Nijerya'da silahlı kişiler bir okula saldırı düzenledi, yüzlerce kız öğrenci kaçırıldı

Saldırıda yüzlerce kız öğrencinin kaçırıldığı, çok sayıda öğrencinin ise kaçmayı başardığı belirtildi. Olayla ilgili henüz açıklama yapılmadı

Fotoğraf: Reuters (arşiv)

Batı Afrika ülkesi Nijerya'nın Zamfara eyaletinde silahlı kişiler tarafından bir yatılı okula düzenlenen saldırıda, yüzlerce kız öğrenci kaçırıldı.

AA'nın haberine göre, kimliği henüz belirlenemeyen silahlı kişiler, sabah erken saatlerde eyaletin Jangebe bölgesindeki Devlet Kız Lisesine saldırdı. 

Saldırıda yüzlerce kız öğrencinin kaçırılırken, çok sayıda öğrenci ise kaçmayı başardı. Olayla ilgili henüz açıklama yapılmadı.

Bölgede yaşanan çatışmalar

Zamfara eyaleti 5 yıldır, hayvancılıkla uğraşan Fulaniler ile çiftçilik yapan bazı kabilelerin şiddetli çatışmalarına sahne oluyor.Hayvanlarını otlatmak için ülkenin güneyine göç eden Fulaniler, çiftçilerin hayvanlarını çalmaya çalıştığını ve kendilerine saldırdığını iddia ediyor.

Bölgede çatışmalar nedeniyle yaklaşık 2 bin kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Zamfara Eyaleti Valisi Bello Mohammed Matawalle öncülüğünde 2019 iki grup, aralarındaki çatışmaları bitirecek barış anlaşmasını imzalamış ve 2 binden fazla çete üyesi silah bırakmıştı.

Nijerya'daki diğer okul baskındaları

Ülkede 17 Şubat'ta da silahlı kişiler Niger eyaletindeki Kagara bölgesinde yatılı okula saldırı düzenleyerek 27 öğrenci ile 3'ü öğretmen 15 sivili kaçırmış ve 2 öğrenciyi öldürmüştü.

Geçen aralık ayında Boko Haram tarafından erkek öğrenci yatılı okuluna yapılan bir saldırıda 500'den fazla öğrenci kaçırılmış ve daha sonra 344'ü serbest bırakılmıştı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU