Dinleme ve kestirme cihazlarının yer tespiti yapabilme yeteneklerinin artması PKK'yı telsiz konuşmalarını azaltmaya yöneltti

İçişleri Bakanı Soylu, PKK'lıların tespit edilmemek için telsiz konuşmalarını çok azalttığını iddia etti. Emekli askerler, dinleme ve tespit cihazlarının konuşmanın yapıldığı yerleri tespit oranının yükselmesinin bunda etkili olduğunu öne sürdü

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bolu'da önceki gün yapılan "Terörle Mücadele Şube Müdürleri Değerlendirme Çalıştayı'nda" yaptığı konuşmada yurtiçindeki PKK'lı sayısının 320'nin altına düştüğünü iddia etti..

PKK'nın hareket kabiliyetinin oldukça kısıtlandığını belirten Soylu, 2017 ile 2020 arasında görülme oranlarının yüzde 77 düştüğünü söyledi.

Soylu'nun verdiği bir diğer dikkat çekici bilgi de PKK'nın tespit edilen ve "telsiz kestirmesi" olarak adlandırılan telsiz konuşmalarına dair oldu.

Soylu, PKK'nın 2016'da tespit edilen telsiz kestirmelerinin 14 bin 582 iken bu oranın 2020 sonu itibariyle sadece 443'e düştüğünü öne sürdü.

Son yıllarda yapılan operasyonlar sonucu PKK'nın yurt içinde ve Kuzey Irak'ta ciddi oranda geriletildiği genel kabul görüyor. 

Bu başarıda sağlanan teknolojik gelişmelerin büyük bir etkisi bulunuyor.

İnsansız hava araçları (İHA) ile yine silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) terörle mücadelede büyük katkı sağladığı artık bilinen bir gerçek.

Ancak terörle mücadelede kamuoyunda fazla dikkat çekmeyen başka teknolojik gelişmelerin de önemli etkisi oldu.

Örneğin Soylu'nun açıkladığı PKK'nın telsiz konuşmalarındaki büyük azalmada son yıllarda bu konuşmaları tespit eden dinleme ve kestirme cihazlarındaki gelişmelerin önemli etkisi oldu.

Dinleme ve kestirme cihazları geçmişten beri Türkiye dahil orduların envanterinde mevcut olan sistemler.

Ankara'da GES Komutanlığı'nda (Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığı)  bulunan sistemler ile gerek ülke içinde gerekse Türkiye'ye yakın noktalardaki telsiz konuşmaları dinleniyordu.

Ancak bu konuşmaların nereden yapıldığı anlaşılsa bile örneğin noktasal tespit pek mümkün olmuyordu.

puhu.jpg
Aselsan tarafından geliştirilen PUHU adlı dinleme ve kestirme cihazı / Fotoğraf: Savunma Bakanlığı

 

Taşınabilir dinleme cihazlarının yaygınlaşması yer tespitini kolaylaştırdı

Ancak taşınabilir dinleme ve kestirme cihazlarının yaygınlaşması ve bunların sadece belli merkezlerde değil arazideki kritik noktalarda da kullanılmaya başlanması telsiz konuşmalarının sadece dinlenmesini değil, yapıldığı en yakın lokasyonun belirlenmesinde de önemli katkı sağladı.

Telsiz konuşmalarının tespitinin ardından militanların tahmini lokasyonunu anlayan güvenlik güçlerinin o alana yönelik kontrollerini sıkılaştırması veya bölgeyi hava araçları ile takibe alması örgüt mensuplarının hareket kabiliyetini azaltan etkenler arasında.

Bütün bu etkenler örgütün telsiz konuşmalarını daha az yapması sonucunu doğurdu.

abdullahağar.jpg
Abdullah Ağar / Fotoğraf: Twitter@abdullahagar2

 

"PKK, önlem olarak kurye ve canlı posta uygulamasına geçti"

Emekli asker, stratejist Abdullah Ağar da bu gelişmeye dikkat çekerek şöyle konuştu:

Eskiden telsiz dinlemelerini GES komutanlığı yapardı. PKK, telsiz konuşmalarının ileri teknoloji ürünlerle tespit edileceğini bildiğinden bu konuşmaları en aza indirdi. Onun yerine kurye veya cansız posta kutusu diye tabir ettiğimiz gayri nizami harpte kullanılan yöntemleri kullanmaya başladılar. Cansız posta uygulamasında biri önceden belirlenen bir yere gidiyor mesaj bırakıyor. Diğeri de gelip mesajı oraya ya da anlaştıkları bir başka yere bırakıyor.

"Konuşma yapılan yeri 100 metreye kadar tespit edebiliyor"

Uzun yıllar Güneydoğu'da görev yapan Emekli Kurmay Albay Aziz Ergen de dinleme kestirme ve tespit cihazlarının gelişmesinin son yıllarda terörle mücadelede sağlanan başarıda etkili olduğunu söyleyerek çalışma sistemleri hakkında şu bilgiyi verdi:

Üç farklı noktaya cihazları yerleştiriyorsun. Bunlar kestirmeyi aldığı an harita üzerinde çizdiğinde üç noktanın kesiştiği nokta hedef oluyor. Eskiden konuşma yapılan yerin 500 metre yakınına kadar tespit edilebilirken bu şimdilerde 100 metreye kadar düştü.

azizergen.jpg
Aziz Ergen / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Geçmişte çok talep ettiğimiz halde taşınabilir cihazların alımı geciktirildi"

Ergen, 1990'lı yıllarda dinleme kestirmelerin GES Komutanlığı'nda yapıldığını ve burada bulunan ağır cihazlarla yurtdışı dinlemelerin de yapıldığını kaydederek, sözlerine şöyle devam etti:

1990'larda taşınabilir cihazların alınmasını talep ettik. Bu amaçla Almanya'ya gittik. 12 kiloluk sırtta da taşınabilen cihazların alınmasını istedik. Ancak o zaman Aselsan yapar denilerek bu alımlar geciktirildi. Aselsan yaptı ama yıllar sonra yaptı. Arada geçen süreçte birçok şehit verildi.

Ergen ayrıca istihbaratın tek elde toplanmasının da elde edilen telsiz konuşmalarının daha iyi değerlendirilip, daha hızlı hareket edilmesini sağladığını da ekledi.

puhular.jpg
PUHU, iki asker tarafından parçalar halinde taşınabiliyor / Fotoğraf: Savunma Bakanlığı

 

TSK'ya yeni dinleme kestirme cihazı PUHU

Bu arada TSK geçtiğimiz aylarda yeni dinleme kestirme ve tespit cihazına kavuştu.

Aselsan tarafından geliştirilen ve iki kişi tarafından taşınabilen PUHU Taşınabilir Dinleme ve Kestirme Sistemi'nin görüntüleri Milli Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir tarafından yayınlanmıştı.

PUHU'nun özel kestirme algoritmaları vasıtasıyla yüksek doğrulukta yön çizgileri ürettiği kaydediliyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU