2 bin 825 lira alan asgari ücretlinin işverene maliyeti 4 bin 203 lira

Devletin asgari ücretliden yaptığı vergi ve SGK primi kesintisi bin 378 lirayı buluyor

Muhalefet, asgari ücretten vergi kesintisi yapılmamasını ve brüt ücretin net asgari ücrete dönüştürülmesini teklif etmişti / Fotoğraf: AA

Muhalefet partilerinin asgari ücretin vergiden muaf tutulması ve SGK primlerinin devlet tarafından karşılanması önerisi kabul görmezken, devletin asgari ücretten yaptığı kesinlerin miktarı neredeyse net asgari ücretin yarısına denk geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sistem Global Danışmanlık Denetim Müdürü Adil Gökçe Karagülle,  2021 yılı için 2 bin 825 lira 90 kuruş, brüt  3 bin 577 lira 50 kuruş olarak belirlenen asgari ücretteki vergi ve prim oranına Milliyet için hesapladı.

Belirlenen asgari ücret tarifesine göre, brüt asgari ücret üzerinden, işçi adına ödenen vergi ve SGK primleri düşüldükten sonra, asgari ücretli personelin eline geçen net ücret 2.825,90 TL olacak. Ancak 2021 yılında asgari ücretli bir işçinin, işverene maliyeti, yüzde 5 SGK indirimi de hesaplamalara dahil edildiğinde 4.203,56 TL olarak gerçekleşecek.

Muhalefet vergi dışı olmasını önermişti

CHP, İYİ Parti ve HDP, asgari ücretin vergiden arındırılması ve brüt asgari ücretin çalışanlara ödenmesi önerisinde bulunmuşlardı.  

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada Türkiye'de 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının asgari ücretin üzerinde 2 bin 517 lira olarak hesaplandığını belirterek, "Asgari ücret 3 bin 100 lira olsun ve vergiden muaf olsun. İşverene de yük olmayalım." Demişti.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de, 2021 asgari ücretine ilişkin “Brüt ücreti 3 bin liraya çıkarıp asgari ücretli çalışanımıza brüt kazancının tamamını ödeyelim. Yani işverenimiz çalıştırdığı asgari ücretli vatandaşlarımızın gelir vergisi ve SGK primini, devlete değil çalışanına versin. Devletimiz de, çalışanımızın gelir vergisi ve SGK primini üstlensin” önerisinde bulunmuştu.

Kanun teklifleri reddedildi

İYİ Parti’nin 2018 yılında HDP’nin ise 2019 yılında verdikleri, asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını düzenleyen kanun teklifleri ise AK Parti ve MHP oyları ile reddedildi.

CHP’nin geçtiğimiz aralık ayında verdiği asgari ücretin, işçiler ve aileleri için “geçim ücreti”ne dönüştürülmesi yönelik olarak 27 maddelik kanun teklifi ise henüz genel kurula gelmedi.

Teklif ile Ocak 2021’den itibaren geçerli olacak asgari ücretin net 3 bin 100 TL’ye çıkarılması, asgari ücret üzerindeki vergi yükünün sıfırlanması, ücretliler için vergi matrah dilimlerinin yeniden düzenlenmesi ve asgari ücret komisyonunun yeniden yapılandırılması öngörülüyor.

 

Independent Türkçe, Milliyet

DAHA FAZLA HABER OKU