Kurtulmuş: Tek maddelik anayasa yazsaydım, "Devlet adaleti sağlamakla yükümlüdür" derdim

Kurtulmuş, "Yerel seçim sonrası eksiklerimizi, hatalarımızı gözden geçirdik. Bu noktada adaleti ve ekonomiyi içine alan iki paket halinde bir reform zinciri hazırladık" dedi

Fotoğraf: AA

Hürriyet Gazetesi yazarı Fatih Çekirge, AK Parti Genel Bakanvekili Numan Kurtulmuş ile yaptığı görüşmesi köşesine taşıdı.

Büyük kongreye hazırlanan AK Parti'nin reform ve anayasa çalışmalarını anlatan Kurtulmuş, teşkilatlardaki değişime ilişkin, "Burada iki önemli şey var. Birincisi, kadrolarımızda yüzde 70 gibi yüksek bir oranda yenilenme ve gençleşme oldu. Yönetimde kadınların oranı arttı. İkincisi, kongrelerimizde geçmişte görev yapmış il ilçe başkanlarımız, milletvekillerimiz de bulundular. Böylece tam bir kucaklaşmayla, bayram havasıyla gerçekleşti kongreler. Bu çok önemli bir moral ve enerjidir" ifadelerini kullandı.

AK Parti teşkilatlarındaki değişim  “Küresel lider Erdoğan’ın üzerindeki yükü alacak kadrolar” ifadesini kullanan Kurtulmuş,  “Yerel seçim sonrası eksiklerimizi, hatalarımızı gözden geçirdik. Bu noktada adaleti ve ekonomiyi içine alan iki paket halinde bir reform zinciri hazırladık. Cumhurbaşkanımız kısa süre içinde açıklayacak. Muhtemelen mart ayı içinde" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çekirge, görüşmeye ilişkin yazısında şunları kaydetti:

Demokrasinin güçlenmesi ve reformlar konusu açılınca soruyorum: Bir de yeni anayasa öneriniz var. Bunu nasıl yapacaksınız? Muhalefetle görüşecek misiniz? Mesela CHP’nin kapısını çalacak mısınız?

Numan Bey gülümseyerek bir cevap veriyor: “Anayasa AK Parti’nin anayasası değil ki. Elbette siyasi partilerle, toplumun tüm kesimleriyle konuşacağız. Bu ortaklaşa bir iradenin sonucu olur.

Peki sizce en önemli madde ne olmalıdır?

"Eğer tek maddelik bir anayasa yazsam şöyle derim: Devlet adaleti sağlamakla yükümlüdür". Doğrusu Numan Kurtulmuş’un bu sözünü çok sevdim. Bana göre de tek madde yeter.

Devletin adaleti sağlama yükümlülüğü... Hangi alana koysanız altını doldurabilirsiniz. Çünkü adil devlet herkesin, her kesimin, her inancın ve her dil ve ırkın devletidir.

Numan Bey’e sohbetin bu noktasında önümüzdeki dönemle ilgili sorular soruyorum: Peki büyük kongreyle birlikte öne çıkartacağınız mesajlar nedir?

Kurtulmuş, kısa ve net bir cevap veriyor: 

Önümüzdeki dönem için AK Parti’nin özelliği olan 4 maddeyi önemsiyoruz. 1 Yerli ve milli olmak. 2 Toplumun tüm kesimlerini kucaklamak. 3 Türkiye’yi geleceğe taşıyacak reformları yapmak. 4. Ve elbette demokrasinin daha da güçlenmesi.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU