Ayşe öğretmenden anneler günü mesajı: Anneler yaşadığımı yaşamasın

Anayasa Mahkemesi kararıyla tahliye olan öğretmen Ayşe Çelik, cezaevinde yaşadıklarını, tahliyesinin ardından hissettiklerini anlattı

Ayşe Çelik / Twitter

Hendek operasyonları sırasında telefonla bağlandığı Beyaz Show adlı programda yaptığı konuşma nedeniyle hapis cezası alan, Diyarbakır Cezaevi’nde 22 gün tutuklu kaldıktan sonra Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla tahliye olan Ayşe Çelik, son 3 yılda yaşadıklarını Cumhuriyet Gazetesi’ne anlattı.

“Kızımı unutup cezaevindeki bebeklere kahroldum”

Tahliye olduğu gecenin kendisi için çok zor geçtiğini söyleyen Ayşe Öğretmen, 17 Nisan günü akşama doğru Diyarbakır Adliyesi’ne giderek cezasının infazı için teslim olduğunu ve koğuşunda kendisiyle beraber 43 yetişkin ve 8 çocuk bulunduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öğretmen Ayşe Çelik, “Onları görünce canımdan can gitti. Kızımı unutup, cezaevindeki bebeklere kahroldum. Hiçbir çocuğun yeri cezaevi olmamalı. 12 kişilik koğuşta 51 can ne demek… Her ranzayı iki kişi kullanıyorlardı. Geride kalanlar ise çoluk çocuk yerde yatıyorduk” dedi.

“Camın öteki tarafından görmek istemedim”

Cezaevinde olduğu süre boyunca kızını (Deran) hiç görmediğini ifade eden Ayşe Öğretmen, şöyle devam etti:

“Yanıma getirilmesini ben istemedim. Bir sürü arama ve eziyetten sonra onu camların ardından görmeyi göze alamadım. Düşünün canınızın diğer yarısını camın öteki tarafından göreceksiniz. Dokunup, öpüp, koklayamayacaksın. Buna dayanacak gücüm olmadığını biliyordum. Beni gördükten sonra ağlayarak, yanıma gelmek istemesini ve yanıma gelmesinin mümkün olmamasını düşündüm. Bu durum cezaevini çekilmez hale getirecekti. Yavruma da bu travmayı yaşatmak istemedim."

“Benim için zor bir geceydi”

Özgürlüğünün ilk gününde hem çok mutlu hem de bir o kadar da üzgün olduğunu, çünkü kızının onu tanımadığını kaydeden Ayşe Öğretmen, “Kollarımı açmış bana koşmasını beklerken, ağlayarak kaçması canımdan can aldı. Oysa ben böyle hayal etmemiştim. Kollarıma koşup gelmesinin hayaliyle dik durmaya çalıştım. Birkaç saat sonra bana bakmaya başladı. Benim için zor bir geceydi. Anneannesi onu yatırdı çünkü beni istemiyordu. Uyuduktan sonra kızıma sokulup bol bol kokladım” diye konuştu.

Artık kendisinin de sevinebileceği haberleri duymak istediğini belirten Ayşe Öğretmen, devamında şu değerlendirmede bulundu:

“Benim serbest bırakılmamın haberini alıp sevinen değerli insanlara saygılarımı sunuyorum. Düşündüğünü yazan ve söyleyen tüm yazarların, aydınların, avukatların, gazetecilerin, akademisyenlerin, öğrencilerin, siyasetçilerin ve annelerin özgürlüklerine kavuşmalarını diliyorum. Bu bağlamda aldığımız her haber beni çok mutlu edecektir. Yoksulluk bir toplumun çok zor dönemler geçirmesine sebep olur, ancak ifade hürriyetinin kısıtlanması ise toplumu tamamen yok edebilir.”
 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU