Temelli'den "İmralı Günlükleri" yanıtı: O dönemde görev almış milletvekillerini yargılayamazlar

HDP Van Milletvekili Sezai Temelli, "O süreci yürütmekte rol alanların yargılanmamasına dair bir yasa çıkarılmıştı. Kamu görevlilerini kast ediyorlar. Milletvekilleri de kamu görevlisidir" diye konuştu

Fotoğraf: AA

Geçtiğimiz günlerde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin tarafından Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatılması istemiyle dava açıldı. Dava, açılmadan haftalar öncesinden siyasetçiler, medya mensupları ve kamuoyu tarafından tartışılıyordu. 

Önceki dönem HDP Eş Genel Başkanlığı görevini de yürütmüş olan Van Milletvekili Sezai Temelli "HDP kapatılamaz. Çünkü kendi geçmişimize baktığımızda aynı fikri zemin üzerinde yükselen bir yolculuğumuz var bizim. Bu yolculuk tabelaların değişmesiyle, partilerin kapatılmasıyla engellenebilecek, sönümlendirilebilecek, sonlandırılabilecek bir fikriyata dayanmıyor" diye konuştu.

Temelli, Tükenmez Haber'den Denizcan Akar'ın sorularını yanıtladı.

Temelli, "Sizce muhalefet partileri HDP ile yeteri kadar dayanışma içinde mi?" sorusuna şu yanıtı verdi:

HDP'nin kapatılmasına yönelik Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapılır yapılmaz tepkilerin birkaç saat içinde ortaya konması bir yol kat edildiğini gösteriyor. Yeterli midir? Tabii ki değildir. Çünkü cesaretle hem toplumsal hem siyasal muhalefet inisiyatif almalıdır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AK Parti'nin kapatılması için açılan davayı hatırlattı

"Kapatma davası açılması için talimatı AK Parti'nin verdiğini" öne süren Temelli, geçmişte AK Parti'ye yönelik açılan kapatma davasını anımsatarak "O zaman buna karşı çıkan, mücadelesini veren en önemli dinamiklerden biri bizdik" diye konuştu.

Temelli "Bu kapatma davasının zamanlamasının erken seçim planları, MHP kongresi, Öğrenci Andı tartışmaları, ekonomik kriz gibi gündemlerle bir bağlantısı var mıdır?" sorusunu da "Hem kısa dönemde ortaya çıkan hem de son altı yılda ortaya çıkan dinamiklere bakmak gerek. Kısa dönemde ortaya çıkan dinamikler tabii ki kapatma davasıyla karşılaşmamıza neden olmuş olabilir. Ama ben daha geniş okumak istiyorum. Özellikle 2014'te Kobani'nin düşmemesiyle başlayan ve çöktürme planıyla devreye konulan senaryonun bir başka aşamasını yaşıyoruz. Bugün karşı karşıya kaldığımız en önemli davalardan biri de Kobani davasıdır. Bu iktidar ve küçük ortağının ortaya koyduğu senaryo sistemlidir. Faşizmin kurumsallaşması sürecidir bu altı buçuk yıl. Otoriter şefçi rejimin inşasına yönelik bir çabadır. 2023'e giderken amaçladıkları bunu hayata geçirmektir" diye yanıtladı.

"Tamamıyla talimatla torba yasa yaptıkları gibi torba iddianame hazırlamışlar"

HDP'li Temelli, iddianamede "İmralı Gülünkleri"nin delil olarak sunulması hatırlatılarak "O görüşmelerden devletin ve iktidarın haberi vardı. Bu, o süreci yürüten muhatapların suçlu bulunması gibi bir yolu açar mı?" sorusunu ise şu ifadelerle yanıtladı:

O süreci yürütmekte rol alanların yargılanmamasına dair bir yasa çıkarılmıştı. Kamu görevlilerini kast ediyorlar. Milletvekilleri de kamu görevlisidir. O dönemde görev almış milletvekillerini yargılayamazlar. İddianamenin iler tutar tarafı yok. Tamamıyla talimatla torba yasa yaptıkları gibi torba iddianame hazırlamışlar. Ciddiye alınacak bir tarafı yok. Görüşmeler devletin gözetimi altında gerçekleştirilmiş. Bunu iddianameye suç unsuru olarak koymak istiyorlar, çünkü bunu hafızadan silmek istiyorlar. Bu hafızadan kurtulmak istiyorlar. Bugün izledikleri politika tamamıyla savaş ve şiddete dayalı, Kürt meselesinin çözümsüzlüğüne dayalı bir strateji. Bu stratejiyi rahatsız eden bir şey var onlarda. O da çözüm süreci. Toplum şunu biliyor ve hafızasında canlı olarak tutuyor; Kürt meselesinin çözümü İmralı'dan geçiyor. Öcalan'la yeniden masaya oturulursa bu çözülebilir. Hafızalarda bu canlılığını korurken bunu yok saymak ve ortadan kaldırmak adına o dönemi kriminalize ediyorlar. Sanki görüşmeler suçmuş gibi ortaya koyuyorlar. Devlet 2013-2015 arası bu görüşme sürecini hafızadan silmeye, dosyaları çöp kutusuna atmaya çalışıyor. Bu silinebilecek bir şey değil.

 

 

Röportajın tamamına ulaşmak için tıklayınız 

 

Tükenmez Haber, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU