ABD Büyükelçisi Satterfield: Biden'ın Erdoğan'ı araması sadece zamanlama meselesi

ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield, Joe Biden’ın neden hala Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı aramadığı yönündeki soruyu yanıtladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2016 yılında o dmönem ABD Başkan Yardımcısı olan Joe Biden'ı  Yıldız Sarayı'ndaki Mabeyn Köşkü'nde ağarlamıştı / Fotoğraf: AA

ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield, ülkesi ile Türkiye arasındaki tartışmalı konuları değerlendirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Satterfield, Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 füzeleri nedeniyle oluşan anlaşmazlığı gidermek için ‘ortak çalışma grubu’ kurulmasının söz konusu olmadığını, Suriye’de Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) desteğin devam edeceğini, Halkbank davasınınsa yargının konusu olduğunu ve ülke yönetiminin buna karışamayacağını söyledi. Büyükelçi, Başkan Joe Biden’ın neden hala Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı aramadığı yönündeki soruyu da yanıtladı.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi David  Satterfield, Ankara’da bir grup gazeteci ile görüştü.

Dünya’dan Zeynep Gürcanlı ve Cumhuriyet’ten Hüseyin Hayatsever’in görüşmeden aktardıkları habere göre, görüşmede öne çıkan başlıklar konusunda ABD Büyükelçisi’nin açıklamaları şöyle:.

Yaptırımlar

ABD Türkiye’ye yönelik ilk yaptırımları açıklamış, bununla Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığı’na ABD’nin tüm ihracat lisanslarının yasaklanmış, bazı Türk yetkililerin varlıkları dondurulup ABD vizeleri kaldırılmıştı.

Satterfield, bu yaptırımların ‘incelikle ayarlandığını’ ifade ederken, ocak sonunda yürürlüğe giren ABD’nin yeni savunma yasasının yaptırımları ‘zorunlu kıldığını’ belirtti.

Büyükelçi, yeni yasanın Türkiye’nin S-400 sahibi olması konusunda daha özel ifadeler taşıdığını vurguladı.

Satterfield, S-400’lerin ‘nasıl kullanılabileceğine’ ilişkin herhangi bir çalışma grubu olmadığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yaklaşık iki ay önceki açıklamasında, daha önce S-400 füzeleri nedeniyle oluşan anlaşmazlığı gidermek için Washington’a ilettiği ortak çalışma grubu teklifinin bu sefer ABD’den geldiğini ve Türkiye’nin kabul ettiğini söylemişti.

PYD’ye destek

Satterfield, ABD’nin IŞİD ile mücadeledeki politikasının değişmediğini belirterek, “Kuzey Suriye’de IŞİD’le mücadele eden Demokratik Suriye Güçleri’yle çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Soylu’nun ifadeleri

Büyükelçi, Soylu’nun 15 Temmuz darbe girişiminin ardında ABD’nin olduğu yolundaki iddiaları içinse şöyle dedi: “Asılsız suçlamalar, hepsi asılsız. Bir müttefikten ve stratejik ortaktan gelecek sorumlu açıklamalar değil.”

LGBTİ’ye yönelik söylem

Satterfield, son dönemde LGBTİ bireylere yönelik açıklamalardan da endişe duyduklarını kaydederek, “Toplumun çoğunluğundan farklı olanlar da mutluluk içinde yaşama hakkına sahiptir” dedi.

Büyükelçi, Doğu Akdeniz’de yetki alanı anlaşmazlığı yaşayan Ankara ile Atina arasında başlayan istikşafi görüşmeleri olumlu bulduklarını belirterek, Yunanistan ve Türkiye’ye gerilimi yükseltecek tek taraflı hareketlerden kaçınmaları çağrısında da bulundu.

Halkbank

Satterfield, Halkbank’ın İran’a yaptırımları delmekle yargılandığı dava ve bu dava sonucunda ortaya çıkabilecek yaptırım ihtimali içinse, “Yargının konusu. Halkbank davası ABD mahkemesinin salonunda görülmektedir. Bu, ABD yönetiminin bir konusu değildir” dedi.

Biden-Erdoğan

Büyükelçiye, ABD Başkanı Joe Biden’ın neden halen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı aramadığı da soruldu. Satterfield, ilk temasın Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan tarafından kurulduğu, yakında başkan ya da dışişleri bakanı seviyesinde yeni telefon konuşmaları olmasını beklediğini söyledi. Bunun ‘sadece zamanlama meselesi’ olduğunu ifade etti.

 

Cumhuriyet, Dünya

DAHA FAZLA HABER OKU