Suriye’nin güneyinde suikastlar yeniden başladı

Aynı şekilde Rus kuvvetler, Rakka’nın kuzey kırsalındaki Ayn İsa’ya komşu Tel es-Semen kasabasındaki üslerine daha fazla askeri ve lojistik takviyede bulundu

Suriye’nin kuzeydoğusunda Türk ordusu ile ortak devriye gerçekleştiren bir Rus helikopteri. (AFP)

Dera’daki suikastlar yeniden başlarken, Suriye’nin güneyinde de muhalifler ve Devlet Başkanı Beşşar Esed’in kardeşi Tümgeneral Maher liderliğindeki Dördüncü Tümen arasındaki Rus arabuluculuğunun nasıl sonuçlanacağı merak konusu olmaya devam ediyor. Yapılan açıklamalar Rus bir şirket tarafından Libya’da savaşmak üzere görevlendirilen 7 Suriyeli paralı askerin öldüğü yönünde. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) ve yerel kaynaklar, kimliği belirsiz kişilerin Dera’nın kuzeyindeki es-Senemeyn şehrinde rejim güçlerine ait bir kontrol noktasını hedef aldığını aktardılar. Aynı şekilde Dera’nın batısındaki Atman kasabasında silahlı unsurlar tarafından hava kuvvetleri istihbaratına suikast düzenlendi. 

SOHR’a göre Haziran 2019’dan itibaren Dera ve Güney Suriye’de mayınların ve bomba yüklü araçların patlatılması ile silahlı hücreler tarafından düzenlenen saldırı ve suikast girişimlerinin sayısı yaklaşık 893’e ulaştı. Söz konusu saldırılarda ölenlerin sayısı da 590 oldu. Ölenler arasında 161 sivil, 16 çocuk, 267 rejim gücü unsuru ve ona sadık milisler ile güvenlik güçleriyle iş birliği yapanlar, 114 uzlaşmacı grup unsuru, 23 Lübnan Hizbullah’ına bağlı Suriyeli milis ve 25 Rusya’ya bağlı Beşinci Kolordu gücü personeli var.

Gözlemevi, Fayiz es-Serrac başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) yanında savaşmak üzere binlerce Suriyeli paralı askerin de ülkeye gönderildiğini aktardı.

SOHR’un yaptığı açıklamada Halep’in doğu kırsalındaki el-Bab şehrinde, Türk ordusunda mühendislik ve mayın bölümü sorumlusu olan bir astsubay patlayıcıyı yerinden sökerken şehit oldu. Patlayıcının, şehirdeki eski tarım binasında bulunan Hamza Tümen Karargahı’nda olduğu bilgisi paylaşıldı.

SOHR’un açıklamasında birkaç gün önce de İdlib’in batı kırsalındaki bir Türk kontrol noktasına düzenlenen silahlı saldırının bir askerin daha şehit olduğu kaydedildi.

Washington destekli Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) bağlı Tel Abyad Askeri Konsey komutanı Riyad el-Halef, Suriye’nin kuzeydoğusundaki operasyonların çoğunun Ayn İsa çevresi de dahil 170 noktaları  hedef aldığını belirtti. Saldırıda 6 sivilin yaşamını yitirdiği,16 kişinin de yaralandığı öne sürüldü. Halef’e göre Türk ordusu ve Suriyeli grupların operasyonları da sürüyor.  Yetkili, 3 kara operasyonun önlediklerini aktardı.

Aynı şekilde Rus kuvvetler, Rakka’nın kuzey kırsalındaki Ayn İsa’ya komşu Tel es-Semen kasabasındaki üslerine daha fazla askeri ve lojistik takviyede bulundu. Takviyelerin, Rusların bölgedeki varlığını güçlendirmek amacıyla büyük kamyonlar, ağır teçhizat ve silah yüklü askeri araçlar içerdiği aktarıldı. Söz konusu üssün radikalizm yanlısı Hurras ed-Din (Dinin Muhafızları) adlı örgüt tarafından bu yıl başında saldırıya uğradığı bilgisi paylaşıldı.

Aynı şekilde Türkiye sınırındaki köylerde ve bölgelerde uçuş gerçekleştiren iki Rus helikopter ile eş zamanlı olarak, Haseke’ye bağlı Kamışlı şehrinde ve el-Kahtaniye ile el-Cevadiye kasabaları arasındade da Rus kuvvetler ve Türk ordusu devriye gezdi.

Libya’da saldırılar sürüyor

Rus Wagner Şirketi tarafından Libya’da ‘petrol tesislerini korumak’ amacıyla savaşmak için görevlendirilen 7 Suriyeli paralı asker öldürüldü. SOHR, “Libya’da bir gıda aracının mayına denk gelmesi sonucunda 7 kişi öldü. Ölen unsurların 6’sı Humus kırsalından, diğeri de es-Suveyda kırsalındaki el-Arika yakınlarından” açıklamasında bulundu.

Wagner tarafından görevlendirilen paralı askerler arasında ilk kez ölüm gerçekleştiği belirtildi.

SOHR 29 Ocak’ta yaptığı açıklamada Suriye uyruklu Rus paralı askerlerin halen Libya’da olduğunu ve Libya- Libya uzlaşısının ardından Suriye’ye geri çekilmek yerine Wagner tarafından daha fazla Suriyelinin Libya’ya gönderildiğini kaydetti.

SOHR, Wagner’in Suriyelileri görevlendirmeye ve bölgesel çıkarlarını korumak için Libya’ya göndermeye devam ettiğini belirttiği açıklamasında genç erkeklerin ve kadınların da yakın zamanda es-Suveyda vilayeti ile Suriye’nin diğer bazı şehirlerinden Libya’ya sevk edildiği vurgulandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU