CHP’nin 11 büyükşehir belediye başkanı: İstanbul Sözleşmesi’nin feshi insan haklarına ağır bir darbe

Belediye başkanları, "Bu hatadan hızla dönülmesini talep ediyoruz" çağrısında bulundu

Fotoğraf: Twitter / Muhittin Böcek

CHP’nin yönettiği 11 büyükşehirin belediye başkanı bir araya geldi ve Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmasını insan haklarına ağır bir darbe olarak niteledi.

CHP’li belediye başkanları Muğla'nın Bodrum ilçesinde "Pandemi, Turizm, Deprem" konulu bir toplantı düzenledi.

Başkanlar, İstanbul Sözleşmesi için şu açıklamayı yaptı:

Dün çok karanlık bir güne uyandık. Kadına şiddet olaylarının bu denli arttığı bir ortamda akıl almaz bir kararla karşılaştık. Şiddetin önlenmesi, mağdurların korunması ve şiddet uygulayanların adalete teslim edilmesi, İstanbul Sözleşmesinin temel hedefiydi. Kaldırılma kararı insan haklarına indirilen ağır bir darbedir. Bu hatadan hızla dönülmesini talep ediyoruz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Belediye başkanları toplantıda ayrıca yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, turizm ve deprem konularını uzmanlarla birlikte ele aldı.

Hükümete çağrı: El ele verelim

Başkanlar “31 Mart ve 23 Haziran seçimlerinden sonra, merkezi hükümetin, belediyelerin görev ve yetkilerini kısıtlama amacıyla her gün, yeni kararlar aldığını görüyoruz” açıklaması yaparken hükümete çağrıda bulundu:

Vatandaşlarımıza en iyi hizmeti vermek için çalışan belediyelerimizi engellemekten başka hiçbir mantığı olmayan yeni kurallar koyma, yeni kanunlar çıkarma uygulamasına son verilmelidir. Hükümet ve yerel yönetimler olarak el ele verip vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştıran, güzelleştiren hizmetleri birlikte hayata geçirmeliyiz.

Sayın Cumhurbaşkanımızın davetiyle 11 Eylül 2019’da yani tam 557 gün önce yapılan toplantıda konuşulan, hükümet ile yerel yönetimlerimiz arasında iş birliği hususlarında hiçbir adım atılmadığı gibi 11 büyükşehir belediyemiz daha kötü uygulamalara maruz bırakılmaya devam etmektedir.  Belediyelerimiz, kimin hangi partiye oy verdiğine bakmaksızın her vatandaşa ulaşmak için var güçleri ile çalışıyor. Aynı hassasiyeti hükümetin de göstermesini bekliyor; parti, şehir, isim ayrımı yapmadan tüm yerel yönetimlere eşit ve adil davranmasını istiyoruz.

Toplantıya İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da katıldı.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU