Hindistan'dan Pakistan'a 45 milyon doz aşı

Hasım ülke Pakistan, şimdiye kadar Hindistan'ın aşıya dair sosyal yardım girişiminde alıcı olarak yer almıyordu

Uganda, Hindistan Serum Enstitüsü tarafından üretilen AstraZeneca Kovid-19 aşısının ilk sevkiyatını 5 Mart'ta aldı. Pakistan da aynı aşıyı Covax girişimi vasıtasıyla alacak (AP)

Pakistan, Birleşmiş Milletler destekli Covax girişimi aracılığıyla Hindistan'ın ürettiği koronavirüs aşısından 45 milyon doz teslim alacak.

Pakistan Ulusal Sağlık Servisi'nin Başkanı Amir Ashraf Khawaja, perşembe günü yaptığı açıklamada Pakistan'ın Hindistan Serum Enstitüsü tarafından Covishield adıyla üretilen AstraZeneca aşısının ilk kısmını mart ayı ortasında, geri kalanıysa haziran ayına kadar teslim alacağını söyledi.

Pakistan'ın ikisi Çin'den olmak üzere 4 aşı adayını onayladığı bildirildi. Onaylanan aşıları Sinophram (Çin), Oxford-AstraZeneca (İngiltere), Sputnik-V (Rusya) ve Cansino Bio (Çin) oluşturuyor.

Ülke, 220 milyonluk nüfusunun en az yüzde 70'ine bağışıklık kazandırmak için çoğunlukla Çin'in gönderdiği ücretsiz aşı dozlarıyla birlikte birkaç düşük ve orta gelirli ülkeye ücretsiz aşı desteği sağlamayı amaçlayan Covax Girişimi'ne güveniyor.

Sevkiyat doğrudan Hindistan'dan gönderilmeyecek. Pakistan, sevkiyatı Küresel Aşı ve Bağışıklama İttifakı'nın (GAVİ) Covax girişimi aracılığıyla alacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Küresel aşıların yüzde 60'ını üreten Hindistan, "aşı diplomasisi" ve Başbakan Narendra Modi'nin aşı eşitliğine bağlılığı vesilesiyle komşularına aktif olarak Kovid aşıları sağlıyor.

65' yakın ülkeye üç kategori altında aşı teslim edildi: hibe olarak (ücretsiz), ticari satışlarla ve Covax kapsamında.

Ancak, komşu ülkeler ve ezeli rakipler olan Pakistan'la Çin, ilişkilerin gergin olduğu dönemde alıcılar arasında değildi. Hindistan Dışişleri Bakanlığı bu konudaki sorulara, "Hint yapımı aşı temini için Pakistan'dan herhangi bir talep" gelmediğini söyleyerek yanıt verdi.

Dawn'ın haberine göre Çin, Pakistan'a 500 bin doz aşı gönderdi ve yakında başka bir sevkiyat daha gönderecek.

Khawaja gazetecilere verdiği demeçte, Pakistan'ın bugüne kadar ön safta çalışanlar ve yaşlılar da dahil olmak üzere 27,5 milyon kişiyi aşıladığını söyledi.

Toplam 45 milyon doz Hindistan yapımı AstraZeneca aşısının 16 milyon dozu, bu yılın haziran ayına kadar Pakistan'a ulaşacak. Bu nüfusun yüzde 20'sini aşılamaya yetecek.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU