Yiğit Bulut: Merkez Bankası'nın satacak 128 milyar doları ne zaman oldu?

Piyasalarda yaşanan dalgalanmalar için, "Çok ciddi spekülasyon yapılıyor" diyen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut, 128 milyar dolar kayıp rezerv iddiasının da doğru olmadığını savundu

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndaki (TCMB) başkan değişimi sonrası piyasalarda yaşanan dalgalanmayla ilgili olarak Habertürk TV canlı yayınında açıklamalarda bulundu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ebru Baki'nin sorularını yanıtlayan Yiğit Bulut, döviz kurundaki dalgalanmalar için "Çok ciddi spekülasyon yapılıyor" dedi.

“Çok sevindirici bir rakam”

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın görevden alınmasının ardından döviz kurları tırmanırken, Türk Lirası da gün içinde yüzde 10’un üzerinde değer kaybetti.

Habertürk yayınında konuyla ilgili konuşan Yiğit Bulut, vatandaşlların ve şirketlerin dün dolar sattıklarını belirterek  “Çok sevindirici bir rakam. Dün 7,5 milyar dolara yakın satış geldi sadece iç piyasadan. 5.1 milyar doları vatandaş, 2,5 milyar doları şirketler ve bankalar sattı” dedi.

“Cumhurbaşkanımızın takdiri”

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınması için, “cumhurbaşkanımızın takdiri” diyen Bulut, anayasa değişikliği ile bu yetkinin cumhurbaşkanına verildiğini ve şimdi bunu tartışmanın doğru olmadığını söyledi.

“Asla olağanüstü bir toplantı yapılmayacak”

Merkez Bankası’nın yeni yönetiminin olağanüstü toplantı yapacağı iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyleyen Bulut, “Cumhurbaşkanı başdanışmanı sıfatıyla, Merkez Bankası başkanında aldığım son bilgiler doğrultusunda söylüyorum, asla olağanüstü bir toplantı yapılmayacak. Serbest piyasa şartları neyi gerektiriyorsa, dünyayla entegre, bankalarla entegre adımlar atılmaya devam edilecek” dedi.

“Faizlerin düşmesi gerekiyor”

“Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dediği gibi 'yüksek faiz yüksek enflasyonu getiriyor” diyen Yiğit Bulut, şu anki faiz oranlarının yatırımın önünde engel olduğunu belirterek uygun şartlar sağlandıkça ekonominin gerçekliğinden kopmadan faizin düşürülmesi gerektiğini söyledi.

“Türkiye'nin ne zaman satılabilir 128 milyar doları oldu?”

Muhalefetin sık sık Merkez Bankası’nın 128 milyar dolarlık rezervinin buharlaştırıldığı yönündeki iddialarının gerçek olmadığını savunan Bulut, “Türkiye'nin ne zaman satılabilir 128 milyar doları oldu?” dedi. Bulut, Merkez Bankası’nın rezervinin de ekside olmadığını savundu.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, dün yaptığı açıklamada Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın "128 milyar dolar rezev ne oldu. Nereye kullanıldı, araştırın" dediği için görevden alındığına dair bir rivayet olduğunu dile getirmişti.

 

Independnet Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU