HDP'den Bahçeli'ye yanıt: Korkmaya devam etsinler

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Bizi kapatma çabası onları daha küçültecek. Bizleri daha da büyütecektir" diye konuştu

Fotoğraf: AA

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin grup toplantısında açıklamalada bulundu.

Konuşmasında HDP'nin kapatılması tartışmalarına da değinen Sancar "İktidarın küçük ortağı" ifadesini kulandığı MHP ve lideri Bahçeli'ye ilişkin "Bizi kapatma çabası onları daha da küçültecek bizleri daha da büyütecektir. Korkmaya devam etsinler" dedi.

"Kürtçe resmi dil olarak kabul edilsin"

Diyarbakır'da 9 Kürt siyasi partisi ile çeşitli girişimler, platformlar ve sivil toplum örgütleriyle birlikte ana dil kampanyası yürüttüklerini kaydeden Sancar şöyle devam etti:
 

Kürtçe resmi dil olarak kabul edilsin, Kürtçe eğitim dili olarak kabul edilsin. Hangi halk grubundan olursa olsun bu kampanyaya imza vermesi sadece bir dayanışma gereği değil aynı zamanda bir insanlık görevidir. Kürt halkının ana dilinin resmi dil ve eğitimde kullanılacak dili olarak kabulü için başlatılan kampanyaya destek vermeye bir kez daha çağırıyorum bütün halkımızı.

Özhaseki'nin ifadelerine tepki: Halktan ve bizlerden özür dileyin

AK Parti Genel Bşakn Yardımcısı Mehmet Özhaseki'nin bir konuşmasında sarf ettiği "Lanet olsun oylarına, onların oylarının Allah belasını versin" sözlerine de tepki gösteren Sancar "Dillerinin ayarı kaçmadı arkadaşlar zihinlerinin altındaki dillerine vurdu. Düşmanlık HDP'ye değildir, düşmanlık Kürt halkınadır. Bunların düşman olduğu şey sadece HDP bir parti olarak HDP değildir bir halk olarak Kürtlerdir ve Kürtlerle birlikte halkların mücadelesini yürüten herkestir. Tartın biçin hangi sözlerle savunacaksanız çıkın savunun savunmuyorsanız çıkın halktan ve bizlerden özür dileyin" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

DEP'i hatırlattı

Sancar, 2 Mart 1994’te Demokrasi Partisi (DEP) milletvekillerinin vekilliklerinin düşürülüp, tutuklanmasının yıl dönümü nedeniyle şunları kaydetti:

DEP kapatıldı da ne oldu?" diyerek sözlerini devam eden Sancar, "DEP'i kapattınız ama bu gelenek daha da güçlenerek çalışmalarına devam ediyor. Bu kararlılığımızdan vazgeçmeyeceğiz. O gün DEPlilerin dokunulmazlıklarını kaldırarak Meclis’i Kürtlerden arındırmaya, kendi kimliği ile siyaset yapmak ve yaşamak isteyen Kürtlerden arındırmaya çalışanların amacı belliydi. Tıpkı bugün olduğu gibi Kürt halkının demokratik siyasal mücadelesini, barış arayışlarını ve eşit şekilde yaşam hedefini ortadan kaldırmıştı. Kürtlerin demokratik siyasetten vazgeçeceğini sanıyorlardı. Peki ne oldu? DEP’liler tutuklanıp partileri kapatıldıktan sonra aynı siyasal gelenek dalga dalga büyüdü.

"Bizi kapatma çabası onları daha küçültecek"

Sancar MHP lideri Devlet Bahçeli'nin "HDP'nin kapatılması" çağrılarına da tepki göstererek "İktidarın küçük ortağı yine kapatma tehditlerini dolamış ağzına. Herhalde kendilerinin yolunu açmak için tek çarelerinin olduğunu biliyorlar, o da bizi kapatmak. Ama söylüyoruz tekrar, bizi kapatma çabası onları daha küçültecek. Bizleri daha da büyütecektir. Korkmaya devam etsinler" diye konuştu

Bahçeli ne demişti?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli bugün partisinin grup toplantısına yaptığı konuşmada şu ifadeleri kulandı:

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının PKK ile iltisakı meydanda olan HDP hakkında inceleme başlatması çok önemli ve beklediğimiz bir gelişmedir. Başsavcılık inceleme sonucunda HDP’nin faaliyetlerinin terör eylemlerinin odağı haline geldiğine karar verirse soruşturma safhasına geçecek nihayetinde hazırlanan iddianame Anayasa mahkemesine sunacaktır. Siyasi partilerin kapatılması Yargıtay cumhuriyet başsavcısının açacağı dava üzerine AYM tarafından kesin olarak karara bağlanmaktadır. Türkiye bir hukuk devleti ise HDP’nin kapatılması acildir, hayatidir, şarttır.

 

 

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU