Dibeybe hükümetinin güvenoyu almasının ardından Trablus’ta çatışmalar yeniden başladı

UMH Savunma Bakanı Salah Namruş’un Ekim ayında söz konusu iki tugayı feshettiğine dair bir karar yayınlamasına rağmen bunun kağıt üzerinde kaldığı anlaşılıyor

Abdulhamid Dibeybe’nin dün Trablus’a dönüşü sırasında (Libya Başbakanlığı)

Libya’da Abdulhamid Dibeybe hükümeti göreve başlamak için Bingazi kentinde anayasa yemini etmeye hazırlanırken, yeni Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi’nin resmi olarak ilk kez görevine başladığını duyurmasından bir gün sonra başkent Trablus’un doğusunda, görev süresi sona eren Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) bağlı ve silahlı milislerden oluşan iki tugay arasında yeniden çatışmalar başladı.

Yerel medya organları ile vatandaşlar, Mitiga Havalimanı’ndan kalkan Türkiye’ye ait droneların Trablus’un doğusundaki Tacura bölgesinin üzerinde alçak uçuş gerçekleştirdiğini ve olası bir tehlike durumunun olup olmadığını değerlendirdiğini aktardı. UMH’ye bağlı milisler arasında dün çıkan çatışmanın ardından askeri ve güvenlik alanında gerginliğin yaşandığı Trablus sokaklarında ilk kez askeri araçlar ve tanklar görüldü.

Tacura bölgesi, karşılıklı askeri kamplaşmalara ve ana caddelerin trafiğe kapatılmasına tanık oldu. Bu olay, Abdulhamid Dibeybe’nin memleketi Misrata’dan (batıda) Trablus’a gelmesiyle eşzamanlı gerçekleşti. Trablus’ta Dibeybe’yi UMH Genelkurmay Başkanı Muhammed el-Haddad ve Trablus Belediye Başkanı Abdurrauf Beytülmal karşıladı.

Yerel kaynaklar ve medyada çıkan haberler, Nadir el-Ezrak liderliğindeki Ed-Daman Tugayı’nın Ali Derider liderliğindeki Usud Tacura Tugayı’nın unsurlarını kaçırma girişimiyle iki taraf arasında yaşanan gerginlik sonrasında milislerin Tacura sokaklarına çıktığını bildirdi.

UMH Savunma Bakanı Salah Namruş’un Ekim ayında söz konusu iki tugayı feshettiğine dair bir karar yayınlamasına rağmen bunun kağıt üzerinde kaldığı anlaşılıyor.

UMH’ye bağlı İstikrarı Destekleme Birimi, dün yaptığı açıklamada, Trablus veya dışında vatandaşların tutuklandığı iddiasını yalanladı. “Vatandaşların kaçırıldığıyla ilgili konuşulan söylentiler asılsızdır” denilen açıklamada, bu tür “sorumsuzca” davranışlar reddedildi.

Birim, olayı takip ettiğini, kaçırılan kişilerin serbest bırakılması ve sağ salim ailelerine dönmeleri için görevini yerine getireceğini açıkladı.

Buna karşılık, Trablus’taki milisler arasında meydana gelen çatışma hakkında Dibeybe ve Menfi’den herhangi bir açıklama yapılmadı. Fakat Dibeybe, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, “Hükümetin ülke ve vatandaşların lehine çok güçlü kararları olacak. Bunlar arasında yüzde 20 maaş kesintisinin iptali ve durdurulan maaşların ve ödemelerin yapılması, elektrik ve likidite sorununun çözülmesi bulunuyor" mesajını verdi.

Yeni hükümet, anayasa yemini etmeye hazırlanıyor

ABD'nin Libya Büyükelçisi Richard Norland, Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Örgütü’nün ‘Başroldeki Kadın’ başlığıyla düzenlediği sanal konferansa katıldı. Norland, burada yaptığı konuşmada Libya’daki geçici Ulusal Birlik Hükümeti’nde 5 kadına yer verilmesini memnuniyetle karşıladığını dile getirdi. 26 Bakan, 6 Devlet Bakanı ve 2 Başbakan Yardımcısı’ndan oluşan yeni hükümet, Libya’nın ikinci en büyük kenti ve 2011 devriminin beşiği olan Bingazi kentinde Pazartesi günü anayasa yemini etmeye hazırlanıyor. Yeni hükümette Adalet ve Dışişleri Bakanlıklarına iki kadın atandı.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, dünkü açıklamasında, Mısır’ın pozisyonundaki sabitelerin, “Libya’nın toprak bütünlüğünü ve halkının yeteneklerini koruyacak ve tüm yabancı güçler ile paralı askerlerin Libya’dan çıkmasını garanti edecek şekilde Libya krizine kapsamlı siyasi bir çözüm getirme gerekliliğine dayandığını” ifade etti.

Şukri’nin bu açıklaması, Fransa’nın başkenti Paris’e gerçekleştirdiği ziyaret sırasında Alman mevkidaşı Heiko Maas ile dün yaptığı görüşme sırasında geldi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Hafız, yaptığı basın açıklamasında, Maas ile Şukri arasındaki görüşmenin “iki tarafın ikili ilişkileri ilerletmek, bölgesel meselelere ve Nahda Barajı ile ilgili gelişmelere dair görüş alışverişinde bulunmak amacıyla periyodik olarak istişareler gerçekleştirme isteği” kapsamında geldiğini bildirdi.

Hafız’ın açıklamasına göre, iki bakan Libya krizini de ele aldı. Bakan Şukri, Mısır’ın, geçici hükümetin bu yılın sonlarında yapılması kararlaştırılan seçimlere kadar Temsilciler Meclisi’nden güvenoyu almasını memnuniyetle karşıladığını belirterek, Mısır’ın kardeş Libya halkının çıkarlarını gerçekleştirmek için ekonomik süreci ilerletmeye çalıştığına işaret etti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU