İsveçli savcılar, Assange’ı cinsel saldırıyla suçlayan dosyayı raftan indirdi

Davacıların avukatı, Assange’ın 2010’daki suçlamalar nedeniyle İsveç’te hakim karşısına çıkarılmasını talep etmişti

İngiliz mahkemesi, kefaletle salıverilme koşullarına uymadığı gerekçesiyle Assange'a 50 hafta hapis cezası vermişti / Fotoğraf: Reuters

Tim Wyatt – The Independent 

İsveçli savcılar, WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’a yönetilen cinsel saldırı suçlamalarıyla ilgili soruşturmanın yeniden görülmesine karar verdi. 

Başsavcı Yardımcısı Eva-Marie Persson, dosyanın raftan indirilmesi kararını, başkent Stockholm'de düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu.

2010’a uzanan olayda İsveç’te 2 kadın, Assange’ın kendilerine cinsel saldırıda bulunduğunu ileri sürdü. İddiaları reddeden Assange ise kadınlarla sadece rızaya dayalı cinsel ilişkide bulunduğunda ısrar etti. 

Bu gelişmeleri takip eden 7 yıl boyunca Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’nde yaşayan Assange, İsveç’e iadesini engellemek için kefalet mücadelesi verdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cinsel saldırı suçlamaları zaman aşımı nedeniyle 2015’te düşürülürken, olayı inceleyen yetkililer de Ekvador Büyükelçiliği’nde kalan Assange’a ulaşılamadığı için soruşturmayı 2017’de rafa kaldırdı. 

İsveç Başsavcı Yardımcısı Persson, Julian Assange’ın geçen ay elçilik binasından zorla çıkarılması ve İngiltere mahkemelerinin gözetiminde tutulmasıyla birlikte davanın yeniden başlatılacağını duyurdu.  

 

Eva-Marie Persson.jpg
Eva-Marie Persson / Fotoğraf: AFP

 

Öte yandan Assange’ın tecavüz ettiği ileri sürülen kadının avukatı da dosyayı yeniden ele almaları için İsveçli yetkililere talepte bulunmuştu. 

Davacılardan birine avukatlık yapan Elisabeth Massi Fritz, Assange’ın elçilikten aniden çıkarılması ve tutuklanması üzerine şu açıklamayı yapmıştı:

“Anlaşılacağı üzere, 2012’den beri beklediğimiz ve umduğumuz şeyin sonunda gerçekleşmesi, müvekkilim için şok edici oldu. İsveç polisinin açtığı soruşturmaya dönülmesi ve Assagen’ın tecavüz davası için İsveç’e sınır dışı edilebilmesi için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Hiçbir tecavüz kurbanı, adaletin yerine gelmesi için 9 yıl beklemek zorunda kalmamalı.”

İsveç yasalarına göre savcıların, dosyayı yeniden açmak için Ağustos 2020’ye kadar beklemesi gerekiyor. 

Bununla birlikte WikiLeaks'in patronu, ABD tarafından da bilgisayar korsanlığı suçlamasıyla aranıyor.

Assange, İngiltere'de kefaletle bırakılma koşullarını ihlal etmekten yargılandığı davada 50 hafta hapse mahkum edilmişti. 

İngiliz makamları, Assange’ın ceza süre dolduktan sonra sınır dışı kararını bekleyen 2 ülke arasında tercih yapmak zorunda kalabilir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU