Dolce & Gabbana'dan meşhur Instagram hesabına 600 milyon dolarlık dava

Ünlü marka 2018'de Asyalı müşterilerin eleştirilerinin ardından Şangay defilesini iptal etmişti

Domenico Dolce ve Stefano Gabbana tepki çeken reklam videosunun ardından yaptıkları açıklamada, "Çinlilerden af diliyoruz" demişti (AP)

Milano merkezli İtalyan moda markası Dolce & Gabbana, Diet Prada isimli ünlü Instagram hesabını yöneten iki ABD’li bloggera tasarımcılardan birine atfedilen Asya karşıtı yorumları yeniden paylaşarak Asyalı müşterilerin boykotuna neden oldukları gerekçesiyle 600 milyon dolarlık (yaklaşık 4,6 milyar TL) iftira davası açtı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Page Six'in haberine göre söz konusu dava 2019’da Milano’da açılmıştı ancak bloggerların bu hafta Diet Prada hesabından konuya dair açıklama yapmalarının ardından yeniden gündeme geldi. Diet Prada’nın paylaşımları moda dünyası tarafından yakından takip ediliyor. Hesap özellikle tasarımlardaki özgün olmayan öğelere ve toplumsal konulara dair paylaşımlarıyla biliniyor.

Blooggerları savunan Fordham Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin Moda Hukuku Enstitüsü direktörü Susan Scafidi, "Tüm bu dava Diet Prada’yı, bizzat Tony (Liu) ve Lindsay’i (Schuyler) susturmayı denemenin bir yolu" ifadelerini kullandı. 

Dava, Kasım 2018’e kadar uzanıyor. O tarihte Dolce & Gabbana’nın internette yayımlanan reklamları ırkçı bulunmuş ve tepkilere yol açmıştı. Ünlü markanın hazırladığı videolarda Çinli bir kadının yemek çubuklarıyla İtalyan yemeklerini yerken zorlandığının görülmesi eleştiri oklarının markaya yönelmesine neden olmuştu.

Öte yandan moda tasarımcısı Stefano Gabbana’nın bir sosyal medya kullanıcısıyla yaptığı tartışmanın ekran görüntülerinin sızmasıysa eleştirilerin dozunun artmasına yol açmıştı. Söz konusu tartışmada Gabbana, Çinlilere karşı aşağılayıcı ifadeler kullanmıştı

Tasarımcılar Domenico Dolce ve Stefano Gabbana ilk olarak Gabbana’nın hesabının hacklendiğini belirtmişti. İkili daha sonra Çinlilerden özür diledikleri bir video yayımlamıştı. 

 

 

Scafidi, "Kamuoyundan özür dilenmesi ve sessiz sedasız açılan dava zihnimde birbirlerini sıfırlıyor" dedi. Moda markası toplamda yarım milyon euroyu geçen bir tazminat istiyor. 

 

 

Dolce & Gabbana markanın 2018’den bu yana bozulan imajının yenilenmesi için 450 milyon euro, şirketin zararları için 3 milyon euro ve tartışma yaratan açıklamaların atfedildiği Gabbana için 1 milyon euro talep ediyor. Davada ayrıca iptal edilen Şangay defilesi için 8,6 milyon euro ve personel giderleri için de 8,6 milyon euro tazminat isteniyor. Tüm bunlara ek olarak Kasım 2018 ve Mart 2019 arasında Asya satışlarındaki kayıplar nedeniyle 89,6 milyon euro talep ediliyor. 

Davanın gündeme gelmesinden bu yana 2,5 milyonun üzerinde Instagram takipçisi bulunan Diet Prada savunma için 38 bin dolardan fazla para topladı. 

Liu ve Schuyler yaptıkları açıklamada davaların kendilerini susturamayacağını söyledi. Liu, "Diet Prada bu önemli sorunları dile getiren bir platform olmaya devam edecek" diye belirtti.

 

Independent Türkçe, Page Six, Euronews Türkçe

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU