İşçilerin greve çıktığı Maltepe sokaklarında çöp yığınları oluştu, Başkan Kılıç "en kısa zamanda çözüm bulacağız" dedi

Vatandaşlar ortaya çıkan görüntüye tepki gösterirken, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç: "İnşallah en kısa zamanda her iki tarafı memnun edecek ortak bir çözüm bulacağız. Hep birlikte Maltepemize sahip çıkacağız" dedi

DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası ile Maltepe Belediyesi arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle işçilerin başlattığı grev, dördüncü gününde devam ediyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İlçede grevin etkileri, özellikle temizlik hizmetlerinde hissediliyor. Grev yapanlar arasında temizlik işçilerinin de bulunması nedeniyle ilçede çöpler toplanmıyor. 

Maltepe Belediyesinin sorumluluk alanındaki birçok noktada çöpler dolu olan konteynerlerin yanlarına bırakıldığı için sokaklarda çöp yığınları oluştu. Dördüncü gününde devam grev nedeniyle çöplerin bırakıldığı yerlerden çevreye kötü kokular yayılıyor. 

Ayrıca, ilçede yaşayan bazı vatandaşlar sokaklarda biriken çöpleri toplayarak, bu anlara ait görüntüleri sosyal medyadan paylaştı. 

amltepe.jpg
Maltepe'de çöp konteyneri olmayan yerlerde de yol boyunca atılan çöpler dikkat çekiyor / Fotroğraf: AA

 

Vatandaşlardan çöp tepkisi 

Çöplerin toplanmamasına tepki  gösteren Maltepe sakini 70 yaşındaki Kamuran Akar,  "Ne demek anlaşamamak. Bana deseler 'Al bunları şuraya götür.' götürürüm. Burayı tertemiz görmek istiyorum. Bundan önce pislik yoktu. Anlaşamadılar diye sokaklar çöp içinde. Ben toplamaya çalışıyorum. Bu İstanbul bizim. Temiz bırakalım ki temiz bulalım" diye konuştu. 

İlçe sakinlerinden Engin Can Akalan da Maltepe Belediyesinin işçilerin hakkını vermediğini savunarak, bu nedenle işçilerin grev yaptığını anlattı.

Halk olarak işçilerden yana olduklarını dile getiren Akalan, "Belediyenin bu yönetimini hiçbir şekilde onaylamıyoruz. Bir an önce masaya oturup işçilerin hakkını versinler. Biz de bu pislikten kurtulalım. Pandemi dönemindeyiz. Daha kötü duruma gidiyoruz. Bu hastalıkta bu, hiç hoş bir şey değil. Bir CHP'li belediyeye böyle davranmak yakışmıyor" dedi. 

İsmail Yıldız ise işçiler hak ettiği ücreti alamadığı için her tarafta çöp yığını oluştuğunu söyleyerek, "47 yıldır Maltepe'deyim. İşçi kardeşlerimiz her tarafı tertemiz yapıyorlar ama grevden dolayı burası böyle" ifadesini kullandı. 

Azmi Koçak da çöplerin toplanmamasına tepki göstererek, "Her zaman çıkamıyoruz dışarı. Dışarı çıktığımızda bu tablo var. Herkes çok şikayetçi. Adam gibi yönetim istiyoruz" diye konuştu.

Belediye Başkanı Ali Kılıç'tan açıklama  

Sokağa çıkarak vatandaşlarla konuşan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, o anların  görüntüsünü sosyal medya hesabından paylaştı. 

Kılıç açıklamasında, grev yapan işçilerin haklarına saygı duyduklarını ve sendika ile görüşmelerinin devam ettiğini aktararak, şunları söyledi:

"Hem halkımızı hem emekçilerimizi memnun edecek bir sonucu kısa sürede alacağız. Arkadaşlarımızdan bir konu hakkında anlayış göstermesini istiyoruz. Zorunlu olan yüzde 10 da olsa zorunlu hizmetimizi yapmak istiyoruz.  İnşallah en kısa zamanda her iki tarafı memnun edecek ortak bir çözüm bulacağız. Hep birlikte Maltepe'mize sahip çıkacağız" 

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU