Hafter, kuvvetlerine takviyeler yapmaya devam ederken, UMH 'savaşa hazırız' dedi

Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) liderlerinden bir yetkili yeniden savaşa hazırlık yapıldığını kaydetti

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'da UMH Başkan Yardımcısı Ahmed Muaytik ile bir araya geldi / Fotoğraf: AFP

Libya'daki krize siyasi bir çözüm talep eden uluslararası ve bölgesel ivmeye ve kalıcı ateşkes çağrılarının yükseltilmesine rağmen Libya Ulusal Ordusu (LUO) lideri General Halife Hafter, çatışma hatlarındaki kuvvetlerini güçlendirmeye devam ediyor.

Öte yandan Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) liderlerinden bir yetkili yeniden savaşa hazırlık yapıldığını kaydetti.


LUO, dün akşam Askeri Enformasyon Bölümü aracılığıyla yaptığı açıklamada Hafter'in talimatları doğrultusunda 73 piyade tugayının tanklarının teknik ve askeri açıdan donatıldığını duyurdu.

Bu adımın, tank mürettebatı için izlenilen aktivasyon kurslarının devamına paralel olarak ve tugayın teçhizatı çerçevesinde askerlerin ve savaşçıların verimliliğini artırmak için yapıldığı ifade edildi.

LUO’ya bağlı bir askeri komutan, Türkiye'ye atıfta bulunarak, "Batı Libya'da ‘sömürge güçleri’ ve onları destekleyen hainler, ajanlar ve paralı askerler var" dedi.

LUO kuvvetlerini sürekli hazırlıklı olmaya ve her dakika ve her saniye talimat beklemeye çağıran komutan, kuvvetlerin savaş cephelerinin ön saflarında bulunduğunu kaydetti.

Ordu, 8 Şubat’tan itibaren tüm askeri uzmanlıklarla birlikte 106. Tugay ile askere alımların yeniden başlayacağını duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


UMH’nin Sirte ve Cufra Koruma Operasyon Odası Sözcüsü Hadi el-Dara ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Kuvvetlerimiz savaşa karşı tam bir hazırlık içerisinde. Hafter kuvvetleri her an bir saldırı düzenleyebilir. Savaş hala devam ediyor. En kötü senaryo karşısında hazırlıklı olan UMH güçleri 'tedbiri ve dikkati' elden bırakmıyor. LUO Sirte ve Cufra bölgelerine ve kontrolü altındaki diğer bölgelere silah ve paralı asker yığmaya devam ediyor.

Tüm hareketleri, doğuya, Cufra ve Sirte'ye inen uçuşları, bölgeye getirilen aletleri, araçları ve yapılan manevraları gözlemliyoruz. Son olarak Rus Hava Kuvvetleri’ne ait uçakların Cufra'da manevra yaptığını gördük.

Öte yandan ülkenin batısını ve doğusunu birbirine bağlayan sahil yolunun açılması, 'paralı askerlerin' çekilmesine ve oradaki mayınların temizlenmesine bağlı. UMH güçleri haritaların teslim edilmesi halinde "paralı askerlerin" geri çekilmesi şartıyla bu mayınları temizlemeye hazır.


Trablus ile Moskova arasında anlaşma

Öte yandan UMH Başkan Yardımcısı Ahmed Muaytik, Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Mantrov ile dün Moskova'da yaptıkları görüşmede, elektrik, enerji, sağlık ve altyapı alanlarında 2008'den beri iki ülke arasında imzalanan ve daha sonra durdurulan bir dizi anlaşmayı yeniden etkinleştirmek için anlaşma sağlandığını açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre Muaytik, Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Libya'da bir çözüm olasılığı ve ikili işbirliğinin geliştirilmesi üzerine görüşmelerde bulundu.

Bu arada ABD'nin Libya Büyükelçiliği, dün başkent Trablus'ta UMH’ye  bağlı silahlı milisler arasında çıkan çatışmaları eleştirdiği perşembe günkü açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Trablus'ta gördüğümüz gibi, silahlı grupların askeri konumlanması ve ortaya koyduğu şiddet, Libya halkının değişim istekleri ile uyuşmuyor. Libya'daki çatışmayı sona erdirmenin ve bu yıl seçimlere hazırlanmanın uygun bir yolu var.


Buna karşılık, BM Libya Özel Temsilcisinin Yardımcısı Stephanie Williams, dün akşam görevinden ayrılmadan önce video konferans aracılığıyla gerçekleştirilen toplantıdaki son konuşmasında BM Güvenlik Konseyi'ne hitaben şunları söyledi:

23 Ekim'de Cenevre'de imzalanan ateşkes halen devam ediyor ve 5+5 Müşterek Askeri Komite halen faal durumda. Askeri Komite, yaptığı basın açıklamalarında tüm paralı askerlerin ve yabancı savaşçıların tüm Libya topraklarından derhal uzaklaştırılması gerektiğini vurguladı.

Öte yandan LUO tarafından Sirte'deki El-Kardabiye Üssü ve merkezi Libya'daki Sirte-Cufra ekseni boyunca kurulan tahkimat ve savunma alanlarının devamı konusunda endişeliyim.

Ayrıca Trablus'ta, UMH’nin bu ayın ortalarında kontrolü altındaki tanınmış silahlı gruplar tarafından yönetilen bir başka yeni güvenlik yapısı inşa etmesi konusunda da endişeliyim. Bu durum, güvenliği devletin elinde tutmayı amaçlayan Ortak Askeri Komite'nin önderlik ettiği çabaları karmaşıklaştırabilir.


UMH ve LUO’yu sorumluluklarını tam olarak yerine getirmeye ve ateşkes anlaşmasını tam olarak uygulamaya çağıran Williams, bu anlaşmanın uygulanmasının Ortak Askeri Komite'ye değil, her iki tarafın siyasi ve askeri liderliğine bağlı olduğunu dile getirdi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU