Uzmanların iddiası: "Yunanistan, aldığı Meteor füzeleri ile olası bir gerginlikte Türkiye'ye karşı hava üstünlüğünde avantaj sağlayabilir"

Yunanistan'ın Rafale uçaklarıyla birlikte alacağı 320 kilometre menzilli Meteor füzelerinin olası bir gerginlikte Yunan uçaklarına şu an için aynı menzilde füzeye sahip olmayan Türk uçakları karşısında ciddi bir avantaj sağlayacağını ifade ediliyor

Yunanistan, Fransa'dan Rafale uçaklarıyla birlikte  320 km. menzilli havadan havaya Meteor füzelerini de aldı / Fotoğraf: trmilitarynews.com

Türkiye ve Yunanistan aralarındaki sorunları konuşmak için istikşafi görüşmelerinin 61. turunu 25 Ocak Pazartesi günü İstanbul'da gerçekleştirdi.

Her iki ülke bir taraftan sorunlarını masa başında çözmek için çabalarını sürdürürken, diğer taraftan da savunma gücünü artıracak hamleler yapmayı sürdürüyor.

Geçen günlerde Yunanistan ile Fransa arasında altı tanesi yeni, 12'si kullanılmış üzere toplam 18 adet Dassault Rafale savaş uçağının alımına yönelik anlaşma imzalandı.

18 uçağın bu yıl içerisinde teslim edilmesi beklenirken Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos yaptığı açıklamada, 2025 yılına kadar alacakları toplam Dassault Rafale savaş uçağı sayısını 40 olarak duyurdu.

Rafale uçakları ile birlikte havadan havaya atılabilen Meteor füzelerinin de temin edileceği bilgisi Türk savunma forumlarında endişeyle karşılandı.

Endişenin nedeni ise 320 kilometre menzile sahip olan Meteor füzelerinin olası bir gerginlikte iki ülkenin hava kuvvetleri arasındaki dengeyi Yunanistan'ın lehine bozabilecek olması.

osmanbaşıbüyük.jpg
Osman Başıbüyük / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Endişeye yol açtığı belirtilen konuyu uzmanlar Independent Türkçe'ye değerlendirdi. 

"Yunan Hava Kuvvetleri'ne ciddi katkıda bulunacaktır"

Görüşüne başvurduğumuz uzmanlardan biri uzun yıllar boyunca Türk Hava Kuvvetleri'nde görev yapan emekli Pilot Kurmay Albay Osman Başıbüyük oldu.

Başıbüyük, Yunanistan'ın uçaklarla birlikte Scalp seyir füzesi, AM39 Exocet gemisavar füzesi, Mıca çok fonksiyonlu hava-hava füzesi ve orta-uzun menzilli Meteor hava-hava füzelerini tedarik edeceğinin belirtildiğini hatırlatarak, "Rafale uçakları ve yukarıda saydığımız mühimmatlar Yunanistan Hava Kuvvetler'nin harekat kabiliyetine çok ciddi katkıda bulunacaktır" dedikten sonra bunun nedenlerini şöyle sıraladı:

Rafale, 4,5 nesil olarak adlandırılan oldukça yeni ve gelişmiş bir uçaktır. Bizim elimizde bulunan 3'üncü nesil F-16 uçaklarına göre Rafale'nin önemli artıları var. Uçağın en önemli özelliği; çok fonksiyonlu pasif elektronik tarama yapan ThalesAESA RBE2 atış kontrol radarına sahip olması. Mekanik olarak bir anten dönüş hareketine ihtiyaç duymayan bu radar, uzak mesafelerden aynı anda çok sayıda hedefi takip etme ve çok sayıda hedefe aynı anda angaje olma kabiliyetine sahip. Bu radar sayesinde Rafale uçağı hem yüksek irtifadan hem de alçak irtifadan gelen uçakları aynı anda takip edebilir ve bu hedeflere aynı anda birden fazla hava savunma füzesi ile angaje olabilir.

füzemeteor.jpg
Meteor füzelerinin 320 kilometre menzili bulunuyor /Fotoğraf:trmilitarynews.com

 

"Meteor füzeleri daha uzun menzile sahip"

Rafale uçağının orta-uzun menzilli hava savunma füzesi Meteor'u taşıyabilmekte olduğunu kaydeden Başıbüyük, bu füzenin özelliğini şöyle anlattı:

Bu füze bizim F-16 uçaklarında kullandığımız orta menzilli AIM-120 AMRAAM füzeleri gibi aktif radar güdümlü bir füze olmakla birlikte sahip olduğu ramjet motoru sayesinde AIM-120 AMRAAM'a göre daha uzun bir menzile sahiptir.

Rafale-with-Meteor.jpg
Meteor füzeleri, Rafale uçaklarında (yukarıda) kullanılacak / Fotoğraf: trmilitarynews.com/

 

"Olası çatışmada Yunan uçaklarına önemli avantaj sağlayacaktır"

Başıbüyük, iddialarını şöyle sürdürdü:

Hava üstünlüğü açısından Türkiye'nin mevcut F-16 uçakları ile Rafale'i karşılaştıracak olursak; Rafale sahip olduğu EASA radarı sayesinde,F-16 onu görmeden o F-16'yı görecek, F-16 ona kilit atmadan o F-16'ya kilit atacak ve Meteor füzesinin menzili sayesinde F-16 ona füzesini ateşlemeden çok önce Rafale, F-16'ya füzesini ateşlemiş olacaktır. Bu özellik; olası bir çatışmada Yunanistan Hava Kuvvetlerine hava üstünlüğü mücadelesinde önemli bir avantaj sağlayacaktır.

bozdoğan.jpg
Başıbüyük, Türkiye'nin dengeyi korumak için Bozdoğan ve Gökdoğan hava savunma sistemlerinin seri üretimlerine başlaması gerektiğini kaydetti / Fotoğraf: AA

 

"Meteor füzesinin bilgilerini temin etmek oldukça zor olacaktır"

Başıbüyük, Türkiye açısından bir riske daha dikkat çekerek, "Öte yandan iki ülkenin de ellerinde ABD silahları mevcuttur. Örneğin her iki ülke de AIM-120 füzesini inceleyerek gerekli elektronik karıştırma tedbirlerini geliştirebilir" dedikten sonra şu uyarıda bulundu:

Ancak Yunanistan'ın Fransa'dan temin ettiği Meteor füzesinin bilgilerini temin ederek gerekli elektronik karıştırma programlarını geliştirmek Türkiye açısından oldukça zor olacaktır. Bu manada Türkiye'nin caydırıcılığını artırması ve değişen dengeyi sağlaması için bir an önce Göktuğ Projesi kapsamında Bozdoğan ve Gökdoğan hava savunma sistemlerinin seri üretimine başlaması gerekmektedir.

havamuharebesi.jpg
Başıbüyük, Yunanistan'ın yaptığı yeni alımların iki ülke arasındaki hava dengesini bozabileceğini söyledi / Fotoğraf: AA

 

"2027 hava dengesi açısından kritik tarih"

Başıbüyük'ün verdiği bilgiye göre, Yunanistan envanterindeki 84 adet F-16 uçağını 2027 yılına kadar modernize etmeyi planlıyor. 

Bunun tamamlanması Yunanistan'ın elindeki uçakların da en az Rafale uçakları benzeri bir kabiliyete sahip olacağını söyleyen Başıbüyük, şöyle konuştu:

Yunan F-16'larına takılacak yeni EASA radarları hem hava hem de hava yer görevlerinde Türk F-16'larına karşı üstünlük sağlamalarına yol açacaktır. Yunanistan'ın 2025 yılına kadar 40 adet Rafale uçağı tedarik etmesi ve 2027 yılı sonuna kadar 84 adet F-16 uçağını modernize ederek Blok 70/72 kabiliyetine ulaştırması durumunda Türkiye ile arasında hava kuvvetleri dengesi Yunanistan lehine ciddi ölçüde bozulacaktır.

"Yunanistan'ın attığı adımlar Türkiye açısından ciddi tehdittir"

Günümüzde hava üstünlüğü mücadelesini kazananın savaşı da kazandığını, bunun tartışmasız bir gerçek olduğunu öne süren Başıbüyük, şu uyarılarda bulunarak sözlerini tamamladı:

Bu açıdan bakıldığında Yunanistan'ın attığı adımlar Türkiye açısından ciddi tehdittir. Türkiye zaman kaybetmeden kendi savaş uçağını geliştirmek zorundadır. Ancak bir savaş uçağının tasarlanması ve üretilmesi çok uzun zaman almaktadır. Aradaki boşluğu doldurmak için Türkiye'nin ara çözüm olarak bir miktar yeni nesil uçak satın almak zorunda kalacağı anlaşılmaktadır. Aynı zamanda uçakların tedarik edileceği ülke ile kendi milli uçağımız TF-X'in ortak üretim imkanları da araştırılmalıdır.

anılşahin.jpg
Anıl Şahin / Fotoğraf: savunmasanayiist.com

 

"Türkiye'nin avantajı yerli üretimin daha çok olması"

Konu kapsamında görüşüne başvurduğumuz Savunma Sanayii Araştırmacısı Anıl Şahin, öncelikle Yunanistan'ın füze gücü hakkında bilgi verdi.

Şahin, Yunanistan'ın karadan karaya atılan balistik füze sistemleri yerine hava kuvvetleri tarafından kullanılabilen füzelere ağırlık verdiğine dikkat çekti.

Şahin, buna karşın Yunanistan'ın bütün füze mühimmatları ithal iken Türkiye'nin hem havadan atılan hem karadan atılan hem de denizden atılan birçok mühimmatının artık yerli üretim olmasının Türkiye açısından bir avantaj olduğunu söyledi.

typhoon.jpg
Meteor füzelerinin İngiliz Typhoon uçaklarında da kullanılması planlanıyor / Fotoğraf: defenceturk.net

 

"Meteor, hava muharebeleri için risk içeriyor"

Şahin, Yunanistan'ın Scalp, Mıca ve Exocet tipi mühimmatlarla birlikte son Rafale alımı ile bu üç mühimmata ek olarak Meteor füzelerini alacağını belirtti.

Şahin, özellikle Scalp, AM39 ve Meteor füzelerinin Türkiye'ye yönelik tehdit potansiyeli yüksek mühimmatlar olduğunu öne sürerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Ramjet İtkili Meteor Görüş Ötesi Hava Füzesi ile Rafale uçağında bulunan AESA Radar, olası bir hava muharebesi için risk teşkil etmekte.

Tübitak, benzer özelliklere sahip füze için çalışıyor

Yunanistan'ın elindeki havadan kara hedeflerine atılan 250 kilometre menzilli Scalp seyir füzelerine karşın aynı özelliklere sahip Som seyir füzelerine sahip olduğunu söyleyen Şahin, "Yunanistan'da olup Türkiye'de olmayan bir füze var mı?" şeklindeki soruyu ise şöyle cevapladı:

Burada Meteor füzesini söyleyebilirim. Henüz RamJet itkili bir füzemiz yok ancak TÜBİTAK-SAGE çalışıyor. Meteor, gerçekten olası bir hava muharebesinde sorun yaratabilecek bir füze. RamJet itkili füzemiz envantere girene kadar maalesef Meteor dengelenecek bir füze değil. Çünkü oldukça yüksek bir hıza sahip.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU