Tigray'daki çatışmalarda tecavüzün savaş silahı olarak kullanıldığı iddia edildi: "Bu resmen soykırım"

Bölgedeki çatışmalar sırasında kadınların maruz kaldığı cinsel şiddete dair kanıtlar ortaya çıkıyor

Etiyopya'daki çatışmalarda yüzlerce sivilin öldürüldüğüne inanılıyor (AFP)

Etiyopya'da yüzlerce sivilin infaz edildiği iddialarıyla gündeme gelen Tigray bölgesindeki çatışmalarda kadınların yaşadığı trajedinin boyutu da gün yüzüne çıkmaya başladı.

CNN, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed'in Kasım 2020'de Tigray'daki yönetime karşı askeri operasyon başlatmasından bu yana cinsel saldırı ve tecavüz vakalarında endişe verici bir artış gördüklerini söyleyen 10 doktorla görüştü.

Şahit olduklarını paylaşan doktorlardan 9'unun Etiyopya'da görev yaptığı, birinin de Tigray'dan kaçanların kaldığı Sudan'daki mülteci kamplarında hizmet verdiği belirtildi.

Amerikan televizyonunun edindiği tıbbi kayıtlarda ve tanık ifadelerinde, bazı kadınların toplu halde tecavüze uğradığı, rehin tutulduğu ve bu kişilere uyuşturucu verildiği iddiaları yer aldı. Doktorlardan birinin ifadesine göre, saldırıya uğrayan bir kadının cinsel organının taş, çivi ve plastikle doldurulduğu öne sürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Doktorlara göre, tedavi edilen kadınların neredeyse tamamı, Etiyopyalı askerler ve sınırın ötesinden operasyonlara destek için gelen Eritreli birlikler tarafından tecavüze uğradıklarına dair benzer hikayeleri anlattı.

Kadınlar, askerlerin kendi kendilerine intikam alma duygusuyla hareket ettiğini ve bu kişilerin bölgede dokunulmazlık duygusuyla rahatça faaliyet gösterdiğini söyledi.

Saldırıya uğrayan ve şu an hamile olan bir kadın, CNN'e verdiği röportajda, "Beni itip, 'Siz Tigraylıların hiçbir tarihi yok, kültürü yok. Sana istediğimi yapabilirim ve bu kimsenin umurunda değil' dedi" diye konuştu.

Doktorların ifadesine göre cinsel şiddet mağduru çok sayıda kadın, kendilerine "Tigray'da etnik temizliğe niyetli olduklarını" söyleyen Amhara kuvvetleri tarafından tecavüze uğradıklarını belirtti.

Cinsel saldırılarla ilgili ayrıntılı bilgiler paylaşan Dr. Tedros Tefera, "Bu, resmen bir soykırım" ifadesini kullandı.

Channel 4 News kanalı da perşembe günü yayımladığı haberde, Tigray'daki kadınların maruz kaldığı cinsel şiddete dair iddialara yer vermişti.

Haberde, Tigray'da tecavüze uğramış kadınlara hizmet veren bir barınakta kalan kişilerle yapılan röportajlar paylaşılmıştı. Bu merkeze sığınan yaklaşık 40 kadının travmatize oldukları için ailelerine dönemedikleri ve destek hizmeti aldıkları ifade edilmişti.
 


CNN, daha önce komşu Eritre'den askerlerin Tigray bölgesinde yargısız infaz ve saldırı eylemlerinin yanı sıra insan hakları ihlallerine karıştığını bildirmişti.

Uluslararası Af Örgütü de geçen ay yayımladığı raporda, Eritre askerlerinin Etiyopya'nın antik Aksum kentinde yüzlerce sivili öldürdüğü iddialarına dair kapsamlı bilgiler paylaşmıştı.

Alınan ifadelere göre o sıralarda kentte bulunan Eritreli askerlerin yaklaşık 24 saatlik bir sürede katliam yaptığını belirten Af Örgütü, bu birliklerin sivilleri toplu halde infaz etmesinin insanlığa karşı suç teşkil edebileceğini kaydetmişti.

Etiyopya hükümeti, kısa süre öncesine kadar gazetecilerin Tigray'a erişimini ciddi şekilde kısıtlamış, bu nedenle yerel halkın yaşadığı trajedilerin dünyaya duyurulması uzun zaman almıştı.


Independent Türkçe, CNN, Channel 4 News

Derleyen: Elvide Demirkol

DAHA FAZLA HABER OKU