Merkez Bankası Başkanı Ağbal'dan enflasyon öngörüsü

"Enflasyonun 2021 sonunda yüzde 9,4 olarak gerçekleşeceğini, 2022 sonunda yüzde 7'ye, 2023 sonunda ise orta vadeli hedef olan yüzde 5 seviyesine gerileyerek istikrar kazanacağını tahmin ediyoruz"

Fotoğraf: AA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal, 2021 yılında enflasyon oranını yüzde 9.4 olarak öngördüklerini açıkladı.

Ağbal, "Enflasyon Raporu 2021-1" çevrim içi bilgilendirme toplantısında konuştu. Ağbal enflasyon konusunda özetle şunları söyledi:

Enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar sıkı para politikası duruşunun kararlılıkla, uzun bir müddet sürdürüleceği bir görünüm altında enflasyonun 2021 sonunda yüzde 9,4 olarak gerçekleşeceğini, 2022 sonunda yüzde 7'ye, 2023 sonunda ise orta vadeli hedef olan yüzde 5 seviyesine gerileyerek istikrar kazanacağını tahmin ediyoruz. Böylece ekim Enflasyon Raporu'nda öngörülen 2021 ve 2022 yıl sonu enflasyon hedefi tahminlerini korumuş olduk. Ancak bu tahminler üzerinde yukarı yönlü risklerin belirgin bir şekilde önemini koruduğunun farkındayız. Bu nedenle güçlü, sıkı para politikası duruşumuzu da devam ettirmek zorundayız.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Merkezin öngörüleri tutmuyor

Merkez Bankası’nın enflasyon konusundaki öngörüleri açıklanan rakamlarla örtüşmüyor.

TCMB, ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarının sonlarında enflasyon raporu açıklıyor. Merkezin internet sitesindeki veriler incelendiğinde bankanın enflasyon tahmininin gerçekleşenin çok daha altında olduğu görülüyor.

Örneğin Merkez Bankası, 2018 yılında enflasyonun yüzde 13.8 olacağını öngörürken Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre gerçekleşen enflasyon yüzde 20.3 oldu.

Benzer bir şekilde Merkez geçen yıl enflasyonun yüzde 8.9 olacağını öngördü ancak TÜİK rakamları yüzde 14.03’ü gösterdi.

Ağbal’ın Merkez Bankası Başkanlığı görevinde geçireceği ilk senede yapılan tahminin tutup tutmayacağı merak ediliyor.

Merkez Bankası’nın tutmayan enflasyon tahmini için hükümete konu hakkında açıklayıcı bir mektup yazması gerekiyor.

 

Independent Türçe

DAHA FAZLA HABER OKU