DEVA Partisi: Türkiye'nin mevcut hükümeti, Çin zulmüne karşı üç maymunu oynuyor

Mustafa Yeneroğlu, Uygur Türkleri hakkında hükümete 10 maddelik öneri sundu

Fotoğraf: AA

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Çin yönetiminin Uygur Türklerine yönelik uyguladığı politikalar hakkında açıklama yaptı.

Yeneroğlu, yaptığı yazılı açıklamada Çin’in “Eğitim, terörle mücadele, kadınların güçlendirilmesi ve yoksulluğun azaltılması projelerine katılan mutlu Uygurlar” şeklinde hayali hikayeler uydurduğunu söyledi.

20210211_2_46818463_62408576-min.jpg
 Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan ailelerinden haber alamayan Uygur Türkleri, Çin'in Sarıyer'deki konsolosluğu yakınlarındaki eylemlerine devam ediyor. (Fotoğraf: AA)


Çin’in Uygur Türklerini asimile ettiğini, en sonunda da kültürlerini ve varlıklarını silerek ortadan kaldırmaya çalıştığı görüşünü dile getiren Yeneroğlu, şunları kaydetti:

Uygur Türkü kadınlarına yapılan zorunlu kürtaj ve kısırlaştırmalar, çocukların ailelerinin ellerinden zorla alınması, zorunlu olarak kitlesel beyin yıkama kamplarına alınarak zihinsel işlemeye tâbi tutulması, yaygın işkence ve zorla kaybetme vakaları Çin’in Uygur Türklerine uyguladığı insanlığa karşı suçları açıkça göstermektedir.

20210211_2_46818463_62408577-min.jpg
Bugün Ellerinde döviz ve pankartlarla Çin Konsolosluğu yakınında toplanan bir grup Uygur Türkü, uzun süredir haber alamadıkları aile ve yakınlarının akıbeti için eylem yaptı. Grup, Çin'deki gözaltı kamplarında tutulmasından korktukları aile üyeleri hakkında bilgi talep etti. (Fotoğraf: AA)


Türkiye’de mevcut iktidarın Çin’in Uygur Türklerine yaptığı zulme karşı üç maymunu oynadığını dile getiren Yeneroğlu, şu ifadeleri kullandı:

Hükümet, Çin’le ‘Suçluların İadesi Andlaşması’ imzalamış ve Çin zulmünden kaçarak Türkiye’ye sığınan Uygur Türkleri’nin Çin’in talebi üzerine Çin’e iade edilebilmesinin hukuki altyapısını hazırlamıştır.  Bu sözleşme halen komisyonun gündeminde gözükmektedir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

”Tüm bunlar yetmezmiş gibi Çin Büyükelçiliği önünde seslerini duyurmak isteyen Uygur Türkleri, hükümetin talimatı üzerine polis müdahalesiyle dağıtılmıştır” diyerek Ankara’daki müdahaleyi anımsatan Yeneroğlu, şöyle devam etti:

Hatta Uygur Türkleri, hükümetin talimatı ile evlerinde kordon altına alınmışlar ve hareket etmeleri engellenmiştir. Ankara’da ikamet eden Uygur Türklerine gayri resmi kanallarla Ankara’yı terk etmeleri yönünde baskılar yapılmaktadır. Söz milliyetçilikten ve vatanseverlikten açılınca, mangalda kül bırakmayanlar Ankara’nın göbeğinde soydaşlarımızın en haklı mücadelelerini bile engellemektedir.

20210211_2_46818463_62408583-min.jpg
(Fotoğraf: AA)


Yeneroğlu, hükümete şu ifadelerle çağrıda bulundu:

  • Türkiye ile Çin arasında imzalanan Suçluların İadesi Andlaşması’nı acilen geri çekin.
  • Türkiye’deki Uygur Türklerine tam bir hukuki güvence sağlayın.
  • Uygur Türkleri’nin toplantı ve gösteri yürüyüşü haklarını ihlal etmeyin. Seslerini duyurmalarına zorluk çıkarmayın.
  • Ülkede her türlü hukuksuzluğu yapıyorsunuz, en azından bu zulüm karşısında vicdanlı olun.
  • Çin’e yönelik politikalarımızı değiştirin. Çin’in keyfi olarak gözaltında tuttuğu tüm insanları derhal serbest bırakması ve toplama ve gözaltı kamplarını, ev hapsi ve zorla çalıştırma uygulamalarını lağvetmesi çağrısında bulunun.
  • Zorunlu kısırlaştırma, zorunlu kürtaj, zorunlu doğum kontrolü ve çocukların ailelerinden koparılması da dâhil olmak üzere zorunlu nüfus kontrolü önlemlerine tepki gösterin.
  • İnsanların gözaltında tutulduğu yerlerde tüm işkence ve ihlallere son vermesi; Sincan’da ve Çin’in diğer bölgelerinde yaşayan Uygurlara ve diğer dini ve etnik azınlık gruplarının mensuplarına karşı yürütülen zulme son vermesi hususlarında Çin’e karşı tutum alın.
  • Çin’e zulüm politikalarından vazgeçmesi için çağrıda bulunun.
  • Çin’in bu politikalarına karşı demokratik ülkelerde oluşan iş birliğine katılın.
  • Uluslararası güçlerle birlikte Türkiye olarak gücümüzün yettiği diplomatik, hukuki ve her türlü katkıyı vermeye hazır olduğumuzu ilan edin. Hatta onlara önderlik yapın.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU