Lübnan’daki son protestolar Hizbullah ve Emel’in Avn’a mesajı mı?

Emel Hareketi’ne yakın kaynaklar ise Şarku’l Avsat’a yaptıkları açıklamada geçen cumartesi akşamı Beyrut’un güney banliyölerinde meydana gelen eylemlerle herhangi bir bağlantısı olduğu iddialarını yalanladı

Beyrut limanında meydana gelen patlamada hayatını kaybeden yardım görevlisi Sahar Fares’in meslektaşları, 7 Mart’ta Fares’in anısına bir anma töreni sırasında (EPA)

Lübnan’ın bazı bölgelerinde halk protestoları tekrarlanırken, 7 Mart akşamı da yollar kapatıldı ve araç lastikleri ateşe verildi. Beyrut’un güney banliyölerinde gece vakti meydana gelen dikkat çekici hareketler, özellikle de çok sayıda gencin Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın bulunduğu Baabda bölgesine gitme çağrıları ile siyasi bir etkiye neden oldu. (Maruni Hristiyan) Özgür Yurtsever Hareket (ÖYH), bu adımı (Şii) Hizbullah’ın yanı sıra olaylarda herhangi bir bağlantısı olduğunu kabul etmeyen (Şii) Emel hareketinden Cumhurbaşkanı Mişel Avn’a siyasi bir mesaj olarak nitelendirdi.

Cumartesi gününü pazara bağlayan gece Beyrut’un güney banliyölerinin girişlerinde motosikletli gençlerin hareketleri kaydedildi. Aynı şekilde el-Kefaat Kavşağı’ndaki bir dizi eylemci bazı sabotaj faaliyetleri gerçekleştirdi. Sosyal medyada yayınlanan bazı videolarda da sınırlı toplanmaların olduğu bazı yollarda cumhurbaşkanlığı sarayına gitme çağrılarının yapıldığı görüldü. Söz konusu faaliyetler, Temsilciler Meclisi Başkanı ve Emel Hareketi lideri Nebih Berri ve müttefiki Hizbullah’tan Cumhurbaşkanına ‘siyasi bir mesaj’ olarak nitelendirildi.

ÖYH’den bir kaynak, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, ülkenin kuzeyinden Bekaa ve Beyrut’a uzanan grubun, Cumhurbaşkanı Mişel Avn’a saldırmak ve ona hakaret etmek için bazı partiler tarafından bir araya toplandığını belirtti. Kaynak ayrıca Emel hareketini işaret ederek: “Bu bölgeye egemen olan tarafın kim olduğu biliniyor. İki grup var, Emel ve Hizbullah. Hizbullah, bu durumla ilgili değil, yaşananlara karışmış değil. Motosikletlilerin tarzı göstericilerin kim olduğunu ele veriyor. Bu nedenle Baabda’ya, Cumhurbaşkanı Avn’ın özellikle ceza soruşturması ve hükümet meselesine yaklaşımı ile ilgili tutumlarından rahatsız olanlardan bir mesaj var gibi görünüyor. Ancak tüm bunlar, aslında gerginliklerden ve yol kesmelerden daha fazlasına yol açmak dışında, hiçbir şeyi değiştirmeyecek” değerlendirmesinde bulundu.

Emel Hareketi’ne yakın kaynaklar ise Şarku’l Avsat’a yaptıkları açıklamada geçen cumartesi akşamı Beyrut’un güney banliyölerinde meydana gelen eylemlerle herhangi bir bağlantısı olduğu iddialarını yalanladı. Kaynaklar, Berri’nin aylar önceki ifadelerini hatırlatarak, eylemcilere ‘fikirlerini ifade etme seçeneği olarak sokaklara akın etmeme’ çağrıları yaptığını vurguladı.

Hizbullah ve Emel, pazar gecesi ortak bir açıklama yaparak, bazı aktivistlerin sosyal medya organları üzerinden paylaştıkları ‘güney banliyölerindeki Hizbullah destekçilerinin, özellikle de el-Kefaat Kavşağı’nda olmak üzere bazı bölgelerde yolları ve kesme sabotaj eylemleri gerçekleştirdiği’ iddialarına yanıt verdi. Açıklamada, “Emel Hareketi ve Hizbullah’ın yandaşlarının, ayaklanmayla herhangi bir ilişkisi olduğunu kabul etmemesi önemlidir. İki hareket de güvenlik ve yargı kurumlarının kamu ve özel mülkiyete zarar veren herkesi kovuşturmasını istemektedir” denildi.

7 Mart’ta öğleden sonra eylemciler, bozulan ekonomik ve toplumsal koşuları protesto etmek için başta ana caddeler olmak üzere yolları keserek, protesto gösterilerine başladı. Lübnan resmi haber ajansının NNA’nın haberine göre çok sayıda eylemci, Beyrut’un merkezindeki Şehitler Meydanı’na uzanan yolları yanan lastiklerle trafiğe kapattı.

Aynı şekilde güney yolunda çok sayıda genç, el-Ciyeh ve en-Naameh sahil yolunu kesti. Güneyin başkenti Sayda bölgesinde çok sayıda eylemci, kötüleşen yaşamsal ve ekonomik koşulları, yükselen döviz kurunu reddederek, Elia Kavşağı’nda araç lastiklerini ateşe verdi.

Baalbek’te ise eylemciler, tarihi Baalbek kalesinin önündeki Şar Halil Mutran meydanında ekonomik, yaşam ve parasal koşulların kötüleşmesini kınayan bir protesto düzenledi. Eylemciler, yolsuzluğa karışanların hesap vermesi için sloganlar attı.

Kuzey bölgesinde de durum farklı değildi. Öyle ki birkaç bölgede halk hareketleri yaşanırken, eylemciler de Akkar Ovası bölgesindeki Kabrbin köyü kavşağında el-Abde- el-Abudiye uluslararası yolunu kasten yanan lastiklerle kapattılar. NNA’ya göre eylemciler, halkı yoksullaştıran ve aç bırakan tüm yetkililerin yargılanmasını ve cezalandırılmasını istiyor.

Lübnan’ın kuzeyindeki Dinniyeh bölgesi bulunan eylemciler, Miniyeh otoyolunun ortasına kamyonlar, kayalar ve lastiklerden bariyerler kurarak, Bahnin kasabasına gidiş yolunu iki yönde de kesti. Trablusşam, Miniyeh ve Akkar arasındaki karayolunu kullananlar, yaşamsal koşulların kötüleşmesi ve Lübnan lirasının döviz kurunda değer kaybetmesine karşı düzenlenen eylemler nedeniyle iş yerlerine alternatif yolları kullanarak gitti.

Aynı şekilde eylemciler, kötüleşen yaşam koşullarını protesto etmek için el-Muhammara- Akkar kasabasındaki Nehr el-Barid köprüsüne de akın etti. Bazı gençler bölgede Halba-Kobayat karayolunu trafiğe kapattı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat 

DAHA FAZLA HABER OKU