ABD'de radikal sol eylemciler, Biden'ın yemin gününde Demokrat Parti'nin Oregon binasını tahrip etti

Eylemciler, Biden’ı istemiyoruz. Polis cinayetlerinin, emperyalist savaşların ve faşist katliamların intikamını almak istiyoruz” şeklinde pankart açtı

ABD'de Oregon eyaletinin Portland kentinde, radikal sol görüşlü eylemciler Joe Biden'ın tören gününde protesto düzenledi. Yaklaşık 150 eylemci, Portland'deki Demokrat Parti Oregon Genel Merkezi'ni tahrip etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Portland polisinin yaptığı açıklamaya göre, ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi binasına taş ve yumurta atan eylemciler ardından güvenlik güçleriyle münakaşaya girdi. Bir eylemcinin polis bisikletini almasıyla bölgeye takviye ekipler çağrıldı. Grubu dağıtmak için sis bombası kullanan polis, göstericilerden birkaç uzun direk ve büyük bir bıçak ele geçirdiğini bildirdi.

Siyah giyimli ve yüzleri kapalı eylemciler daha sonra "Biden'ı istemiyoruz. Polis cinayetlerinin, emperyalist savaşların ve faşist katliamların intikamını almak istiyoruz" yazan pankartla yürüyüş yaptı. Polis karşıtı slogan atan eylemciler, genel merkeze gidip binanın camlarını kırdı ve parti tabelasının üzerine spreyle anarşizm sembolü çizdi. Bazı eylemciler çöp konteynırlarını ateşe verdi.

Reuters'ın haberine göre, Twitter'dan açıklama yapan Portland polisinden Kevin Allen, "Toplanma ve konuşma hakkına saygı duyuyoruz. Fakat bu yasal çerçeve içerisinde gerçekleştirilmeli. Suç faaliyetleri konuşma hakkıyla korunmuyor" dedi. Allen eylemcilerin elektroşok silahı ve kalkan taşıdığı ve ellerinde büyük taşlar bulunduğunu ekledi.

Portland polisi, olaya ilişkin 8 eylemcinin suç eylemi gerçekleştirme, zararlı cihaz bulundurma, isyan ve yakma suçlamalarıyla tutuklandığını söyledi.

 

 

Demokrat Parti Oregon Genel Merkezi'nin saldırıdan sonra yaptığı açıklamadaysa şu ifadeler yer aldı:

… Genel merkezimize verilen zarar bizi sinirlendirdi ve hayal kırıklığına uğradık. O sırada binada hiçbir personelimiz bulunmadığı için şükrediyoruz.

Açıklamada, bu tür bir saldırının ilk kez yaşanmadığı ancak yollarına devam edecekleri belirtildi. ABD Başkanı Biden'ın, daha iyi bir ülke için çalışmalara şimdiden başladığı vurgulandı.

Portland'da daha önce de benzer olaylar çıkmıştı. Ağustostaki protestoda bir Trump destekçisi vurularak öldürülmüş, 5 gün sonra cinayetten aranan Antifa eylemcisi polisin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetmişti.

Seattle'da da protesto düzenlendi

Washington eyaletinin Seattle kentinde yaklaşık 150 kişi "ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi'ni kaldırın. Polislere, hapishanelere, sınırlara, başkanlara hayır" yazılı pankartlarla yürüyüş yaptı. Bazı binalara anarşizm sembolü çizip camları kırdı. Yerel medyada çıkan haberlere göre bu olayla ilgili en az üç kişi tutuklandı.

 

Independent Türkçe, Reuters, Fox News, Koin, New York Times, King 5

DAHA FAZLA HABER OKU