ABD'deki arızadan sonra kullanımına ara verilmesi önerilmişti… Türkiye'de bulunan Boeing 777 serisi uçaklar riskli mi?

Türkiye Havayolu Pilotları Derneği Başkanı Murat Ersoy, Türkiye'nin elindeki Boeing'in ürettiği uçakları ABD'dekilere göre farklı motora sahip olmasından dolayı herhangi bir risk olmadığını ve seferlere ara verilmesine gerek olmadığını öne sürdü

Boeing 777 tipi uçaklar, birçok havayolu şirketinde kullanılıyor / Fotoğraf: Twitter

ABD'de geçen günlerde 231 yolcu ve 10 mürettebatın bulunduğu United Airlines'a ait Boeing 777-200 tipi yolcu uçağı, Honolulu'ya gitmek üzere havalandıktan sonra arızalandı.

Motorunun patlaması üzerine uçaktan fırlayan bazı parçalar Colorado Broomfield'daki bir evin üzerine düştü.

Pilotlar, motoru patlayan uçağı Denver Uluslararası Havalimanı'na indirmeyi başardı.

Sözkonusu olayın ardından Boeing firması, arızalanan uçakla aynı tip Pratt & Whitney PW4000 motora sahip olan 777 serisi uçakların kullanımına ara verilmesini önerdi.

Kayıtlara göre Türk Hava Yolları'nın (THY) filosunda halen Boeing 777-300ER serisine ait 33 yolcu uçağı ve Boeing B777F serisi 8 adet kargo uçağı bulunuyor. Ayrıca 14 tane de Boeing 787 tip uçak THY envanterinde görülüyor.

Yaşanan olayın ardından Türkiye'deki Boeing 777 tipi uçaklarda da risk bulunup bulunmadığı merak konusu oldu.

murat.jpg
TALPA Başkanı Murat Ersoy / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Türkiye'deki uçaklarda farklı motor kullanılıyor"

Bu soruyu Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) Başkanı Murat Ersoy'a sorduk.

Ersoy, sorumuzu cevaplandırmaya şu sözlerle başladı:

ABD'de United Airlines'in 7772-200 tipi uçaklarının Pratt&Whitney dediğimiz motorları var. Bunlar PW4000 serisi motorlar.  Bunlar ayrıca Japon Havayolları bir de Nippon Havayolları'nda var. Hepsi PW4000 serisi motorlar kullanıyorlar. Pratt&Whitney olarak geçiyor ama bizim Türkiye 777 uçaklarımızın hepsinde General Electric'in motorları kullanılıyor. Hem 777'lerde hem 787'lerde.

"Türkiye'de uçakların indirilmesi sözkonusu değil"

Boeing'in uçakların gövdelerini ürettiğini, motorları ise başka firmalardan aldığını kaydeden Ersoy, Türkiye açısından bir risk olmadığını şu sözlerle iddia etti:

Boeing, ABD'ye sattığı uçaklarda Pratt&Whitney motorlarını kullanırken, Türkiye'ye sattıklarında General Electric'in motorlarını almışlar. Şu anda alınan Boeing'in ve motorları üretici firmanın aldığı karar gereği bu motorlara sahip olan uçakların hepsini yere indirdiler. Çünkü bir metal yorgunluğu dediğimiz bir durum sözkonusu kullanımdan dolayı. Her şeyin bir kullanım süresi vardır. Diyelim ki havacılıkta bir motorun 50 bin saat kullanım ömrü varsa 51 bin saat kullanamazsın. 51 bin saat sonra motorun mutlaka değişmesi lazım ya da 51 bin saat sonra o motorun içindeki bazı parçaların mutlaka değişmesi lazım. Türkiye'de böyle bir durum sözkonusu değil. Türkiye'deki 777 tipi uçakların hepsinin motorları General Electric'in motorları. Türkiye'deki uçakların yere indirilmesi ya da tehlikeli bir durum sözkonusu değil.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU