyordu.

Alevi evlerine yönelik işaretlemelerle ilgili bugüne kadar TBMM'ye verdiği hiçbir soru önergesine cevap verilmediğini söyleyen Kenanoğlu, "Ne soru önergesine cevap verdiler ne de açıklama geldi. Basına yansıyan 37 olayın hiçbiri aydınlatılmış değil. Adıyaman'da yazılama olduğunda 'çocuk işi' denilip geçiştirildi. 'Ama olay şöyle gelişti, failler yakalandı' diye bir açıklama gelmedi" şekilde konuştu. 

Alevilere ait evlere yönelik işaretlemelerin yetkili makamlarca ciddiye alınmadığını, önemsenmediğini öne süren Kenanoğlu, şikayet halinde olay yerine bir iki polisin geldiğini ancak ciddi bir araştırma yapılmadığını öne sürdü.

"İşaretlemeleri yapan Alevi biri olsa ortaya çıkarıp davul zurnayla tantanasını yaparlardı"

Kenanoğlu'na Geçmez’e yönelttiğimiz soruyu tekrarlayarak sosyal medyada kimi çevrelerce dillendirilen yazıları bizzat evlerin sakinlerince veya sol gruplarca gündem yaratmak için yapıldığı iddialarını da sorduk.

Kenanoğlu, bu iddiaya şöyle cevap verdi:

Biz önyargı ile yaklaşmıyoruz. Madem öyle bir iddia var olayı tüm yönleriyle aydınlatın, çıkarın işte bu adam, şu çıkar için yaptı deyin dedik. Ama öyle bir şey olsa ortaya çıkarıp davulla zurnayla tantanasını yaparlardı. Ben olan olaylar içerisinde bir tane bile faili Alevi olan duymadım, görmedim. Sadece İstanbul Güzeltepe’de bir olayın ardından Emniyet kaynaklı afaki olarak yapılan açıklamalarda mahalledeki bir Alevi genci suçlanmıştı. Ancak bununla ilgili ne resmi olarak bir açıklama yapıldı ne de deliller ortaya konuldu.

Konu ilgili olarak görüştüğümüz Yalova İl Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, soruştumanın devam ettiğini söyledi. 

Şu ana kadar faillerin tespit edilmediğini ancak, sonuç alınana kadar soruşturmanın devam edeceğini belirten yetkililer, "Mahalledeki güvenliği üst seviyeye getirdik. Söz verdiğimiz gibi soruşturmayı sonuçlaştıracak ve faillerin yakalanması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU