Trump Irak'a nasıl 'kargo'landı? Amerikan Gizli Servisi'nin 'çok gizli' operasyonu

Trump'ın Irak'taki ABD askerlerine ani ziyareti "gizli seyahatleri" tekrar gündeme getirdi. ABD'de bu tür ziyaretlerin tüm planlama aşamalarını Gizli Servis yürütüyor. Başkanları taşıyan uçaklar açığa çıkmasın diye "askeri kargo" kodu veriliyor

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump dün gece (26 Aralık) Irak’a giderek ülkede görevli Amerikan askerlerini ziyaret etti. Eşi Melania ile birlikte Anbar vilayetindeki Ayn el Esad Hava Üssü’ne giden Trump ziyaret sebebini şu şekilde açıkladı: “Buraya gelip askerlerimizi ziyaret etmek ve saygılarımı iletmek istedim.”

Trump, diğer ABD başkanlarının ziyaretleri gibi bu ziyareti de “başkomutan” sıfatıyla gerçekleştirdi. Zaten tıpkı kendinden önceki başkanların yaptığı gibi giydiği asker montunun üzerinde “Başkomutan” ibaresi vardı. Ziyaret, Hristiyan dünyasının kutladığı Noel’e denk getirildi.
Haber ajansları “acil” koduyla duyurdukları ziyareti sürpriz buldular. Askerlerini Suriye’den çekmeye hazırlanan Trump’ın Irak’taki askerleri ziyaret etmesi, diğer başkanların sürdürdüğü geleneği devam ettirmesi bakımından da önemli görülüyor. 
 

 

Bush ziyareti üst düzey gizlilikle gerçekleşmişti

Kayıtlarda, Trump’ın selefi Barack Obama’nın böyle bir gizli ziyaret yaptığına ilişxkin bilgi yok. Ama daha önceki başkan George W. Bush bir şükran gününde Bağdat’taki Amerikan askerlerine sürpriz bir ziyarette bulunmuştu. Bush ziyaretinde askeri pilot üniforması giymişti. Plakasız araçlarla Teksas’taki evinden ayrılan Bush başkanlık uçağıyla Bağdat’a gitmiş ve askerlerle bir araya gelmişti. Başkanın eşinin dahi ziyaretten birkaç saat önce haberdar edildiği ve başkanlık uçağında bulunan birkaç gazetecinin de cep telefonlarının toplandığı basına yansımıştı. 

Bu tür gizli ziyaretler, ABD başkanı veya üst düzey bir yöneticinin, ABD dışında görev yapan askerlere buluşması için düzenleniyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gizli ziyaretlerde tek yetkili: Gizli Servis

Ziyaret tamamen Gizli Servis (Secret Service) tarafından organize ediliyor. Diğer güvenlik aygıtları da ziyaretten haberdar edilmiyor. Hareket tarzı, ziyaret edilecek üs, ülkede ne kadar kalınacağı gibi kararlar tamamen başkanı korumakla da görevli olan Gizli Servis’e ait. Bu tür ziyaretlerde herhangi bir resmi görüşme yapılmadığı için gidilen ülkenin makamlarıyla da temasa geçilmiyor.

Başkanı taşıyan uçak farklı ülkelerin hava sahalarını da kullanıyor. Ziyaretin açığa çıkmaması için bu uçaklara "askeri kargo" kodları veriliyor. Bu nedenle uçaklar herhangi bir kontrolden geçmiyor. 

 

Gizli Servis: Sahte parayla mücadele için kuruldu şimdi başkanı koruyor

Gizli Servis, ABD’nin 16. Başkanı Abraham Lincoln tarafından 1884 yılında kuruldu. Kalpazanların piyasaya yüklü miktarda sahte para sürmesi üzerine bu durumla mücadele etmek için kurulan gizli servis, 1901’de William McKinley suikastı sonrası başkanları korumakla da görevlendirildi. ABD İstihbarat Topluluğu içinde her zaman özel bir yeri bulunan Gizli Servis üyelerinin en bilinen özellikleri bir tehdit durumunda kendi bedenlerini başkana siper etmeleri. ABD’ye gelen yabancı devlet adamları ve eşlerini korumak da Gizli Servis’in görevleri arasında. Servis, mali suçları önleme dışında çocuk tacizleriyle de mücadele ediyor.
 

DAHA FAZLA HABER OKU