PETA'dan Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı'na mektup: Askerler yılan kanı içmemeli, canlı sürüngen yememeli

Hayvan hakları savunucuları, bunu yapan birliklerin koronavirüs benzeri hastalıklar kapma riski taşıdığı uyarısında bulundu

Tayland'daki hayatta kalma eğitimi sırasında bir ABD askeri tarantula yiyor (Reuters)

Hayvan hakları savunucuları, talimler sırasında yılan kanı içen ve canlı geko veya akrep yiyen askerlerin koronavirüs benzeri bulaşıcı hastalıklar kapma ve hatta yeni bir pandemiye yol açma tehdidi taşıdığı konusunda uyardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hayvan hakları örgütü Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler'e (PETA) göre, dünya çapından binlerce birlik her yıl Tayland'daki Cobra Gold ortak askeri tatbikatlarına katılıyor ve burada "hayatta kalma" talimleri için canlı hayvanları öldürmeye ve yemeye teşvik ediliyor.

Geçen yılın tatbikatında, ABD askerleri canlı gekoların derilerini yüzüp yerken, başı kesilmiş bir yılanın kanını içerken ve kertenkele ya da akrepleri ısırırken görüntülenmişti.

Ardından diğerlerinin de yiyebilmesi için leşleri elden ele dolaştırmışlardı.

PETA, bazı katılımcıların tavukları çıplak elle öldürürken, bir kişinin de tarantula yerken görüntülendiğini açıkladı.

Birleşik Krallık (BK) yönetimi, hiçbir birliğinin Cobra Gold'da saha eğitiminde yer almadığını ve hiçbir kuvvetinin geçen yılki tatbikata katılmadığını açıkladı. 

Ancak PETA, savunma bakanı Ben Wallace'a gönderdiği mektupta, nüfuzunu kullanarak organizatörlere canlı hayvan talimlerini kaldırıp, yerine "daha etkili ve etik" hayvansız eğitim yöntemlerini getirmeleri için çağrıda bulunmaya davet etti.

Kuruluş, bu talimlerin koronavirüs gibi zoonotik (hayvan kökenli) hastalıkları yayma riskini ortaya çıkardığını ve katılımcı birliklerle toplumu tehlikeye attığını ifade etti.
 



Hayvanların "törensel" ve "barbarca" şekilde öldürülüp tüketilmesini kınayan PETA, bunun aynı zamanda halihazırda tehdit altındaki türleri yok olmaya daha da yaklaştırdığını belirtti.

Geçen yıl yılan olarak, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği'nin (IUCN) hassas türler listesinde yer alan, yani "yakın gelecekte yaban hayatında yüksek yok olma riski" bulunan kral kobralar kullanılmıştı.

PETA'nın bilim politikası danışmanı Julia Baines şöyle konuştu:

Askeri personeli kafası koparılmış yılanların kanını içmek için Tayland'a gemiyle götürmek, bir sonraki pandeminin fitilini ateşleyebilecek türden bir saçmalık. Bu yıllık tatbikatta hayvanların acımasızca öldürülmesi yalnızca kamu sağlığını tehlikeye atmakla ve kral kobraların da yer aldığı yok olma tehlikesi altındaki türleri tehdit etmekle kalmıyor, aynı zamanda birliklerimizin itibarını zedeliyor.

PETA mektubunda bakan Wallace'a, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin (CDC) yakın zamanda ortaya çıkan ve insanı etkileyen bulaşıcı hastalıkların yüzde 75'inin hayvan hastalıkları şeklinde başladığını bildirdiğini hatırlattı.

Yeni salgın hastalıklar son yarım yüzyılda 4 kat daha sık görülür hale geldi.

1970'lerden bu yana insanların hayvanlara müdahalesi nedeniyle SARS, MERS, Ebola, kuş gribi, domuz gribi ve Zika virüsünün de aralarında bulunduğu en az üç düzine bulaşıcı hastalığın ortaya çıktığı tahmin ediliyor.

Bilim insanları, Kovid-19'a neden olan virüsün, yarasalardan ortaya çıktığını ve başka hayvanlar aracılığıyla insanlara taşındığını düşünüyor.

Mektupta şu ifadelere yer verildi:

Bu yıllık tatbikatta hayvanların acımasızca öldürülmesi birliklerimizin itibarını zedeliyor, halk sağlığını tehlikeye atıyor ve yok olma tehlikesi altındaki türleri tehdit ediyor.

Savunma Bakanlığı sözcüsüyse şöyle konuştu:

BK, Cobra Gold tatbikatına az sayıda askeri planlamacıyla katkıda bulunuyor. Tatbikatın saha eğitimi kısmına birliklerimizle katılmıyoruz ve hiçbir BK kuvveti PETA kampanya ekibinin belirttiği talimde yer almadı.

İki askeri planlamacının geçen yılki tatbikata gittiği, bir tanesinin de bu yıl ağustosta düzenlenecek tatbikata gideceği anlaşıldı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU