Kuzey Kore, ABD'nin temas çabasını reddetti: "Ucuz numara"

Donald Trump'ın 2019'daki girişimlerinden bu yana haydut devletle görüşmeler durmuş vaziyette

Trump'ın Kuzey Kore lideri Kim'le 2019'da yaptığı tarihi görüşme bir ilk niteliği taşıyordu (AFP) 

Kuzey Kore, ABD'nin yeniden temasa geçme girişiminde bulunduğunu ve "ucuz numara" olarak gördükleri bu hamleyi reddettiklerini öne sürdü.

Kuzey Kore dışişleri birinci bakan yardımcılığı görevini yürüten üst düzey diplomat Choe Son Hui, Joe Biden yönetimi düşmanca politikalardan vazgeçene kadar herhangi bir temas çabasının yok sayılacağını söyledi.

Reuters'a göre böylece, ABD Başkanı'nın ocak ayında göreve başlamasından bu yana Biden yönetiminin diplomatik bir yaklaşımı ilk kez resmen reddedilmiş oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Choe, "Yeni yönetimin ortaya çıkışından bu yana ABD'den duyulan tek şey, 'Kuzey Kore'den gelen tehdit' şeklindeki meczup teori ve 'nükleer silahlardan tamamen arınma' yönündeki temelsiz söylem oldu" ifadelerini kullandı.

Açıklama, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin'in Güney Kore'de temaslarda bulunduğu bir sırada geldi. Söz konusu görüşmeler, Biden yönetiminin üst düzey mensuplarının gerçekleştirdiği ilk yurtdışı ziyaret kapsamında yapıldı.

Choe, ABD'nin üçüncü bir ülke üzerinden olanlar dahil, çeşitli yollardan e-postalar ve telefon mesajları göndererek temasa geçmeye çalıştığını belirtti.

Beyaz Saray bu ay Kuzey Kore'yle iletişim kurmaya çalıştıklarını ancak herhangi bir yanıt almadıklarını belirtirken, bu girişime dair herhangi bir ayrıntı paylaşmamıştı.

Blinken ve Austin'in, Biden yönetimi adına Çinli yetkililerle yapacakları ilk görüşmeler için Güney Kore'nin başkenti Seul'den ABD'nin Alaska eyaletindeki Anchorage şehrine geçmesi planlanıyor.

Kuzey Kore'yi nükleer silahlardan vazgeçirme yönündeki ikna çabaları, Donald Trump'la Kim Jong-un arasında yapılan tarihi görüşmelerin gerçekleştiği 2019'dan bu yana durmuş vaziyette.

Trump, Kuzey Kore'ye ayak basan ilk ABD başkanı olurken; Kim ise muhatabının Beyaz Saray'dan ayrılmasına birkaç gün kala ABD'yi ülkesinin "baş düşmanı" ilan etmişti.

NBC News kanalına açıklama yapan bazı yetkililer, kışkırtıcı tutumun ters etki yarattığına kanaat getiren Biden'ın kamuoyu önünde Kuzey Kore'ye karşı daha yumuşak bir dil kullanmaya karar verdiğini belirtti.

Reuters'dan da yararlanılmıştır


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU