HDP'li Sancar'dan parlamenter sistem açıklaması: Restorasyon şeklinde olmamalı

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Demokrasiyi güçlendiren bir paketin içine parlamenter sistemi yerleştirmeliyiz" diye konuştu

Fotoğraf: AA

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Bizim için parlamenter sisteme dönüş, restorasyon şeklinde olmamalıdır. Geleceğe dönük, yeniden kuruluş biçiminde tartışılmalıdır. Demokrasiyi güçlendiren bir paketin içine parlamenter sistemi yerleştirmeliyiz" açıklamasında bulundu.

HDP, hafta başında önce TBMM Başkanı Mustafa Şentop’u, ardından da Saadet Partisi’ni ziyaret etmişti; Sancar, siyaset turlarının önceden planlanlandığını söyledi.

23 Şubat 2020’de yapılan kongrelerinde de ilan ettikleri hedeflerinin başında "demokrasi ittifakı çalışması" geldiğini belirten Sancar Sputnik'e yaptığı açıklamada “Program kapsamında ilk faaliyet olan siyasi partilere ziyaret turunu başlattık. Ziyaretler için öncesinde dört partiden randevu taleplerimiz olmuştu ve bu dört partiden de olumlu yanıt geldi” ifadelerini kullandı.

"İYİ Parti'yle de görüşmek istiyoruz"

İlk olumlu cevabı veren Saadet Partisi’ni, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan başkanlığında bir heyetin ziyaret ettiğini anımsatan Sancar, diğer görüşmelerin de bu ay yapılacağını aktardı.

Buna göre, 5 Şubat’ta Sancar başkanlığında bir heyet CHP’yi ve 9 Şubat’ta da Gelecek Partisi’ni ziyaret edecek. Son ziyaret ise 11 Şubat’ta Deva Partisi’ne yapılacak. Bu heyetin başında da Pervin Buldan bulunacak. Sancar, İYİ Parti’ye de görüşme talebinde bulunacaklarını belirtti ve “Kabul ederlerse elbette onlarla da görüşmek istiyoruz” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"İstişare yürütmek amacındayız"

Sancar "HDP, ziyaretlerin sonunda ne hedefliyor?" sorusunu şöyle yanıtladı:

İktidar, yargıyı kullanarak muhalefeti ve muhalif sesleri bastırmak için elinden geleni yapıyor. Bütün bunların nasıl çözülebileceği konusunda muhalefet partileri ile bir istişare yürütmek amacındayız. Yani sorunları çözebileceğimiz mecra demokratik siyasettir, demokratik siyasetin yöntemleri de bellidir. Diyalog, müzakere, tartışma ve mümkünse mutabakat.

"Bizim için parlamenter sisteme dönüş, restorasyon şeklinde olmamalıdır”

Sancar, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne karşı tabanı "en net şekilde duruş sergileyen partinin" kendileri olduğunu ileri sürdü. "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'e geçişi" HDP’nin de savunduğunu belirten Sancar, “Fakat bunu eskinin canlandırılması olarak anlamıyoruz. Yani bizim için parlamenter sisteme dönüş, restorasyon şeklinde olmamalıdır. Geleceğe dönük, yeniden kuruluş biçiminde tartışılmalıdır. Demokrasiyi güçlendiren bir paketin içine parlamenter sistemi yerleştirmeliyiz” dedi.

Bilgen yeni parti kurmayı düşünmediğini iletmiş

Geçtiğimiz haftalarda eski Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen’in partisi HDP’ye yönelik eleştirileri gündem olmuş; Bilgen, yeni parti kuruluşunu ilan etmemiş ama ‘her doğum sancılı olur’ diyerek ipuçları vermişti.

Bilgen’in HDP’de çok önemli görevler yaptığını, dolayısıyla eleştirilerini ciddiye aldıklarını söyleyen Sancar, şunları kaydetti:

Ben, Ayhan Bilgen’in parti kurma yönünde bir niyetinin olduğunu düşünmüyorum. Yaptığı açıklamalardan da böyle bir sonuç çıkarmıyorum. Kendisinin de böyle bir planının olmadığını ilettiği görüşleri var. Deprem metaforunu kullanacak olursak evet, Türkiye’de bir sarsıntı yaşanıyor fakat HDP çok sağlam bir zeminde kurulduğu için HDP’de bu sarsıntı yaşanmıyor. HDP’de bölünme ve yeni parti gibi bir gündem yoktur.

 

 

Sputnik, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU