Mikroçiplere yerleştirilen insan beyni hücreleri yapay zekanın sınırlarını zorlayacak

Profesör, "Amacımız, insan beyninin eşsiz hesaplama gücünden yararlanarak bilgisayar becerilerini önemli ölçüde geliştirmek" diyor

Neu-ChiP projesi beyin hücrelerini mikroçiplere yerleştirmeyi amaçlıyor (3BRAIN AG)

"Yapay zekanın sınırlarını zorlamak" amacıyla mikroçiplerde insan beynine ait kök hücreleri kullanacak öncü bir yeni proje duyuruldu.

Aston Üniversitesi'ndeki bilim insanlarının yönettiği uluslararası ekip, insan beyninin gücü ve uyum yeteneğini geleneksel elektroniklerle birleştirmenin hesaplamada devrim yaratacağını ve süper güçlü bir yapay zeka üreteceğini umuyor.

Aston Üniversitesi'nde matematik profesörü David Saad, "Karmaşık problemleri çözmemize yardımcı olmaları amacıyla bilgisayarların becerilerini çarpıcı bir şekilde artırmak için insan beyninin eşsiz hesaplama gücünden yararlanmayı amaçlıyoruz" dedi.

Bu projenin, mevcut işlem gücü ve enerji tüketimi sınırlamalarının üstesinden gelerek makine öğrenim teknolojisinde paradigma değişikliği meydana getirme potansiyeline sahip olduğuna inanıyoruz.

Neu-ChiP projesi, yapay zeka teknolojisi içinde insan beyninin potansiyelini keşfetmek için Avrupa Komisyonu'ndan 3,5 milyon Euro (yaklaşık 30 milyon TL) fonlama aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu, insan beyninin işleyişinden esinlenen modelleri kullanan, yeni yeni ortaya çıkan ve nöroformik hesaplama olarak bilinen alandaki en güncel girişim.

Elektronik donanıma kıyasla insan beyni, çalışmak için detaylı soğutma sistemlerine ya da çok fazla enerjiye ihtiyaç duymayarak ultra verimli bir bilgi işlem becerisi sunuyor.

Nöromorfik araştırma, beynin gerçek biyolojik bileşenlerini kullanmak yerine çoğunlukla beynin tasarımını taklit etmeye odaklanıyor. Neu-ChiP projesinin tutkusunu temelden farklı hale getiren de bu.

Çalışmaya Fransa'dan dahil olan Center National de la Recherche Scientifique'in araştırma direktörü Rémi Monasson, "Neu-ChiP projesinde yalnızca olağanüstü karmaşık bileşenlerden (insan sinir hücrelerinden) oluşan bir sistem modellemekle kalmayacağız, bunun da ötesine geçmeye çalışacağız" dedi.

Amacımız, sinir sistemini önemli hesaplamalar yapabilecek bir duruma getirmek.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU