ABD Kongre Binası'na yönelik saldırıyı ikinci Brexit referandum kampanyasına benzeten siyasetçi, Galli Muhafazakarların yeni lideri oldu

Andrew RT Davies, geniş çapta tepki çeken tweet'inin ardından daha birkaç hafta önce Senedd'den istifa etmesi yönünde çağrılarla karşı karşıya kalmıştı

Andrew RT Davies, parlamentoda yaşanan içki skandalının ardından istifa eden Paul Davies'in yerine getirildi (andrewrt.davies/Instagram)

Galli Muhafazakarlar, ABD Kongre Binası'na yapılan şiddetli saldırıyı yeni bir Brexit referandumu kampanyasına benzeten siyasetçiyi yeni liderleri olarak seçti.

Birleşik Krallık (BK) İşçi Partisi lideri Keir Starmer'ı Donald Trump'ın kışkırttığı ve 4 kişinin ölümüyle sonuçlanan isyanı kınadığı için ikiyüzlülükle suçlayan Andrew RT Davies, sadece birkaç hafta önce Galler parlamentosu Senedd'i tamamen bırakma çağrılarıyla karşı karşıya kalmıştı.

Davies, Starmer'a hitap ettiği tweet'te "Demokrasiyi ve Britanya halkının iradesini alaşağı etmek için kampanya yürütmüş olmanız dikkate alınırsa, şu anda en güçlü konumda olduğunuzdan emin değilim" demişti.

Şimdiyse Andrew RT Davies, Paul Davies'i ve üst düzey bir meslektaşını cumartesi günü istifa etmek zorunda bırakan içki skandalının ardından Galli Muhafazakarlara liderlik etmek üzere geri dönüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Andrew RT Davies'in davranışını bir "rezalet" olarak nitelendirerek bu tavrı hızla kınayan İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Angela Rayner, "Galler halkı, bu Donald Trump tribute tavrından çok daha iyisini hak ediyor" dedi.

Plaid Cymru lideri Adam Price ise "Bir araba kazasından sonra arka koltuk sürücüsü, Galler'i geri vitese aldırmak için dönüyor" ifadesini kullandı.

Ancak Muhafazakar Galler Bakanı Simon Hart, "oybirliğiyle yapılan atamayı" överek, "Andrew'u yıllardır tanırım, kendisi müthiş bir kampanyacıdır" diye konuştu.

Paul Davies, Galler halkının "güvenini ve saygısını zedelediğini" kabul ederek, makamını muhafaza etme girişiminden nihayet cumartesi günü vazgeçmişti.

Davies geçen ay Muhafazakar Parti'nin personel şefi Paul Smith, eski Galler İşçi Partisi hükümeti bakanı Alun Davies ve Muhafazakar Parti başdenetçisi Darren Millar'la Senedd'de içki içmişti.

Galler parlamentosunun başkanı tarafından yürütülen soruşturmada, barlara alkol yasağının getirilmesinden 4 gün sonra yaşanan bu hadisenin "olası bir yönetmelik ihlali meydana getirdiği" sonucuna varılmıştı.

Davies'in istifası talihsiz bir döneme denk geldi ve Muhafazakarlar mayıs ayında yapılacak parlamento seçimlerine üç aydan biraz fazla zaman kala liderlerini kaybetmiş oldu.

Millar da başdenetçilik görevinden istifa etti ancak her iki isim de herhangi bir Kovid-19 kuralını ihlal etmedikleri konusunda ısrarlarını sürdürdü.

2018'e gelinceye kadar 7 yıl boyunca Galli Muhafazakarları yöneten Andrew RT Davies yaptığı açıklamada, bu göreve dönmenin "büyük bir onur ve ayrıcalık" olduğunu söyledi.

Davies, partisinin mayıs ayında gerçekleştirilecek Senedd seçimlerinde "Galler'i yeniden ileriye taşımak için olumlu bir plan ortaya koyacağı" vaadinde bulundu.

Ancak Rayner ise şunları söyledi:

İşçi Partisi daha birkaç hafta önce Muhafazakar Parti'yi, BK'deki barışçıl demokratik tartışmaları ABD Kongre Binası'na yönelik ölümcül şiddet olaylarıyla aynı kefeye koyan utanç verici ve tehlikeli yorumları nedeniyle Andrew RT Davies'in üyeliğini askıya alma ve onu adaylıktan çıkarmaya çağırmıştı.

Fakat Muhafazakar Parti harekete geçmedi, Davies de özür dilemeyi reddetti. Galli Muhafazakarların onu yeni liderleri ve Galler birinci bakanı adayı olarak ataması tam bir rezalet.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU