Şentop: Bu kadar dokunulmazlık dosyası sayısı Meclis açısından üzücü

"Meclis Başkanlığı'nın görevi teklif olarak inceledikten sonra karma komisyona göndermek. Karma Komisyon, dosyanın içeriklerine bakarak karar verecektir"

Fotoğraf: AA

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, fezleke sayısının fazla olduğuna dikkati çekerken bunun Meclis açısından üzücü olduğunu ifade etti.

Azerbaycan Büyükelçiliği tarafından düzenlenen "Hocalı Katliamı'nın 29. Yıl Dönümü Fotoğraf ve Resim Sergisi’nin açılışına katılan Şentop, gazetecilerin milletvekilleri için hazırlanan fezlekeler hakkındaki sorularını yanıtladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şentop, Karma Komisyon'un dosyanın içeriklerine bakarak karar vereceğini söyledi.  Şentop, milletvekilleri Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Enis Berberoğlu'nun dosyalarının Meclis'e gelmediğini belirtti.

Dosyaların içeriğinin daha çok terörle ilgili olduğunu söyleyen Şentop, "Bu kadar dokunulmazlık dosyası sayısının ve dosyaların içeriğinin Meclis açısından üzücü olduğunu söylemek isterim” dedi. 

Şentop, dokunulmazlıkların kaldırılması süreciyle ilgili şu bilgiyi verdi: 

Anayasa, kesin hükmü esas alıyor, 'Kesin hüküm verildikten sonra, bu Genel Kurul'a bildirildikten sonra milletvekilliği düşer' diyor. Bireysel başvuru süreci sonra çıkmış. Bireysel başvuru sürecine ilişkin bir şey yapılacaksa, hukuki düzenleme yapılması gerekir. Biz, önce Anayasa'nın sözüne uygun davranmak zorundayız.

"Anayasa Mahkemesine gönderilmesi yeni değil"

TBMM'nin, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında verdiği ikinci hak ihlali kararının gerekçesini bilgi için Meclis'e gönderen Anayasa Mahkemesi’ne "tavzih ve maddi hata düzeltme" yazısı gönderilmesiyle ilgili de konuşan Şentop şu ifadeleri kullandı: 

Bazı dikkatsiz siyasetçiler ve köşe yazarları, Anayasa Mahkemesi'ne gönderdiğimiz yazı için, 'Neden bu kadar zaman sonra gönderildi?' diyor. Haber olması yeni bunun; 15 gün oluyor bunu göndereli.

AYM’nin birinci kararında meclisle ilgili bir hüküm geçmezken ikinci karardaki değişikliğin nedenini merak ediyoruz. Benim yaptığım iş TBMM’nin itibarını korumaktır. Kurumların yetkileri anayasada düzenlenmiştir. Anayasanın verdiği yetkiye dayanmadan bir şey yapılamaz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU