Sarıgül: Hangi parti halkın önüne kusursuz bir anayasa taslağı koyarsa ona mutlaka destek vereceğiz

Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül "Seçim kanunu, siyasi partiler kanunu, dar bölge, daraltılmış bölge, genişletilmiş bölge, tercihli oy, Türkiye milletvekilliği, mutlaka bir daha görüşülmeli ve parlamentodan çıkmalıdır" dedi

Fotoğraf: AA

Türkiye Değişim Partisi (TDP) Genel Başkanı Sarıgül, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında Cumhur İttifakı tarafından gündeme getirilen yeni anayasa çalışmasıyla ilgili olarak, "Özellikle, seçim kanunu, siyasi partiler kanunu, dar bölge, daraltılmış bölge, genişletilmiş bölge, tercihli oy, Türkiye milletvekilliği, mutlaka bir kez daha görüşülmeli ve ivedi olarak parlamentodan çıkmalıdır" dedi.

Sarıgül yürürlükte olan anayasa için "darbe ürünüdür" ifadesini kullandı. Anayasanın pek çok değişiklik yapılmasına rağmen hala Türkiye'yi tatmin etmediğini kaydeden Sarıgül, "Oysa yurttaşlarımızın ortak değeridir. Türkiye, mutlaka sivil bir anayasa yapmalıdır. Anayasa, toplumsal uzlaşmadır. Anayasa, milletimizin ortak değeridir. Anayasa, hak ve özgürlüklerdir. Anayasa, büyük bir vatan sofrasıdır. Anayasa, demokrasi sofrası olmalıdır. Ülkemizin artık tam demokratik bir anayasa yapmasının zamanı gelmiştir" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Türkiye miletvekilliği" önerisi

Anayasa değişikliği için 400 oy, referandum için ise 360 oy gerektiğini hatrlatan Sarıgül şöyle devam etti:

Biz, iktidara gerçekleşmesi mümkün olan, herkesi rahatlatacak bir düzenleme yapmasını öneriyoruz. Bu düzenleme ülkemiz için son derece yararlı olacaktır. Özellikle, seçim kanunu, siyasi partiler kanunu, dar bölge, daraltılmış bölge, genişletilmiş bölge, tercihli oy, Türkiye milletvekilliği, mutlaka bir kez daha görüşülmeli ve ivedi olarak parlamentodan çıkmalıdır. Türkiye milletvekilliği demokrasi açısından son derece önemlidir.150 milletvekili Türkiye milletvekili olmalıdır. Geriye kalan 450 milletvekili de teşkilatlar tarafından seçilmelidir. Bu iki kanun değiştiği zaman delege ağalığı ortadan kalkacak ve Türkiye'de tam demokrasi kurum ve kurullarıyla kısmen oturacaktır.

"Kusursuz anayasa" vurgusu

Partilerini kurarken "Herkese karşı adaletli olacağız" dediklerini hatırlatan Sarıgül "Hangi parti halkın önüne kusursuz bir anayasa taslağı koyarsa ona mutlaka destek vereceğiz" diye konuştu.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU