Makamın menfaatini korumak için açılan cumhurbaşkanına hakaret davaları şahsi vekaletle yürütülebilir mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatlarından Ahmet Özel, 2011 tarihli vekaletname ile Cumhurbaşkanı'na hakaret davalarını yürütüyor. Ancak Erdoğan 2014 yılında ilk kez cumhurbaşkanı seçilmişti

Avukat Ahmet Özel / Fotoğraf: AA

Türk Ceza Kanunu'nun 299. maddesiyle düzenlenen cumhurbaşkanına hakaret suçunu işleyenlere yönelik açılan davalar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan döneminde, kendisinden önceki dönemlerle kıyaslanamayacak ölçüde arttı. 

2014 yılından bu yana cumhurbaşkanlığı görevini sürdüren Erdoğan döneminde, 10 binin üzerinde vatandaş, 'cumhurbaşkanına hakaret' suçunu işlediği gerekçesiyle cezalandırıldı. 

Erdoğan başbakan iken çıkartılan vekaletname kullanılıyor

'Cumhurbaşkanına hakaret' davaları açıldıktan sonra Erdoğan'ın avukatları Hüseyin Aydın ve Ahmet Özel, dosyaya vekaletini sunuyor.

Hüseyin Aydın, 9 Temmuz 2015'te kendisine verilen vekaletle Erdoğan'ın avukatlığını üstlenirken, Ahmet Özel 11 Temmuz 2011 tarihli vekaletname ile işlemleri yürütüyor.

Özel'in vekaletinin tarihi, cumhurbaşkanına hakaret davalarında tartışma yaratan hususlardan biri.

Çünkü Özel, 2014 yılında cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan'ın 2011 yılında henüz başbakanlık görevini yürüttüğü dönemde verdiği şahsi vekaletnamesiyle avukatlığını üstleniyor. 

Bu da beraberinde "bir avukatın makamın menfaatini korumak için cumhurbaşkanlığına hakaretten açılan davaları şahsi vekaletle yürütüp yürütmeyeceği" sorusunu akla getiriyor.  

Avukat Urfa: Hem şahsi değildir deniyor hem de şahsi vekaletle dava takibi yapılıyor

Erdoğan'ın başbakan olduğu dönemde açılan hakaret davasında müvekkili adına temyiz dilekçesi sunan ve bu dilekçe nedeniyle cumhurbaşkanına hakaret suçunu işlediği gerekçesiyle 10 ay hapis cezasına çarptırılan avukat Özgür Urfa'nın bu soruya yanıtı net: "Ahmet Özel, kendisine çıkartılan şahsi vekaletle makam adına açılan davalara bakamaz."

Avukat Urfa'ya göre yerleşik içtihatlarda cumhurbaşkanına hakaret suçunun düzenlendiği Türk Ceza Kanunu'nun 299. maddesiyle cumhurbaşkanının şahsi menfaatlerinin değil, makamın menfaatlerinin korunması gerekiyor. 

Erdoğan'ın Özel'e verdiği vekalet tarihine dikkati çeken Urfa, "Ahmet Özel'in vekalet tarihi olan 2011 yılında, Erdoğan cumhurbaşkanı değildi. Bu nedenle eski tarihli vekalet kullanılamaz. Hem TCK 299 şahsi dava değildir deniliyor hem de şahsi vekaletle dava takibi yapılmasına icazet veriliyor" dedi. 

38 milyonluk vekalet ücreti iddiası...

Öte yandan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, 2020 yılının sonunda avukat Ahmet Özel'in cumhurbaşkanına hakaret davalarından toplamda 38 milyon 980 bin lira tahsil ettiğini iddia etti.

Avukat Ahmet Özel, bir taraftan tartışmalı bir vekalet konusu diğer tarafta ise elde edilen yüksek miktardaki ücret iddiasının odağında yer alıyor.

Edinilen bilgiye göre Özel, basına konuşmamak için büyük çaba harcıyor. Bu iddialarla ilgili de geçen günlerde bir tek Anadolu Ajansı'na açıklama yaptı. Özel AA'ya yaptığı açıklamada bu iddiaya yanıt vererek, tahsil ettiği toplam rakamın 1 milyon 108 bin lira olduğunu ifade etti ve vekalet aldığı 2011 yılından bu yana Erdoğan adına yüzlerce hakaret dosyasına katıldığını belirtti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU