ABD ve durumu kontrol altına alma

ABD, 328 milyon nüfusa sahip büyük bir ülkedir, farklı ırkların bir karışımı ve üzerinde herhangi bir kontrol olmadığında kaos kaçınılmazdır. Farklılıklara ve geniş çaplı provokasyonlara tahammül edemez

Fotoğraf: Reuters

Onlarca yıldır ABD'de yaşam, açık yasalar, büyük medya ve büyük bilgi kaynakları, haber ajansları, radyo ve televizyon istasyonları, gazeteler, film yapımları, üniversiteler, hatta kiliseler ve tapınaklar tarafından yönetilen rahat bir yörüngede dönüyordu.

Amerikan astronomisi geniş ve bir dereceye kadar özgürdür. Birey ve gruplar için geniş sınırları vardır ve kendi çerçevesi içinde seçim özgürlüğü mevcuttur.

Çok küçük komünist ve sosyalist partiler vardı. Moskova ile çatışma sırasında yasaklanmalarına rağmen faaliyetlerini sürdürdüler.

Komünistlerin kapitalizmin atan kalbi 'Wall Street' yakınında bir karargahı vardı. Ayrıca, Nazi Almanyası İkinci Dünya Savaşı'nda 400 bin Amerikan askerini öldürmesine ve Yahudilere ve siyahlara karşı nefreti savunmaları ve pazarlamalarına izin verilmesine rağmen bir Nazi partisi de var.


ABD'de herkes için özgürlük var. Ancak her zaman sınırlar içinde. Çünkü devlet, egemen ve hareketin merkezi olmaya devam eder.  

Örneğin, medyanın tek bir şahıs veya şirketin hakimiyeti altında olmasına izin verilmez. 'Dalgaların sahibi halktır' ilkesine göre havayoluyla lisanssız bir televizyon veya radyo istasyonuna sahip olmak yasaktır.

Politik nedenlerden ötürü dışlanmış gruplara lisans verilmez. Bu nedenle küçük ve sınırlı kalırlar.

Bilgi teknolojisinin ilerlemesiyle yetkililer, çatlak, yamadan daha büyük hale gelene kadar kısıtlamaları hafifletmeye karar verdiler. Bunun ardından hukukun üstünlüğü dışında dijital istasyonlar ve popüler araçlar haline geldi.


Geçtiğimiz iki yıl içinde, Kongre ve federal komitelerde çok sayıda toplantı yapılıp durumun nasıl kontrol edileceğine bakıldı.

Bu toplantıların en ünlüsünde Ruslar gibi düşmanların ABD seçimlerinin gidişatını etkilemeye çalıştıkları bahanesiyle Facebook, Twitter ve YouTube gibi büyük bilişim şirketlerinin liderlerine çağrıda bulunuldu.

Geçtiğimiz günlerde işler dramatik ve tehlikeli bir şekilde gelişti. Sosyal medya şirketlerinin görev süresi sona eren Başkan'ın yorum yapmasını, provoke etmesini ve itirazda bulunmasını önlemek için fikir birliği içinde 'sorumsuz özgürlükleri' bastırma hareketi de dahil olmak üzere birçok olay gerçekleşti.

Önümüzdeki aylarda sosyal medyaya daha fazla kısıtlama getirecek yasal ve siyasi faaliyetlere tanık olacağız.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Şimdi, Amerika harici ve dâhili olmak üzere iki düşman ile karşı karşıya. Dış düşmanla siyasi müdahale operasyonlarının azaltılmasıyla mücadele edilebilir.

İç düşmana gelince, asıl tehlike budur. Kongre'nin fırtınası sırasında bir kontrol planı ve devlete karşı bir darbe olarak ortaya çıktı.

Bu, kontrol edilemeyen araçların kullanılmasıyla yapıldı ve ABD yetkililerini susturma gücüne sahip olduklarını kanıtladılar.

Başkan'ın kendisi bile, muazzam güçlerine rağmen, kendisini Amerikan halkına hitap etmekten mahrum buldu.


Devlet kurumlarına -başkanlık, Kongre, yürütme organları ve partiler- karşı düşmanca retorik, kalabalığı hareket ettirmeye devam ederse, devlet gerçek tehlikelerle karşı karşıya kalacak.

Bu nedenle Cumhuriyetçi Parti liderleri de dahil olmak üzere aktörlerin çoğu, başkanı ve onu destekleyen güçleri dizginlemeyi kabul etti.

Başkan Trump, büyük olasılıkla kendisinin de anlamadığı bir şekilde, doğru olduğunu düşündüğü şeyi dayatmak için yükselen gizli öfkeli güçleri serbest bıraktı.

Buna karşılığında, meşru kanallar yoluyla sahtekarlık ve zaferi çalma iddialarını kanıtlayamadı.


Ancak ABD, 328 milyon nüfusa sahip büyük bir ülkedir, farklı ırkların bir karışımı ve üzerinde herhangi bir kontrol olmadığında kaos kaçınılmazdır. Farklılıklara ve geniş çaplı provokasyonlara tahammül edemez.

İlerleyen süreçte, kanun koyucuların, siyasetçiler ve siber 'güvenlik' alanında çalışanlara birçok kısıtlama ve ceza getireceğini göreceğiz.

Büyük medya kurumlarını güçlendirerek, aktivist ordusu ve güruhunu ortadan kaldırarak kontrol dönemine geri dönecekler.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Adem İpekyüz

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU