KİK, İran ile herhangi bir nükleer konulu görüşmeye katılmayı talep etti

İki tarafın ortak stratejik çıkarları için Çin’in Kuşak ve Yol projelerinden ortak faydayı maksimize etmenin gereğine de değinildi

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Nayef el-Hacraf, kapsamlı anlamda bölgesel güvenliğin sağlanması için İran’ın füze programı, seyrüsefer tehdidi ve bölgedeki istikrarsızlaştırıcı davranışını içermesi koşuluyla, KİK’in İran ile nükleer konulu herhangi bir müzakereye katılımını istedi.

Dr.Hacraf, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile Riyad’daki Genel Sekreterlik merkezinde yaptığı görüşmede, KİK ülkelerinin Çin ile çeşitli alanlarda işbirliği ve dostluk ilişkilerini ortak çıkarlara ulaşacak şekilde güçlendirmeye istekli olduğunu dile getirdi.

Toplantıda taraflar, Suudi Arabistan’ın Yemen’deki krizi sona erdirme girişimini memnuniyetle karşılayarak, Körfez Girişimi, Ulusal Diyalog Konferansı’nda alınan kararlar ve Birleşmiş Milletler Konseyi’nin (BMGK) 2216 sayılı kararını içeren üç referansa dayanarak meşru hükümete ve Yemen krizini sona erdirmek için tüm samimi çabalara verdikleri desteği ifade etti.

Taraflar ayrıca, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından sonra dijital ekonomi, yapay zeka, dördüncü sanayi devrimi ve e-ticaret alanlarında ortaya çıkan fırsatlara yatırım yapmanın önemini vurguladı.

İki tarafın ortak stratejik çıkarları için Çin’in Kuşak ve Yol projelerinden ortak faydayı maksimize etmenin gereğine de değinildi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU