"Mısır karşıtı yayınları kesin" iddiaları sonrası İhvan'dan açıklama: Ankara'nın bunu talep etme hakkı var

Munir açıklamasında, söz konusu kanalların kapatılmayacağını ancak Mısır'la ilgili siyasi söylemde ve üslupta değişim olması gerektiğini ifade etti

Fotoğraf: AFP (arşiv)

İhvan Rehberlik Konseyi Başkan Vekili Munir; Ankara'nın Müslüman Kardeşler'e ait İstanbul merkezli yayınlar için "Mısır yönetimini eleştiren yayınları durdurun" talimatı verdiği iddialarına ilişkin açıklama yaptı.

Al Jazeera Mubasher kanalına konuşan Munir, kanalın kapatılmayacağını ancak Mısır'la ilgili siyasi söylemde ve üslupta değişim olması gerektiğini, Ankara'nın bunu talep etme hakkı olduğunu söyledi.

Türkiye'deki Mısırlı muhalif basın çalışanlarına seslenen Munir, ev sahibi ülkenin taleplerine icabet edilmesi gerektiğini vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Türkiye dürüst bir ülke"

Türkiye ile Mısır arasında bir yakınlaşma olması durumunda bazı İhvan yöneticilerinin Mısır'a teslim edilmesinin mümkün olup olmadığına ilişkin soruyu Munir şu cevabı verdi:

Türk yönetimi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türk halkı, siyasi mülteciye saygı duyuyor. Uluslararası kanunlar da buna (siyasi mültecilerin teslim edilmesine) karşı çıkıyor ve

Türkiye de bu kanunlara bağlı. Biz de Türkiye'nin bu eğiliminin değişmeyeceğini iyi biliyoruz. Türkiye dürüst ve manevra yapmıyor.

İki ülke arasında yakınlaşma olması durumunda Türkiye'nin İhvan ile Mısır yönetimi arasında ara buluculuk yapma ihtimaline ilişkin de Munir, şunları kaydetti:

Hayır işleyenin önünde durmayız. Türk yönetimi, Mısır'da çok büyük zulümler işlendiğini, tutuklamalar ve idamlar olduğunu biliyor. Gerçekleşecek bir uzlaşıda bunun göz ardı edilmesi söz konusu olamaz. Sonuç olarak rejimle yaşanan bu krizi çözecek olana teşekkür ederiz.

İhvan'ın Mısır'daki muhalefetin tamamını temsil etmediğini kaydeden Munir, rejimle uzlaşı kapısının açılması ve bunun tüm muhaliflere sunulması durumunda buna karşı çıkmayacaklarını, çıkarlarsa hata yapmış olacaklarını dile getirdi.

Ne olmuştu?

Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) yayın yapan El Arabiya medya grubu Mısır'la ilişkileri düzeltme arayışındaki Ankara'nın İstanbul merkezli Müslüman Kardeşler yayın organlarına Mısır yönetimini eleştiren yayınları kesme talimatı verdiğini aksi halde yayınların durdurulacağını bildirdiğini öne sürmüştü.

 

Independent Türkçe, Sputnik Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU