GameStop tartışmasına katılan Ilhan Omar, Wall Street'i hedef aldı: Halkın önünü keserlerse onları hapse gönderin

(Reuters)

GameStop etrafında dönen tartışmalara dahil olan Temsilciler Meclisi üyesi Ilhan Omar, halkı hisse senedi almaktan alıkoyan Wall Street milyarderlerinin hapse atılması çağrısında bulundu.

İlerici Demokrat Omar, GameStop hisselerinin alım satımını askıya alma kararından cuma günü vazgeçen yatırım ticareti uygulaması Robinhood'u alenen eleştiren en son isim oldu.

Amerikalı video oyunu perakendecisi GameStop, büyük miktarlarda GameStop hissesi satın alan r/wallstreetbets Reddit dizisindeki yatırımcılar tarafından hedef alınmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunun, daha önce perakendeci kuruluşa karşı bahse giren Wall Street'teki yatırımcılara ve serbest yatırım fonlarına, kısa sıkışma olarak bilinen bir süreçle ağır kayıplar verdirdiği düşünülüyordu.

GameStop hisseleri cuma günü artmaya devam ederken, Temsilciler Meclisi üyesi Omar, Robinhood ve diğer hisse senedi alım satım uygulamalarının halkın hisse almasını durdurma girişimlerini şiddetle eleştirdi.

Omar paylaştığı tweet'te "Amerikalılara piyasaya yatırım yapmaları söyleniyor. Ancak milyarderlerin kârını tehdit etmeye başladıklarında tuhaf şeyler oluyor" diye yazdı.

Demokrat parlamenter, Wall Street'te halka açık hisse alım satımını durdurmak için "gücünü kullanan" herkesin hapse gönderilmesi önerisinde bulundu:

Wall Street'te belirli hisseler için kısa pozisyonlar almış herhangi biri gücünü halkı bu hisse senetlerini satın almaktan alıkoymak için kullanırsa onu hapse gönderin.

Kongre'deki her iki partinin üyeleri de Robinhood'u halka açık hisse senedi alım satımının perşembe günü uygulamasında neden askıya alındığını açıklamaya davet ederken, Temsilciler Meclisi üyesi Alexandria Ocasio-Cortez bu süreçle ilgili soruşturma açılması çağrısına öncülük etti.

Cumhuriyetçi senatör Ted Cruz da Ocasio-Cortez'le aynı fikirde olduğunu gösterdi.
 


Perşembe günü ayrıca Demokrat senatör Elizabeth Warren, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) bir mektup yazarak piyasadaki sarsıntıya cevaben kurumun bu konuda ne yapmayı planladığını sordu.

Kurum cuma günü yaptığı bir açıklamada, Robinhood ve GameStop hisseleri etrafında dönen herhangi bir "olası görev suistimaline" dikkat edeceklerini ve satın alma kısıtlamalarını gözden geçireceklerini bildirdi.

Açıklamada, komisyonun "regüle edilmiş teşekküller tarafından alınan ve yatırımcıları dezavantajlı duruma düşürebilecek ya da belirli tahvillerin alım satımını haksız yere engelleyebilecek eylemleri yakından inceleyeceği" de kaydedildi.

Açıktan satış yapanlar, GameStop'taki kısa süreli sıkışma nedeniyle tahmini 19 milyar dolar (yaklaşık 140 milyar TL) zararla karşı karşıya bulunuyor ancak içlerinden birçoğunun, getiri sağlamadan önce hisse fiyatlarının düşmesini beklediği söyleniyor.

Eleştirilere yanıt veren Robinhood CEO'su Vlad Tenev ise cuma günü yaptığı açıklamada, yatırım uygulamasının GameStop hisselerinin alım satımına getirdiği kısıtlamanın, şirketinin ve kullanıcıların çıkarına en uygun gelecek şekilde olduğunu ve bu tedbirlerin "firmalarını ve müşterilerini korumak için" getirildiğini söyledi.

CNBC'de konuşan Tenev, "Robinhood bir aracı kurum, çok sayıda mali gereksinimimiz var" diye ekledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU