Prenses Anne, Kraliçe Elizabeth'in atlarını öldüren hastalık hakkında konuştu

Kraliçe'nin atlarından 5'i Ot Hastalığı sebebiyle öldü

Prenses Anne bu ay oturma odasının normal ve sıradan oluşuyla gündeme gelmişti (AFP)

Kraliyet Prensesi Anne, Birleşik Krallık Kraliçesi'nin Balmoral Kalesi'ndeki bazı atlarını öldüren ölümcül bir hastalık hakkında açıklamalar yaptı.

Kraliyet Prensesi, Haziran 2017'yle Mayıs 2018 arasında Balmoral Kalesi'ndeki 5 dağ midillisini öldüren ot hastalığı (EGS, Equine Grass Sickness) üzerine konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

70 yaşındaki prenses neredeyse her zaman atların ölümüyle sonuçlanan hastalığın araştırılması için yeni bir bilimsel destek programı başlatıyor. Kraliyet mensubu, ot hastalığı (EGS) hakkında OnFarm (Çiftlikten) isimli podcast yayınında konuştu.

Prensese bu hastalıkla hiç karşılaşıp karşılaşmadığı sorulduğunda şunları söyledi:

Evet. Çok yakın zaman önce, epey çok sayıda üzücü kayıp yaşadığımız Balmoral'da. Ve işte, bilirsiniz, özellikle dağ midillilerini yetiştirirken ve tek seferde gerçekten çok iyi iki tayı kaybettiğinizde. Bu cidden kahredici bir darbe. Bununla birlikte bunlar koşum midillileri, gen havuzlarını korumak önemli.

Balmoral Dağ Midillisi Damızlık Çiftliği'nin yöneticisi Sylvia Ormiston, podcast'in önceki bir bölümüne katılmış ve kraliçenin Mayıs 2018'te hastalığa yenik düşmeden önce hastalanan atlardan birini ziyaret ettiğini açıklamıştı.

Ormiston şunları söylemişti:

Cuma akşamı hastalanma belirtileri göstermeye başladı. Kraliçe onu görmeye cumartesi geldi... Kraliçenin onu görmeye gelmesi için yeterli zaman vardı, aslında elveda demesi için. Çünkü yapabileceğimiz hiçbir şey yoktu. Bu sadece şunu gösteriyor, kim olursanız olun, hayvan kime ait olursa olsun yine de onları kurtaramazsınız.

Üç yıllık yeni bir araştırma destek programı, ikisi de Prenses Anne'nin himayesinde olan Moredun Vakfı'nın (The Moredun Foundation, TMF) ve Ot Hastalığı Fonu'nun (The Equine Grass Sickness Fund, EGSF) ortak girişimiyle oluşturuldu.

At sahipleri ve araştırmacılar, atların sinir sistemine saldırarak sindirim kanallarının felç olmasına yol açan bu ölümcül hastalığı alt etmek için bir girişimde işbirliği yapacak.

Prenses Anne şunları söyledi:

Tarihi, arkaplanı, çiftlik hayvanları ve hastalıklar hakkında çok fazla alandaki başarıları göz önüne alındığında Moredun'un yüzüncü yılının bir parçası olarak bir araştırma desteği başlatması ve bunun için ot hastalığını seçmesini çok kayda değer buluyorum. Moredun'da ot hastalığı için bu yeni desteği başlatmaktan son derece memnunum.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU