Akif Beki: Faiz kalıyorsa Ağbal niye gitti?

"Arttırdığı faiz kalıyorsa Ağbal'ın niye gittiği, aziz milleti ilgilendirmiyor demek. Onu ögrenmiş olduk. İstenirse millete söylenip istenmezse söylenmeyecek bir sır"

Fotoğraf: AA

Karar gazetesi yazarı Akif Beki, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda yaşanan sürpriz başkan değişimi hakkında yazdı. Faiz konusunda yeni başkanın bir değişikliğe gitmeyeceğine dair açıklamaları köşesine taşıyan Beki, “Faiz kalıyorsa Ağbal niye gitti?” diye sordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beki, bugünkü köşe yazısında şunları söyledi:

Merkez Bankası Başkanı değişti. Fakat para politikalarında ciddi bir değişiklik yapılmayacak.   Bu teminatı, önce Ağbal'ın yerine atanan yeni Başkan Kavcıoğlu verdi. Ardından Hazine ve Maliye Bakanı Elvan, bu güvenceyi teyit etti.  Yetmedi, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Göksel Aşan, mesajı tekrarladı.  Aşan, "Yeni Başkan Kavcıoğlu ile Bakan Elvan, son derece doğru bir mesajı iletiyor. Para politikası tarafından baktığımızda, ciddi bir değişikliğe gidilmeyeceğinin mesajını veriyorlar" dedi.  Ola ki piyasalar yeterince anlamamıştır diye, aynı mesajı bir kez de Yiğit Bulut üstüne basa basa şöyle duyurdu:  "Cumhurbaşkanı Başdanışmanı sıfatı ile söylüyorum, bütün piyasa bunu bilsin, bakın, sayın MB Başkanı altını net olarak çizdi. Herhangi bir olağanüstü toplantıyla herhangi bir kısa vadeli faiz değişikliği olmayacak." 

Yanı sıra, Ayasofya Baş İmamı Boynukalın'ın "İslam faizcilerle mücadeleyi emrediyor, güçlü ülkelerde sıfır faiz olabiliyor" şeklindeki paylaşımına AK Parti'den tepki geldi.  Grup Başkanvekili Turan, Ayasofya İmamı sıfatıyla bu tür tartışmalara girmemesi için Boynukalın'ı nazikçe uyardı.  İktidar, ayet ve hadisle üstünde faizi sert indirme baskısı kurulmasını istemiyor. Hatta dinin de gereği diye, kamuoyunun bu tür beklentilere sokulmasından rahatsızlık duyulduğu anlamı çıkmıyor mu? 

“Peki Ağbal niye gitti?” diye soran Karar yazarı, şöyle devam etti:

Öyla ya, yüksek faiz politikası yüzünden gittiği sanılıyordu.  Yükselttiği faiz kalıyorsa, başkan niye gitti?   Para politikası değişmeyecek, devam ettirilecek ama başkan değişti.   Sebep, faiz-enflasyon politikası değilse ne?  Onun cevabını, bu değişikliği savunan yetkililer de bilmiyor. 

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Aşan, nedenini sadece Cumhurbaşkanı'nın bildiğini açıkladı. "Cumhurbaşkanı'mızın Merkez Bankası başkanını ne sebeple değiştirdiği, sadece Cumhurbaşkanı'mızın bilgisi dahilindedir. Eğer Cumhurbaşkanı'mız ihtiyaç görürse nedenini paylaşır." 

Arttırdığı faiz kalıyorsa Ağbal'ın niye gittiği, aziz milleti ilgilendirmiyor demek. Onu ögrenmiş olduk. İstenirse millete söylenip istenmezse söylenmeyecek bir sır.  Dün sormuştum. Bu durumda acaba şunun cevabını milletle paylaşmaya gerek görürler mi:  Ağbal başkanlığa atandığında, Cumhurbaşkanı “Dolar düştü, borsa yükseldi, risk puanı indi, doğru yolda olduğumuzu gösteriyor” demişti.  Ağbal’ın alınmasıyla dolar çıktı, borsa çakıldı, risk puanı fırladı. Neyi gösteriyor? Atayan da alan da Cumhurbaşkanı'yken dış güçler, paramızdaki kaybın ve kötü yönetimin nesinden sorumlu?  Yoksa bunu da sorma hakkı yok mu, yeni Başkan bile hikmetini bilmezken milletin merak etmesi uygun değil mi? 

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU