CHP Sözcüsü Öztrak’tan Muharrem İnce’ye: Açıklamalarını etik bulmuyoruz, siyasi ahlakla bağdaşmıyor

Öztrak isim vermeden İnce’ye "Hem parti içinde kalıp hem de yeni partisinin tüzüğünün, programının hazır olduğunu söyleyenlerin açıklamalarını da etik bulmadığımızı buradan ifade etmek isterim bu siyasi ahlakla bağdaşmıyor" dedi

Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, yeni parti kurma çalışmaları süren ancak CHP üyeliği de devam Muharrem İnce'ye isim vermeden tepki gösterdi. 

Öztrak, "Hem parti içinde kalıp hem de yeni partisinin tüzüğünün, programının hazır olduğunu söyleyenlerin açıklamalarını da etik bulmadığımızı buradan ifade etmek isterim, bu siyasi ahlakla bağdaşmıyor" dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı.

Türkiye'nin iki yılı aşkın süredir derin bir buhranın içinde olduğunu belirten Öztrak, 2018'de başlayan ekonomik krizin, derinleşen devlet krizi ve salgınla birleşerek, şiddetli bir buhrana dönüştüğünü savundu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne bir ay önce kayyum atandığını söyleyen Öztrak, "Atama dünyada kabul görmüş yöntemlere göre yapılmadı. Boğaziçi Üniversitesinin teamüllerine uygun olarak da yapılmadı. OHAL'e başlayan, OHAL'den sonra da olağanlaştırılan bir düzenlemeyle bu atama yapıldı" diye konuştu.

Kayyumun, siyasi bir isim ve ehliyeti ayrıca liyakatının tartışmalı olduğunu öne süren Öztrak, Boğaziçi Üniversitesinin öğretim üyeleri ve öğrencilerinin de "haklı olarak" bu atamaya demokratik tepki gösterdiklerini vurguladı.

Bu tepkinin son derece meşru olduğunu belirten Öztrak, şöyle devam etti:

Bu barışçı direniş son derece haklıdır. Bu tepkiye ve direnişe sonuna kadar elbette sahip çıktık, çıkmaya da devam edeceğiz ancak Boğaziçililerin haklı ve meşru taleplerinin itibarsızlaştırılmasına, kirletilmesine yönelik her türlü provokasyona, tahrike karşı da öğretim görevlileri, öğrenciler, hepimiz uyanık olmalıyız. Bu provokasyonlara ve provokatörlere izin vermemeliyiz. Biz, Cumhuriyet Halk Partisi olarak, insanların inançlarına yönelik aşağılamaları da insanların tercih ve yaşam tarzına yönelik nefret dilini ve hakareti de kabul edemeyiz. Hukukun siyasetin oyuncağı yapılmasını reddederiz. Savcıların talimatla suçun vasfının değiştirerek, öğrencileri tutuklamasını, yapılan tahrik ve kışkırtmanın bir devamı olarak görüyoruz. Ülkenin polis teşkilatının emanet edildiği İçişleri Bakanının, yaşam tarzı ve tercihler üzerinden kullandığı sapkın dil bir nefret suçudur. Bunu kınıyoruz.

Öztrak, bugün AK Parti il kongrelerinde bu nefret söyleminin en üst perdeden devam ettiğini bildirerek, "Mukaddes kitabımız Kur'an-ı Kerim ile dalga geçen, rüşvetçi bir bakan eskisini bu ülkenin büyükelçisi yapanların, Kabe'yi pastalarına maket yapıp kesenlerin, Kabe'nin etrafına oteller, AVM'ler yapılırken sessiz kalanların ne insanların kutsalını ne de Kabe'yi savunmak gibi bir dertleri olmadığını da biliyoruz" ifadelerini kullandı.  

İnce'ye tepki

CHP'den 3 milletvekilinin istifası, Muharrem İnce'nin yakın zamanda istifa edeceğini açıklaması ve istifa edenlerin açıklamalarına ilişkin soruyu Öztrak, şöyle cevapladı: 

Ben herkese şunu açık seçik söyleyeyim, kimsenin şüphesi olmasın, 'sel gider kum kalır' kişiler gelir, geçer. Cumhuriyet Halk Partisi ve Cumhuriyetimiz ilelebet payidar olmaya devam eder. İstifa tek taraflı bir müessesedir. İstifa, partimizden ayrılan arkadaşlarımızın arkadaşların takdiridir ama tam da partimiz iktidara yürürken vefa duygusunu unutup giderken partimize ve partililerimize Cumhur İttifakı'nın ağzı ile yönelttikleri ithamları ve ettikleri hakaretleri asla kabul etmeyiz. Bunları da asla unutmayız. Ayrıca hem parti içinde kalıp hem de yeni partisinin tüzüğünün, programının hazır olduğunu söyleyenlerin açıklamalarını da etik  bulmadığımızı buradan ifade etmek isterim, bu siyasi ahlakla bağdaşmıyor. Hep söylüyoruz milletimiz herkesin ne yaptığını görüyor, notunu da veriyor.

"Aynen iade ediyoruz"

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün yaptığı konuşmasında "CHP'nin içindeki istifadan AK Parti'nin sorumlu tutulduğunu belirterek, bunu "yüzsüzlük, pişkinlik, siyasi arsızlık" olarak nitelendirmesine ilişkin soru üzerine Öztrak, "Daha yeni AK Parti Grup Başkanvekili 3 milletvekilinin istifası üzerine açıklama yaptı, Twitler attı. Ne diyor 'istifalar buzdağının görünen kısmı, bunlar CHP'nin iyi günleri.' Grup başkanvekillerinin kendilerine muhalefet eden siyasi partilere yazılan kirli senaryolar hakkındaki bilgisi nereden geliyor, 'yüzsüzlük, pişkinlik arsızlık' sözlerini geldiği yere aynen iade ediyoruz" yanıtını verdi.

Cemil Çiçek'in "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi kararlarını uyulmalı" sözü ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum'un "Uyulmalı demek siyasi beyandır, hukuk değildir, karar verecek olan mahkemelerdir" sözleri konusundaki değerlendirmelerinin sorulması üzerine Öztrak, "Anlaşılan sarayda hukukun nasıl uygulanacağı konusunda kavga var. Hani soruyoruz ya reformlar neden gecikiyor diye, anlaşılan hukuk da yapılacak reformlar konusunda da bir türlü anlaşamıyorlar. Sarayda akort bozulmuş, senkron tutmuyor. Hukukta bir normlar hiyerarşisi vardır, tartışmaya açık değildir, anayasamızda da bu açıkça belirtilmiştir" cevabını verdi. 

Öztrak, gazetecilerin, "CHP Siyasi Partiler Kanunu değişmeli diyor mu? Eğer değişmeli diyorsa ne tür değişiklikler istiyor?" sorusuna, Siyasi Partiler Kanunu ve seçim kanununda hangi değişiklikleri istediklerini en son "2'inci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi"nde söylediklerini hatırlattı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU