Barack Obama, Esad rejimi aniden düşmesin diye Rusya ile görüşmüş

İddia Obama döneminde Pentagon'da Müsteşar Yardımcısı olan Andrew Exum'a ait

Dönemin ABD Başkanı Obama'nın Rusya Devlet Başkanı Putin ile Suriye konusunda işbirliği yaptığı iddia ediliyor / Fotoğraf: Reuters

"Rusya ile Suriye meselesini görüşmek konusunda şüpheler vardı, Obama talimat verdi ve Putin ile işbirliği yapıldı."

Bu ifadeler eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde Savunma Bakanlığı'nda (Pentagon) Müsteşar Yardımcılığı yapan Andrew Exum' ait. 

Exum bu açıklamaları ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin bir oturumunda yaptı.

Obama döneminde ABD'nin Suriye'ye bakışına ilişkin yaptığı açıklamada öne çıkan ifade, Obama'nın 2015'te Beşar Esad rejiminin aniden düşmemesi için Rusya ile işbirliği yaptığı iddiası oldu.

Exum dönemin ABD yönetiminin bakış açısını "Sonuçta Rusya ve partnerleri bu savaşı kazandı. Biz ise kendi çıkarlarımızı öncelemiştik" sözleriyle özetledi.

Daha önce de ABD'nin terörle ilgili stratejik yönelimlerine eleştirel bakışı olduğu bilinen Pentagon'un eski üst düzey ismi, 2015'te ABD'nin önceliğinin Esad'ı devirmek değil İsrail'in güvenliğini temin ve IŞİD'i yenmek olduğunu söyledi.
 

Exum390726-X-OIZ73-010.jpg
Andrew Exum 11 Eylül terör saldırısının ardından Afganistan'da özel operasyonlara katılmıştı / Fotoğraf: Wikipedia


Exum'a göre Suriye'de Esad rejiminin düşmesi Obama'nın en büyük korkusuydu. 

Ve bu endişe 2015'te üst düzeye çıktı: 

O dönemde Suriye konusunda Rusya ile iş birliği yapma fikri benim bulunduğum bakanlıkta pek destek bulan bir şey değildi ancak doğrudan Başkan'dan talimat gelince elimizden geleni yaptık. Bu süreç 2015 yılının yazında başladı ve (Pentagon'daki) ofisim bizim Suriye'de 'yıkıcı başarı' diye değerlendirdiğimiz senaryo için kurumlar arası koordinasyona başladı.

Obama, Esad'ı belirsizliğe tercih etmiş

Andrew Exum, Esad rejiminin aniden düşmesinin Suriye'de tamamen belirsizliğe neden olmasından endişe duyulduğunu, Rusya ile temasa geçilmesinin ardından günün sonunda Esad'ın devrilmediğini ifade etti.

Exum o dönemde ABD'nin Rusya ile Suriye konusunda Rusya ile nasıl bir iş birliği içinde olduğunu ortaya koyan ender üst düzey isimlerden biri olarak kayıtlara girdi.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU