İsveç'te erkekler kadın egemen mesleklerde ayrımcılığa uğruyor

Araştırma, kadınların araç tamiri, kamyon şoförlüğü, bilişim gibi alanlarda herhangi bir ayrımcılık yaşamadığını ortaya koydu

Araştırmalar, erkeklerin çocuk bakımıyla ilgili mesleklerde daha az tercih edildiğini gösteriyor (AP)

İsveç’te yapılan bir araştırmaya göre erkekler hastabakıcılığı, çocuk bakımı ve okul öncesi eğitim gibi işlerde ayrımcılığa uğrarken, İsveçli kadınlar birçok ülkede daha çok erkeklerin yaptığı işlerde herhangi bir ayrımcılıkla karşılaşmıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Linköping Üniversitesi’nden bilim insanlarının öncülüğünde yürütülen kapsamlı araştırmaya göre ülkedeki iş piyasalarında, özellikle kadınların yoğun olduğu mesleklerde erkekler ayrımcılığa uğruyor. Kadınlarsa geleneksel bakış açısına göre "erkeklere göre" olduğu düşünülen araç tamiri, kamyon şoförlüğü, bilişim ve depo görevi gibi alanlarda ayrımcılık yaşamıyor.

Araştırmacılar,  ülke çapında işverenlere yaklaşık 3.200 hayali iş başvurusu gönderdi. Kadınlara yönelik olumlu mesajların erkeklerinkinden çok daha fazla olduğu görüldü. Kadınların yoğun olduğu mesleklerde erkeklerin yüzde 50 daha az olumlu yanıt aldığı belirtildi.

Araştırmada, işe alım sürecindeki ayrımcılığın cinsiyet eşitliğine yönelik bir engel olduğu kaydedildi.

Araştırma ekibinden doktora öğrencisi Mark Granberg, sonuçlarla ilgili yaptığı açıklamada "İş piyasasının belirli alanlarında erkeklere yönelik engeller olduğunu görüyoruz. Başvuru sürecinde erkeklerin egemenliğindeki işleri isteyen kadınlara yönelik bir ayrımcılık yok. Ancak kadınların egemenliğindeki mesleklerde erkeklere karşı ciddi bir ayrımcılık tespit ettik” ifadelerini kullandı.

İstatistiklere göre İsveç’te 2019’da kadınların iş piyasasına katılım oranı yüzde 82,3, erkeklerinkiyse yüzde 85,9.


Independent Türkçe, Sputnik International

DAHA FAZLA HABER OKU